Ziemia jest płaska - biegun południowy nie istnieje?

Kryszna: Ja jestem źródłem wszystkich światów duchowych i materialnych. Wszystko ze Mnie emanuje. Mędrcy – wiedząc o tym doskonale – angażują się w służbę oddania dla Mnie i czczą Mnie z całych serc swoich. - Bg. 10.8
Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Re: Ziemia jest płaska - biegun południowy nie istnieje?

Post autor: padmak » 27 wrz 2015, 09:41

Harsza pisze:
Z tego co pamiętam z wykładu Prahlad Nrsimha das Adhikari to Vasco da Gama, portugalski żeglarz, który szukał innej drogi do Indii niż lądowej i opłynął Afrykę, miał spore problemy w dopłynięciu do Indii. Zgubił się na wschodnim wybrzeżu Afryki i dopiero statek pewnego Maharajy (większy niż portugalski galeon) zaoferował pomoc w trafieniu do Indii.
Handel z Indiami obsługiwała wtedy flota arabska. Prahlad Nrsimha das Adhikari albo kłamał, albo powtarzał jakiś bełkot, który usłyszał od jakiegoś głupca. Zapewne to drugie.
Handel z Indiami - czyli, że kto wtedy handlował z Indiami i kogo obsługiwała flota arabska?
Nie rozumiem Twojej postawy względem Prahlad Nrsimha Prabhu ???

Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Post autor: padmak » 27 wrz 2015, 09:50

Harsza pisze:
padmak pisze:Purany podają, że odległość od powierzchni Ziemi do Sapta-ryszi, czyli Konstelacja Wielkiego Wozu, na którą składa się siedmiu mędrców, wynosi 2'500'000 jodzanów (yojan)

Przyjmując 1 jodzan jako max 14 km, mamy odległość do gwiazd Wielkiego Wozu około 35'000'000 km (...)

A wg współczesnych obliczeń odległość do gwiazd Wielkiego Wozu należących do Gwiazd Wielkiej Niedźwiedzicy jest znaaaaaaaaacznie większa i waha się pomiędzy 79 a ponad 100 lat świetlnych.
No właśnie, w obu wypadkach odległość jest niewyobrażalnie wielka. Ja nie widzę sprzeczności.
Niewyobrażalnie wielka to jest różnica pomiędzy obiema odległościami:
1. purany - 35'000'000 km = 0,23 j.a
2. współcześni - 950'000'000'000'000 km = 6'324'100 j.a

Czy teraz widzisz sprzeczność?

Harsza

Post autor: Harsza » 27 wrz 2015, 09:53

Andrzejj pisze: Model heliocentryczny to dla fizyki jest model, a nie rzeczywistość, przyjmuje się go ze względu na funkcjonalność.
Tylko model. Dokładne ustalenia astrofizyków wskazują, że słońce wraz z otaczającymi je ciałami niebieskimi krąży wokół środka naszej galaktyki. Słońce nie jest nieruchome. Także nasza własna galaktyka jest w ruchu. Wedyjski koncept zgodnie z którym Ziemia jest środkiem, wokół którego krążą inne ciała niebieskie, to także model, tak jak ten z nieruchomym słońcem w środku. Ziemia jest planetą wokół której pozornie krążą inne ciała niebieskie. Z naszego punktu widzenia cały wszechświat obraca się wokół nas. Model. Model, ale wyrażający obiektywną rzeczywistość. Z tego modelu można wyprowadzać obliczenia dla ruchu ciał niebieskich (planet, komet, itd), albo ruchu prądów morskich, wiatrów (pasaty, antypasaty). Z modelu płaskiego dysku spoczywającego na czterech słoniach umieszczonych na kosmicznym żółwiu nie można niczego wyprowadzić.

Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Post autor: padmak » 27 wrz 2015, 10:02

Harsza pisze: Teoria płaskiej ziemi to zwykły kawał. Szanuję Cię jako wielbiciela Kryszny, ale Twoje zdolności umysłowe są niższe niż przeciętne. Nie masz prawa obrażać się, bo to jest prawda.
Możesz Prabhu spać spokojnie, nie obrażam się. To fakt, że moje zdolności umysłowe są poniżej przeciętnej, dlatego dwukrotnie napisałem w tym poście pt.: "Ziemia jest płaska - biegun południowy nie istnieje?", że poszukuje odpowiedzi jak właściwie jest i że apeluję, żeby nie wyśmiewać tych co tą prawdę poszukują. Imć Kopernik też był poszukiwaczem, i jeszcze długo po nim uważano, że Ziemia jest płaska.

Zatem jaką Ziemię podniósł Pan Varah?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Post autor: padmak » 27 wrz 2015, 10:12

Harsza pisze:
Andrzejj pisze: Model heliocentryczny to dla fizyki jest model, a nie rzeczywistość, przyjmuje się go ze względu na funkcjonalność.
Tylko model. (...) Wedyjski koncept zgodnie z którym Ziemia jest środkiem, wokół którego krążą inne ciała niebieskie, to także model
Czyli jeżeli w obu przypadkach: opisu puran i opisu heliocentrycznego to tylko model, to pozostaje nadal kwestą wiary, jaka jest rzeczywistość. Mamy wolną wolę, w co wierzymy i wyśmiewanie "tej drugie grupy" która wierzy inaczej niż my wierzymy jest wyśmiewaniem samych siebie - bo sami też coś przyjęliśmy "na wiarę"

Osobiście wolę wierzyć puraną, które osobiście uważam za nie omylne, niż wierzyć naukowcom, którzy uwierzyli swojemu modelowi.

Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Post autor: padmak » 27 wrz 2015, 10:18

Harsza pisze: Model, ale wyrażający obiektywną rzeczywistość. Z tego modelu można wyprowadzać obliczenia dla ruchu ciał niebieskich (planet, komet, itd), albo ruchu prądów morskich, wiatrów (pasaty, antypasaty). Z modelu płaskiego dysku spoczywającego na czterech słoniach umieszczonych na kosmicznym żółwiu nie można niczego wyprowadzić.
Harszo, ten opis żółwia i słoni, który podałeś tak się ma do modelu opisanego w puranach jak poniższy "model" układu słonecznego do modelu opisanego współcześnie :)

Obrazek

I masz rację, ani z jednego ani z drugiego nic nie obliczysz :)

Harsza

Post autor: Harsza » 27 wrz 2015, 10:34

padmak pisze:Handel z Indiami - czyli, że kto wtedy handlował z Indiami
Arabowie.
padmak pisze:Nie rozumiem Twojej postawy względem Prahlad Nrsimha Prabhu ???
Jego dane, okrętach hinduskich większych niż europejskie są sprzeczne z prawdą historyczną.

Harsza

Post autor: Harsza » 27 wrz 2015, 10:36

padmak pisze:Niewyobrażalnie wielka to jest różnica pomiędzy obiema odległościami:

Nie.

Harsza

Post autor: Harsza » 27 wrz 2015, 10:38

padmak pisze:Niewyobrażalnie wielka to jest różnica pomiędzy obiema odległościami:

Nie.

Harsza

Post autor: Harsza » 27 wrz 2015, 10:40

padmak pisze:Zatem jaką Ziemię podniósł Pan Varah?
Nie wiem. To było dawno. Zapomniałem.

ODPOWIEDZ