Inicjacja dla każdego?

Praktyka duchowa a realia życia codziennego. "Wszystko ma pierwotną przyczynę, czyli nasienie. W przypadku każdej koncepcji, programu, planu czy projektu najpierw rozmyśla się nad planem i to nazywane jest bija, czyli nasieniem. Bhakti-lata-bija,czyli nasionko służby oddania stanowią metody, zasady i nakazy, przy pomocy których jesteśmy doskonale szkoleni w służbie oddania. To bhakti-lata-bija otrzymuje się od mistrza duchowego dzięki łasce Kryszny." - Madhya 19.152 Zn.
Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 03 kwie 2007, 22:22

Asikunda pisze:
RafalJyot pisze:Visnu Purana mowi ze w Kali Yudze w relacji miedzy Guru i Sisya nie towarzysz? żadne reguły, także jej moc nie jest tak silna jak w innych Yugach. Inicjacja, któr? daj? mistrze duchowi z Iskconu, też ma inny wymiar, w każdym razie je?li Guru inicjuje swojego ucznia bez znajomo?ci jego kwalifikacji i robi to w momencie niepomy?lnym nie może liczyć na dobre rezultaty co w konsekwencji może doprowadzić również do jego upadku. Ostatnio Madhay Jivay wysłał mi linka, w którym piszę o inicjacji w sobotę, w Chaturdasi, w nakshatrze Magha. Biedni uczniowie.
drogi Rafale, ta inicjacja byla w trayodasi, w czwartek bylo W POLSCE ekadasi, w sobote trayodasi, dobrze my?lę?

martwi mnie takie wypuszczanie w ?wiat niesprawdzonych info... szczególnie, że kto jak kto, ale Ty jestes dla mnie osob? odpowiedzialna i m?dr?.... :D
pozdrawiam! :)

Dziękuje za miłe słowa. Mozliwe ze mowimy o innej inicjacji. Madhayji napisał że w sobote (a było to 30 - pi?tek, czyli sobota=31) w naszej ?wiatynii - czyli wrocław. Przerabiali?my póĽniej róĽne godziny, po godzinie 16 00 następuje Chaturdasi, ale to nic nie zmienia bo TRAYODASI nie jest polecanie. Także tithi, vara i nakshatra maj? dosha (wady). Muhurta Cintamani mówi iż uczniowie, którzy inicjuj? się w niepomy?lnym czasie upadaj?. Powinien ukazać się mój artykuł na ten temat w NH.

Date: March 31, 2007
Time: 16:00:15
Time Zone: 2:00:00 (East of GMT)
Place: 17 E 02' 00", 51 N 06' 00"

Tithi: Sukla Chaturdasi (Sk) (93.43% left)
Vedic Weekday: Saturday (Sa)
Nakshatra: Poorva Phalguni (Sk) (25.15% left)

Je?li w ocenie muhurty, korzystasz z kalendarzyka vaisnava, to wiedz że dzien ksiezycowy (tithi) nie pokrywa się z dniem tygodnia, ustalany jest on wg. wschodu słońca co ma zastosowanie jedynie w postach (hari bhakti vilas) i podobnych sytuacjach. Muhurta jednakże, jest niezależna od vara (wschodu/zachodu) w sytuacji samskar.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

balarama11

Post autor: balarama11 » 04 kwie 2007, 10:54

nie wiem jak to tam było , ale maj?c do wyboru astrologów i gwiazdy a łaskę wielbiciela Kryszny wybrałbym to drugie , nawet pomimo nie do końca pomy?lnego układu planet

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 04 kwie 2007, 11:04

Każdy by tak wybrał, na nieszczęscie zwolenników taniej duchowo?ci temat jest tutaj bardziej złożony, bo instrukcja jest taka że liczymy na łaskę, działamy jednak jakby jej nie było. Je?li potęga towarzystwa duchowego jest w stanie przeciwdziałać w niepomy?lnych okoliczno?ciach, wówczas wszystko jest w porz?dku i chciałbym aby każdy bhakta Krsny miał takie szczę?cie. Jednak tak jest rzadko i je?li nie wiesz czy stajesz się obiektem takiej łaski a mimo to ryzykujesz, jeste? po prostu nieodpowiedzialny i niedojrzały. Takiego działanie nie popieraj? ani ?astra ani sadhu. Poza tym rzadko musisz wybierać między tymi dwoma, chyba że jeste? bardzo leniwy albo bardzo zuchwały, ale wtedy nie ma co liczyć na sytuację, któr? gloryfikujesz.
klim krishna klim

balarama11

Post autor: balarama11 » 04 kwie 2007, 11:08

Biedni uczniowie.
zuchwałym wydaje się także krytykowania wielbiciela Kryszny , który t? łaskę daje i przekre?lanie tych uczniów

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 04 kwie 2007, 12:13

aha czyli teraz możemy lekceważyć przestrogi wszystkich Vedang, Puran oraz Upaved? przeczytaj jeszcze raz moj? uwagę na temat instrukcji o łasce, nie czuje się zbyt bezpiecznie nie pod?żaj?c za Ramdevem, który twierdzi iż inicjacja w momencie kiedy księzyc jest w znaku Venus w D9 powoduje upadek uczniów, nie czuje się zbyt bezpiecznie ignoruj?c te wszystkie nauki Ved i nie oznacza to niedoceniania potęgi łaski, ale to po prostu dojrzało?ć i m?dro?ć, która polega na umiejscowieniu nauk Rsich w całym systemie Vaisnava. Ignorowanie tych nauk, to kpina, która może się Ľle skończyć.
klim krishna klim

balarama11

Post autor: balarama11 » 04 kwie 2007, 13:01

Po wypowiedzi Asi Kundy domy?lam się o kogo chodzi [może się mylę ?]i mam duży szacunek do tej osoby. Pos?dzanie go o ignorancję -dla mnie -jest przynajmniej nietaktem i trochę boli teskt -biedni uczniowie[może warto używać bardziej wyważonych słów i zwrócić się do tej osoby o wyja?nienie ]

tyle z mej strony

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 04 kwie 2007, 13:26

Zamiast stękać i żałować lepiej pomy?leć jak takich błędów unikać w przyszło?ci.
klim krishna klim

balarama11

Post autor: balarama11 » 04 kwie 2007, 13:38

i może też trochę pokory i szacunku dla wzniosłych bhaktów Pana, którzy szerz? Jego chwały

a czas pokaze czy Ci uczniowie s? bogaci łask? , czy jak piszesz "biedni"

Awatar użytkownika
Asikunda

Post autor: Asikunda » 04 kwie 2007, 14:07

dziękuję za dyskusję, :)

w Kali-yudze polecane jest intonowanie Imion Boga - jako wystarczaj?ce, wszechpomy?lne i niweluj?ce niekorzystne wpływy... to w poprzedniej zalecane i konieczne było spełnianie wystawnych yajny wg skomplikowanego rytualu i z uwzględnieniem wielu zasad...

nasza ?ciezka jest prosta dla prostych i kręta dla lubi?cych komplikacje - i dla każdego jest tu miejsce.... :D
moja wiara jest prosta a wiedza mała - nie uważam jednak bym była gorszej sytuacji niż inni podróżnicy :wink:

szczerze jestem przekonana do wyzszo?ci towarzystwa sadhu/sankirtanu(zbiorowego intonowania) nad wpływami planet, półbogów itd.
Kryszna nie jest ograniczany czy kontrolowany przez swoje ( w końcu) energie...

nie lekceważę przestrog Vedang, Puran oraz Upaved, choc szczerze przyznam, że ich nie znam :) :) :) natomiast nie stawiam ich na ważniejszym miejscu niż pod?żanie wskazówkami własnego guru...
Takie jest moje zrozumienie zalecenia ?rila Prabhupada - po schronienie i wiedze udajemy sie do guru; nie myszkuje po ?więtych ( czy inych) księgach by potwierdzić czy podważyc stwierdzenia mojego mistrza duchowego, polegam na nich i wiem, ze taka postawa jest wła?ciwa i dla mnie pomyslna ...
szanuję devatów (służacych Krysznie w materialnym swiecie), normy, zasady i reguły - ale nie daje sie zwariować -

dopóki nie miałam mistrza duchowego polegałam na swoim do?wiadczeniu, innych 'm?drych" Ľródłach, otoczeniu, itd... :D

bardzo doceniam Twoja rozlegla wiedze, cieplo pozdrawiam

p.s.

[i][img]Date: March 31, 2007 Time: 16: ... [/img][/i]

:!: ofiara była rano, :!: w trayodasi
z tego co napisales wynika, ze czaturdasi zaczyna sie od 16-tej po co wiec caly ten temat???
Life's a game,
soul is serious

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 04 kwie 2007, 14:23

Asikunda pisze:dziękuję za dyskusję, :)

w Kali-yudze polecane jest intonowanie Imion Boga - jako wystarczaj?ce, wszechpomy?lne i niweluj?ce niekorzystne wpływy... to w poprzedniej zalecane i konieczne było spełnianie wystawnych yajny wg skomplikowanego rytualu i z uwzględnieniem wielu zasad...

nasza ?ciezka jest prosta dla prostych i kręta dla lubi?cych komplikacje - i dla każdego jest tu miejsce.... :D
moja wiara jest prosta a wiedza mała - nie uważam jednak bym była gorszej sytuacji niż inni podróżnicy :wink:

szczerze jestem przekonana do wyzszo?ci towarzystwa sadhu/sankirtanu(zbiorowego intonowania) nad wpływami planet, półbogów itd.
Kryszna nie jest ograniczany czy kontrolowany przez swoje ( w końcu) energie...

nie lekceważę przestrog Vedang, Puran oraz Upaved, choc szczerze przyznam, że ich nie znam :) :) :) natomiast nie stawiam ich na ważniejszym miejscu niż pod?żanie wskazówkami własnego guru...
Takie jest moje zrozumienie zalecenia ?rila Prabhupada - po schronienie i wiedze udajemy sie do guru; nie myszkuje po ?więtych ( czy inych) księgach by potwierdzić czy podważyc stwierdzenia mojego mistrza duchowego, polegam na nich i wiem, ze taka postawa jest wła?ciwa i dla mnie pomyslna ...
szanuję devatów (służacych Krysznie w materialnym swiecie), normy, zasady i reguły - ale nie daje sie zwariować -

dopóki nie miałam mistrza duchowego polegałam na swoim do?wiadczeniu, innych 'm?drych" Ľródłach, otoczeniu, itd... :D

bardzo doceniam Twoja rozlegla wiedze, cieplo pozdrawiam

p.s.

[i][img]Date: March 31, 2007 Time: 16: ... [/img][/i]

:!: ofiara była rano, :!: w trayodasi
z tego co napisales wynika, ze czaturdasi zaczyna sie od 16-tej po co wiec caly ten temat???
Ładnie wyja?niła? mi swój proces i w Twoich słowach jest wiele szczero?ci oraz zauważyłem, iż doceniasz ?więte Imie oraz instytucje Guru, je?li to będzie dalej się tak rozwijać to pewnie daleko zajdziesz w swoim rozwoju duchowym. To też działa, je?li porzucamy zasady i reguły wówczas musimy rozwin?c silne bhakti - je?li siła Twojego bhakti oraz sraddha będzie duża - wówczas nie musisz zwracać uwagi na tak wiele rzeczy.. chciałbym by? należała do tej kategorii osób.

Odno?nie muhurty, czy rano czy popołudniu, wszystkie trzy parametry (z pięciu) s? niepomy?lne. Tithi, vara oraz nakshatra. Trayodasi & Chaturdasi nie jest zalecane je?li chodzi o moment inicjacji.
klim krishna klim

ODPOWIEDZ