autor: Vaisnava-Krpa » 12 cze 2012, 09:41
03.27.10 Znaczenie: W materialnej koncepcji życia świadomość operuje na trzech poziomach. Działa ona inaczej podczas snu, inaczej na jawie, a jeszcze inaczej podczas głębokiego snu. Aby osiągnąć świadomość Krsny, należy stać się transcendentalnym wobec tych trzech faz świadomości. Nasza obecna świadomość powinna być wolna od wszelkich doznań życia nie będących świadomością Krsny, Najwyższej Osoby Boga. Gdy zostaje usunięte fałszywe utożsamianie duszy z ciałem, możemy doświadczyć prawdziwej wizji życia.
05.10.21 Znaczenie: Jest to dyskusja nad impersonalną filozofią Mayavada i praktyczną filozofią Vaisnavów. Filozofia Mayavada wyjaśnia, że ten świat zjawisk jest fałszywy, ale filozofowie Vaisnava nie zgadzają się z tym. Wiedzą, że świat zjawisk jest manifestacją tymczasową, lecz nie jest on fałszywy. Sen, który oglądamy nocą, z pewnością jest fałszywy, ale koszmary senne z pewnością oddziaływują na osobę, która je widzi. Zmęczenie duszy nie jest faktyczne, ale dopóki pogrążeni jesteśmy w iluzorycznej koncepcji cielesnej, dopóty podlegamy wpływom takich fałszywych snów. Gdy śnimy, nie jest możliwe unikniecie rzeczywistych faktów i dusza uwarunkowana zmuszona jest cierpieć z powodu swego snu. Naczynie na wodę zrobione jest z ziemi i jest tymczasowe. W rzeczywistości nie ma naczynia na wodę; po prostu jest ziemia. Jednakże, dopóki naczynie na wodę może unosić wodę, możemy używać go w ten sposób. Nie można powiedzieć, że jest ono absolutnie fałszywe.
07.14.03-04 Znaczenie: We śnie stwarzamy społeczeństwo przyjaźni i miłości, a kiedy budzimy się, widzimy, że przestało ono istnieć. Podobnie, nasze wulgarne społeczeństwo, rodzina i miłość są również snem i sen ten skończy się, gdy tylko umrzemy. Zatem, bez względu na to, czy śnimy w subtelny czy wulgarny sposób, wszystkie te sny są fałszywe i tymczasowe. Naszą prawdziwą powinnością jest zrozumienie tego, że jesteśmy duszą (aham brahmasmi) i dlatego nasze czynności powinny być inne. Wtedy możliwe będzie osiągnięcie szczęścia.
brahma-bhutah prasannatma na śocati na kanksati
samah sarvesu bhutesu mad-bhaktim labhate param
"Ten, kto jest usytuowany w taki transcendentalny sposób – od razu realizuje Najwyższego Brahmana i staje się w pełni radosnym. Nie rozpacza nigdy ani niczego nie pragnie, jednakowo ustosunkowanym będąc do każdej żywej istoty. W tym stanie osiąga czystą służbę oddania dla Mnie." (Bg. 18.54). Kto pełni służbę oddania, ten bez trudu może wyzwolić się ze snu materialistycznego życia.
04.29.64 Czasami nagle doświadczamy czegoś, czego nigdy nie widzieliśmy i o czym nigdy nie słyszeliśmy w naszym obecnym ciele. Czasami widzimy nagle takie rzeczy w snach.
04.29.64 Znaczenie: Czasami podczas snu widzimy rzeczy, których nigdy nie doświadczyliśmy w naszym obecnym ciele. Czasami we śnie myślimy, że unosimy się w przestrzeni, chociaż nie doświadczyliśmy latania. Oznacza to, że kiedyś, w poprzednim życiu, lataliśmy w przestrzeni albo jako półbóg, albo jako kosmonauta. To wrażenie zachowało się w naszym umyśle i nagle daje o sobie znać. Jest to jak fermentacja przebiegająca w głębinach wodnych, która czasami manifestuje się bąbelkami na powierzchni. Czasami śnimy, że przybyliśmy do miejsca, którego nie znamy ani nie doświadczyliśmy w tym życiu, ale jest to dowód na to, że znamy je z jakiegoś poprzedniego życia. Wrażenie to pozostaje w umyśle i czasami manifestuje się we śnie albo w myślach. Wniosek jest taki, że umysł jest magazynem różnych myśli i doświadczeń wyniesionych z żywotów poprzednich. Zatem istnieje łańcuch łączący jedno życie z drugim, poprzednie życie z tym, i to życie z życiem przyszłym. Czasami dowodzą tego takie powiedzenia, że ktoś jest urodzonym poetą, urodzonym naukowcem czy urodzonym bhaktą. Jeśli w tym życiu bezustannie myślimy o Krsnie, podobnie jak Maharaja Ambarisa (sa vai manah krsna-padaravindayoh), to z pewnością w czasie śmierci przeniesiemy się do królestwa Boga. Nawet jeśli nasz wysiłek osiągnięcia świadomości Krsny nie zostanie dokończony, to będziemy mogli kontynuować świadomość Krsny w życiu przyszłym. Potwierdza to Bhagavad-gita (6.41):
prapya punya-krtam lokan usitva śaśvatih samah
śucinam śrimatam gehe yoga-bhrasto 'bhijayate
"Yogin, który nie odniósł sukcesu, po wielu, wielu latach przyjemności na planetach pobożnych żywych istot rodzi się w rodzinie prawych ludzi albo w bogatej rodzinie arystokratycznej."
Jeśli nieugięcie przestrzegamy zasady medytacji o Krsnie, to bez wątpienia w naszym następnym życiu zostaniemy przeniesieni na Krsnalokę, Golokę Vrndavanę.
Ponadto wiele razy Kryszna albo guru objawia instrukcje podczas snu. Czytamy o tym w Caitanya Caritamricie.
"Werset 189 Gaura-ganoddeśa-dipiki mówi, że Śikhi Mahiti był poprzednio towarzyszką Śrimati Radharani o imieniu Ragalekha. Jego siostra Madhavi była również towarzyszką Śrimati Radharani i nazywała się Kalakeli. Śikhi Mahiti, Madhavi i ich brat Murari Mahiti byli nieskazitelnymi bhaktami Śri Caitanyi Mahaprabhu i nie mogli zapomnieć Go nawet na moment w swym życiu. Jest książka w języku oryjskim zatytułowana Caitanya-carita-mahakavya, w której znajduje się wiele opowiadań o Śikhi Mahiti. Jedno opowiadanie dotyczy jego ekstatycznego snu. Śikhi Mahiti zawsze służył Panu w umyśle. Pewnej nocy, zasnął pełniąc taką służbę i jego brat i siostra przyszli go obudzić. W tym czasie był pogrążony w ekstazie, ponieważ miał cudowny sen, że Pan Caitanya – odwiedzając świątynię Jagannatha – wchodził i ponownie wychodził z ciała Jagannatha i patrzył na Bóstwo Jagannatha. Więc tuż po obudzeniu objął swego brata i siostrę i poinformował ich: "Mój drogi bracie i moja droga siostro, miałem cudowny sen, który wam zaraz wyjaśnię. Czynności Pana Caitanyi Mahaprabhu, syna matki Śaci, z pewnością są najcudowniejsze. Ujrzałem, że kiedy Pan Caitanya odwiedził świątynię Jagannatha, wchodził do ciała Jagannatha i ponownie z niego wychodził. Jeszcze nadal widzę ten sen. Czy myślicie, że jestem umysłowo chory? Nadal widzę ten sam sen! A najwspanialszą rzeczą było to, że kiedy zbliżyłem się do Caitanyi Mahaprabhu, On objął mnie Swymi długimi ramionami." Kiedy Śikhi Mahiti przemawiał tak do swego brata i siostry, miał łzy w oczach i jego głos załamywał się. Toteż bracia i siostra udali się do świątyni Jagannatha i tam ujrzeli Pana Caitanyę w Jagamohana, patrzącego na piękno Bóstwa Śri Jagannatha, dokładnie tak jak we śnie Śikhi Mahitiego. Pan był tak wspaniałomyślny, że natychmiast objął Śikhi Mahitiego, wykrzykując: "Jesteś starszym bratem Murari!" Kiedy Pan w ten sposób go objął, Śikhi Mahiti pogrążył się w ekstazie transcendentalnego szczęścia. Tak więc on oraz jego brat i siostra zawsze angażowali się w służbę dla Pana. - CC ADI LILA 135-136
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada