Przemyslenia na temat Harinama Sankirtana

Rozmowy o Krysznie i jego avatarach. "Świadomość Kryszny nie ma nic wspólnego z religią hinduską czy jakimkolwiek systemem religii. Żaden prawdziwy chrześcijanin nie będzie zainteresowany zmianą swojej wiary na hinduizm. Podobnie, żaden prawdziwy hinduista nie będzie chętny, by przyjąć wiarę chrześcijańską. Takie zmiany są dla ludzi, którzy nie mają żadnego określonego statusu społecznego. Jednak każdy będzie zainteresowany poznaniem filozofii i nauki o Bogu oraz poważnym jej potraktowaniem. Trzeba jasno zrozumieć, że ten ruch świadomości Kryszny nie szerzy po prostu tak zwanej religii hinduskiej. Dajemy kulturę duchową, która może rozwiązać wszelkie problemy życia i dlatego jest ona przyjmowana na całym świecie. - A.C. Bhaktiwedanta Swami Prabhupada - Prawda i Piękno -Rozdział 12 - Świadomość Kryszny – hinduska religia czy kultura duchowa
Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Re: Przemyslenia.

Post autor: Purnaprajna » 28 sie 2012, 11:07

ParamatmaDas pisze:Ja to własnie tak rozmiem. Jesli jestes sługą Boga niezaleznie od tradycji, kultry czy jezyka mozesz trafić do jego siedziby. Kryszna (czytaj Bog) nie jest ograniczny do zadnej grupy, zadnego czasu, czy miejsca geograficznego, jesli zechce nawiazać kontakt z kims na bezdludnej wyspie kto nie zna Waisznawów, czy Katolików to ta relacja powstanie.
Relacja istnieje zawsze. Kwestia w tym, jakiej jakości jest to związek.

Masz rację mówiąc, że Kryszna nie jest niczym ograniczony. Jednocześnie, Kryszna nie narzuca się i szanuje czyjąś koncepcję swojej Osoby, odwzajemniając się odpowiednio do specyficznej koncepcji Boga, posiadanej przez żywą istotę. Z tego powodu, kwestia tego, dlaczego uważasz, że osoba która z całego serca akceptuje poddharmiczne nauki i moralistyczne wartości tri-vargowej upadharmy, i która nie posiada wiedzy o sambandzie i czystej bhakti, a przy tym nie ma pragnienia rozwinięcia absolutnej koncepcji Boga, wyższej od Boga-Stworzyciela, którego istnienie, w jej mniemaniu, służy głównie, jeżeli nie jedynie, spełnianiu jej materialnych pragnień, miałaby stać się w przyszłym życiu gopi we Wrindawanie, pozostaje dla mnie tajemnicą.

Żeby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień, chciałbym przypomnieć, że mówimy tylko o jednym życiu ludzkim, i przeznaczeniu duszy, po śmierci tego ciała. W innym przypadku, z perspektywy wieczności doświadczeń jivy i ciągłej reinkarnacji, to nawet wyznawca latających różowych hipopotamów ma szansę na udanie się do Boga, poprzez nabycie duchowej wiedzy i służenie czystym wielbicielom Pana, oraz zastosowanie w swoim życiu ich duchowych instrukcji, co gwarantuje zmianę świadomości i pragnień, z materialnych na duchowe.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, 11:31 przez Purnaprajna, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 28 sie 2012, 11:22

Purnaprajna pisze: Z tego powodu, kwestia tego, dlaczego uważasz, że osoba która z całego serca akceptuje poddharmiczne nauki i moralistyczne wartości tri-vargowej upadharmy, i która nie posiada wiedzy o sambandzie i czystej bhakti, a przy tym nie ma pragnienia rozwinięcia absolutnej koncepcji Boga, wyższej od Boga-Stworzyciela, którego istnienie, w jej mniemaniu, służy głównie, jeżeli nie jedynie, spełnianiu jej materialnych pragnień, miałaby stać się w przyszłym życiu gopi we Wrindawanie, pozostaje dla mnie tajemnicą.
A dla mnie sentymentalizmem, w najlepszym razie dobrym zyczeniem z okazji Gwiazdki.

Awatar użytkownika
padmak
Kontakt:

Post autor: padmak » 28 sie 2012, 11:47

trigi pisze:
Purnaprajna pisze: (...)a przy tym nie ma pragnienia rozwinięcia absolutnej koncepcji Boga, wyższej od Boga-Stworzyciela, którego istnienie, w jej mniemaniu, służy głównie, jeżeli nie jedynie, spełnianiu jej materialnych pragnień, miałaby stać się w przyszłym życiu gopi we Wrindawanie, pozostaje dla mnie tajemnicą.
A dla mnie sentymentalizmem, w najlepszym razie dobrym zyczeniem z okazji Gwiazdki.
Dla mnie też to jest tajemnicą???
Dlatego właśnie w innym wątku zadałem pytanie o źródło islamu. Kim jest Pan Wszechświata w islamie. Podobnie mogę zapytać: Kim jest Pan Wszechświata w chrześcijaństwie, w judaizmie, itd.

Jest takie stwierdzenie Śrila Prabhupada:
"Śri Sanatana Gosvami, nauczyciel służby oddania, napisał wiele książek, z których najsłynniejszą jest Brhat - bhagavatamrta. Każdy kto chce zdobyć wiedzę na temat wielbicieli i służby oddania, musi przeczytać tę książkę..". (CC Adi 5, str 498)
Uważnie czytam tę pozycję. Jest tam historia Gopa-Kumara, który poszukuje Pana Wszechświata. Za każdym razem jak spotyka wielbione Bóstwo, jakąś formę, jakiś aspekt Pana Wszechświata, na tej czy innych planetach, zawsze odczuwa radość i ekstazę. Uważa się za najszczęśliwszą osobę. Myśli że osiągnął już wszystko, co tylko mógł osiągnąć. Spotyka tak wiele aspektów Pana Wszechświata.
Jednak dzięki dziesięciosylabowej mantrze otrzymanej we śnie przeznaczonej do wielbienia lotosowych stóp Madana-gopala, zaczyna szukać dalej. Wewnętrznie odczówa zawsze tęsknotę za formą, do której jest przywiązany. I otrzymuje za każdym razem łaskę poznania wyższego aspektu Pana Wszechświata.

Oczywiście po bardzo dłuuuuuuugiej podróży dowiaduje się, że różne aspekty Pana Wszechświata są nieróżne. Jednak aby dojść do takiego zrozumienia, musiał wznieść się baaaaardzo wysoko w swojej świadomości. A to tak naprawde był "początek" jego podróży......

Intonujcie Święte Imiona :!: Ich moc jest NIEPRZECENIONA :idea:

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 28 sie 2012, 11:52

tez to czytałem wczoraj w Gajatri Mahima Madhuri :D

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 29 sie 2012, 06:15

Śrila Prabhupada, CC. Madhya-lila, Rozdz. 17, tekst 130, część objaśnienia

Obrazek

"Bardzo dobrze wyjaśniony jest tutaj kult Śri Caitanyi Mahaprabhu. Ten, kto podporządkowuje się Mu i sercem i duszą gotów jest iść za Nim, nie musi zmieniać swego położenia. Nie jest też konieczna zmiana swego statusu. Można pozostać głową rodziny, lekarzem, inżynierem czy kimkolwiek. To nie ma znaczenia. Trzeba tylko przestrzegać instrukcji Śri Caitanyi Mahaprabhu, intonować maha-mantrę Hare Krsna i zapoznawać krewnych i przyjaciół z naukami Bhagavad-gity i Śrimad-Bhagavatam. Trzeba w domu uczyć się pokory i łagodności, wykonując instrukcje Śri Caitanyi Mahaprabhu, a w ten sposób życie będzie duchowym sukcesem. Nie należy próbować być sztucznie zaawansowanym bhaktą, myśląc "Jestem bhaktą pierwszej klasy". Należy unikać takiego myślenia. Najlepiej jest nie przyjmować żadnych uczniów. Trzeba oczyścić się w domu przez intonowanie maha-mantry Hare Krsna i nauczanie zasad głoszonych przez Śri Caitanyę Mahaprabhu. W ten sposób można zostać mistrzem duchowym i być wolnym od zanieczyszczenia materialnego życia"
Zawsze myśl o Śri Vrindavan Dhama i nigdy o Niej nie zapomnij. Nasze wieczne, doskonałe, transcendentalne i słodkie jak nektar przeznaczenie.

http://www.24hourkirtanmayapur.com/
http://mayapur.tv/
http://vrindavan.tv/

ParamatmaDas

Post autor: ParamatmaDas » 29 sie 2012, 17:01

Mnie frapuje ostatnio to ze są rożne etapy intonowania, początkujący, średnio zaawansowany i ten najwyższy. Jest kupę roboty na tym polu. Samo zajęcie się intonowaniem i jego poprawianiem jakości może zając wiele żyć. Zazwczaj osoby widzace bhaktow spiewających na ulicy mysla ze jest to jakas sentymentalna sprawa, tymczasem to jest bardzo wielka teolgia na ten temat. W prtzadku osobyu intonujacej na poziomie doskonałym, Swiete Imie jest jak Słońce, a gdzie słonce tam nie ma ciemnosci, podbnie nie ma iluzji.

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 29 sie 2012, 20:24

ParamatmaDas pisze: W prtzadku osobyu intonujacej na poziomie doskonałym, Swiete Imie jest jak Słońce, a gdzie słonce tam nie ma ciemnosci, podbnie nie ma iluzji.
A w przypadku osoby intonującej niedoskonale Święte Imię nie jest Słońce?

Antya 03.54 "Bhakta w zaawansowanej ekstatycznej miłości woła: 'O mój Panie Ramacandro! O mój Panie Ramacandro!' Ale yavanowie również intonują: 'ha rama, ha rama!' Zobacz tylko ich szczęście!"
Antya 03.54 Znaczenie: Jeśli dziecko dotknie ognia, ogień sparzy je. Gdy starszy człowiek jak dotknie ognia, również się oparzy. Haridasa Thakura mówi, że wielki bhakta Pana woła: "ha rama, ha rama", a yavana, chociaż nie znają transcendentalnego znaczenia, jakie ma "ha rama, ha rama", wypowiadają te słowa w swoim codziennym życiu. Dla yavany słowa "ha rama" znaczą "ohydny", podczas gdy bhakta woła słowa "ha rama" w ekstatycznej miłości. Niemniej jednak, ponieważ słowa "ha rama" są duchowym summum bonum, w istocie rzeczy jest to tym samym, gdy wypowiadają je yavana czy wielcy bhaktowie. Jest to dokładnie jak z ogniem, który działa tak samo na dziecko, jak i starszego człowieka. Innymi słowy, święte imię Pana "ha rama" działa zawsze, nawet jeśli intonuje się je bez odniesienia do Najwyższego Pana. Yavana wypowiadają święte imię z innym nastawieniem niż bhaktowie, lecz święte imię "ha rama" ma tak wielką duchową moc, że działa wszędzie, bez względu na to, czy ktoś o tym wie czy nie. Wyjaśniono to w ten sposób.

ParamatmaDas

Post autor: ParamatmaDas » 29 sie 2012, 22:01

Niemniej istnieja 3 stany intonowania.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 30 sie 2012, 05:38

Śrila Prabhupada, CC. Madhya-lila, Rozdz. 8, tekst 38, część objaśnienia

Obrazek

Tzw. zwolennicy zasad wedyjskich akceptują Vedy tylko formalnie, lecz działają wbrew wedyjskim zasadom. Jest to znamienne dla tego wieku Kali. Ludzie twierdzą, że działają zgodnie z jakimś określonym rodzajem religii, oficjalnie mówiąc: "Jestem hindusem, jestem muzułmaninem, jestem chrześcijaninem, jestem tym czy tamtym", ale w rzeczywistości nikt nie przestrzega zasad głoszonych przez religijne pisma objawione. To jest chorobą tego wieku. Ale miłosierny Śri Caitanya Mahaprabhu doradził nam, abyśmy po prostu śpiewali maha-mantrę Hare Krsna: harer nama harer nama harer nama eva kevalam. Pan może wyzwolić każdego bez wyjątku, mimo że ktoś mógł nawet podupaść w przestrzeganiu nakazów pism objawionych. To jest szczególna łaska Śri Caitanyi Mahaprabhu. Dlatego też jest On nazywany patita-pavana, wyzwolicielem upadłych dusz.
Zawsze myśl o Śri Vrindavan Dhama i nigdy o Niej nie zapomnij. Nasze wieczne, doskonałe, transcendentalne i słodkie jak nektar przeznaczenie.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 01 wrz 2012, 06:23

Śrila Prabhupada, CC. Madhya-lila, Rozdz.9, tekst 7-8, objaśnienie

Obrazek

Święte imiona Krsny i Hari, czy też intonowanie mantry Hare Krsna, są duchowo tak potężne, że nawet dzisiaj, gdy nasi nauczający udają się w odległe części świata, ludzie natychmiast zaczynają intonować Hare Krsna. Śri Caitanya Mahaprabhu był Samą Najwyższą Osobą Boga. Nie ma nikogo, kto może równać się z Nim lub z Jego mocami. Lecz ponieważ my podążamy Jego śladami i także intonujemy maha-mantrę Hare Krsna, skutek jest prawie tak potężny jak w czasach Pana Caitanyi Mahaprabhu. Nasi nauczający wywodzą się głównie z krajów europejskich i amerykańskich, lecz pomimo tego, dzięki łasce Pana Caitanyi, odnoszą ogromny sukces, gdziekolwiek się udadzą, by zakładać ośrodki. Naprawdę ludzie wszędzie bardzo poważnie intonują Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

ODPOWIEDZ