Jak chce zarabiać na wiedzy to niech napisze, że za tyle i tyle objaśni, albo napisze że zbiera chętnych na seminarium w tym temacie, w Wroclawiu co chwilę są płatne seminaria, ale niech nie pisze drwiąco tak, że nie wiadomo co chce powiedzieć.
Nie po to światło by pod korcem stało - C.K. Norwid
Wiedza Najbardziej Poufna: Bhagavad Gita, rozdział 9 - Zapraszam:
http://waisznawa.pl/_biblioteka/bg/bg.htm
I wreszcie po co robić zamieszanie na forum w niewyjaśniony sposób, skoro jak sama nazwa FORUM mówi, że jest to miejsce do dzielenia się wiedzą. To tak jakby wykładowca na wykładzie w świątyni przyszedł i powiedział, że nie zrobi wykładu bo trzeba zapłacić, bo inaczej jesteście leniwi co do wiedzy i wam nie zależy.
Kryszna powiedział do Ardżuny że nie zwykł dwa razy powtarzać, ale wszystko mamy spisane i Prabhupad napisał komentarze i mistrzowie duchowi dają komentarze do tych komentarzy.
Jeżeli ktoś się ogłasza tylko co do posiadanej wiedzy, to ogłoszenie ma swoją formułę. Inaczej jest odbierane jako głos w dyskusji. A dyskusja z kimś a potem napisanie mu, że jest niegodny, niedorosły to tej wiedzy o której się dyskutuje... albo znajdź se sam...?
Co do wykładu - nie ma jeszcze drugiej części ale już są wnioski z całości. Ja taki odważny nie jestem. Nie wysłuchać kogoś do końca a już oceniać. Uważam, że Radhanath Maharadż mówił o tym co Rafał, ale ponieważ nie użył słów sanskryckich na wykładzie, więc Rafał nie wychwycił ich i pomyślał, że Maharadż ma inne podejście. Ja tego od początku tak nie odebrałem. Może to zależy od poziomu wiedzy, od spostrzegawczości, w każdym razie mnie to zdziwiło co Rafał napisał. Nie mówię, że źle ale dlaczego i dlaczego w takim tonie, który wskazuje na frustracje. Mimo, że jesteśmy od siebie daleko, to jesteśmy w stanie odebrać cudze wyrażone emocje lub sami zbudować swoje na podstawie czytanego tekstu. Skoro czytanie tekstu wprawia w stan niepokojącego poruszenia to i dyskusja będzie niepokojąca. Energia nie zniknie.
Maharadż zauważył problem, chciał coś pomóc w temacie a inna przychylna osoba w dobrej wierze i z chęcią bycia pomocną, w przychylny sposób napisała, że może by rozważyć to i to i co o tym myślicie?
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada