Islam

Tylko jedna droga jest prawdziwa - droga do Boga. " Prawdziwym interesem wszystkich żywych stworzeń – w istocie, celem życia – jest powrót do domu, do Boga. Jest to korzystne dla nas samych, naszej żony, dzieci, uczniów, przyjaciół, rodaków i całej ludzkości. Ruch świadomości Kryszny może udzielić wskazówek względem zarządzania, dzięki któremu każdy będzie mógł wziąć udział w czynnościach świadomych Kryszny i osiągnąć ostateczny cel." - 07.15.65 Zn.
Arleta

Re: Islam

Post autor: Arleta » 13 sty 2012, 02:32

Visnu-Krsna dasa pisze: Ale z dwojga złego, co do spisków, to jednak wolę dmuchać na zimne, niż dać się pokonać przez jakiś podły spisek, tak w znaczeniu jednostkowym jak i społecznym czy etniczno-narodowym , tak jak to jest w przypadku "międzynarodowego" spisku Lobby judaistyczno-syjonistycznych...
W tym przypadku zainteresowanym chodzi o to by ośmieszając i dyskredytując wszelkie spiski, ukryć również i ten prawdziwy i realny.
O Panie Kryszno, który jesteś przyjacielem wszystkich żywych istot, pomóż tej biednej duszy, uwikłanej w materialistyczne desygnaty polskiego patriotyzmu, nienawiści do Żydów i muzułmanów, oraz przywiązania do chrześcijaństwa, w którym się wychowała w obecnym wcieleniu. Pomóż jej łaskawy Panie zrozumieć, że takie poglądy rodzą tylko konflikty i nienawiść, więżąc tę duszę w niekończącym się cyklu narodzin i cierpienia. Hare Kryszna, Hare Kryszna, Kryszna, Kryszna, Hare, Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.

V-K

Post autor: V-K » 13 sty 2012, 09:53

No tak, mógłbym w tym przypadku dalej odbijać piłeczkę. Mogłoby tak trawać bez końca, gdyby jedna ze stron nie opamiętała się w wymianie złośliwości a nawet obraz i sama jako pierwsza załagodziła konflikt. Nie mniej jednak, powinienem odpowiedzieć na te inwektywy przykryte pseudomodlitwą do Pana Krsny.
Zdumiewa mnie zależność od desygnatów tych osób, które same najpierw je wysuwają pod adresem tych, którzy chcieli zganić posługiwanie się takimi desygnatami. tak własnie było w tym przypadku. Chciałem skorygować zachowanie osoby, dla której materialistyczne desygnaty są ważne, gdy nie tylko stwierdza o kimś nieprawdziwe kłamliwe i niesprawiedliwe brednie, gdy stwierdza, że nie chciałaby iść przez ciemny las z... Polakami i katolikami.
Czyż nie sa to niesprawiedliwe uogólnienia i desygnaty, nienawiść do uwarunkowanych dusz, z tego powodu, że są katolikami i Polakami.
Osoba, która tak stwierdziła, sama najpierw posługuje się nienawiścią i uprzedzeniami i nienawiścią, nie zasłużoną zresztą, przejawiając materialistyczne przywiązanie, nie tylko do nadawania innym ludziom desygnatów ale też przywiązanie do zwykłej nienawiści. Żeby to uwarunkowanie i przywiązanie do nienawiści było przynajmniej w czymkolwiek usprawiedliwione i zasłużone, ale opiera się na zwykłych materialistycznych uprzedzeniach. Dlaczego, gdy ktoś budzi się w nocy o godzinie 2.00, musi pisać nadal swoje złośliwości, i to ubarwione modlitwą do Krsny?! Zaczynam uważać, że ta osoba może być od tego uzależniona i przywiązania. Ale to jest tez zwykła obłuda i hipokryzja, gdy wytyka się innym posługiwanie desygnatami materialistycznymi samej to czyniąc. A oszczerstwa przy tym?! Jawne! Mnóstwo manipulacji moimi słowami, na przykład wtedy, gdy napisałem krytycznie o panowaniu Lobby syjonistyczno-judaistycznego. W moim wątku nie było ani słowa o tym, że Lobby te stanowią wszyscy Żydzi. No ale tak, skoro piszę coś na judaizm czy syjonizm to jest według tej osoby nienawiość do wszystkich Żydów. Śmieszne, żałosne i żenujące! Najpierw osoba ta, w poprzednich swoich wątkach broniła ateistów, homoseksualistów, prostytuki (choć wcześniej była na nie oburzona; zmieniła zdanie nagle; musi pisać kontry, no to chyba jest od uzależniona), a teraz oszczerczo wkłada w moje usta słowa i myśli, których tu nie wypowiedziałem.
Wybacz Droga Arleto, ale nie chcę już dłużej dyskutować z Tobą w taki sposób. Proponuję zawieszenie broni! Nie będziemy już sobie odbijać tej piłeczki.
Moja propozycja jest taka: Wybaczam i proszę przebaczenie! Zgadzasz się?!
Ja nie będę reagować na Twoje wątki a Ty na moje, OK?!

Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 13 sty 2012, 10:31

A uprzedzałem Cię Drogi Visnu, uprzedzałem :)
.

Narayana

Post autor: Narayana » 13 sty 2012, 11:03

Mathura pisze:O ile wiem chrześcijaństwo zaczęło się od Jezusa, a on między innymi głosił: kochaj bliźniego swego jak siebie samego.

A więc zobacz kanał użytkownika http://www.youtube.com/user/scu000
Napisałem do tej pani oczywiście zero konkretów, na żadne pytanie mi nie odpowiedziała i jeszcze obrzucała mnie wyzwiskami.
Mathura pisze:Możesz napisać jakie prawa masz na myśli?

Tylko proszę nie napisz czasami o mordowaniu w imię religii, pogromach innowierców, pogan, inkwizycji i temu podobnych rzeczach.

Napisz o tym co w naukach mistrza chrześcijan, jakim jest Jezus, jest groźnego, czego mielibyśmy się obawiać, gdyby zostało wprowadzone.
Chociażby to:

Księga Kapłańska 20:10
Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica.

Księga Powtórzonego Prawa 22:20-21
Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie.

Księga Liczb 35:16-21

Jeżeli kogoś jednak tak pobił przedmiotem żelaznym, iż tamten umarł, jest zabójcą, a jako taki musi zostać zabity. Gdy kogoś uderzył kamieniem, którym można zabić, i ten [uderzony] umarł, jest zabójcą i jako taki musi zostać zabity.Gdyby kogoś jakimś przedmiotem drewnianym tak pobił, iż ów [człowiek] umarł, a można było tym narzędziem śmierć zadać, jest zabójcą i jako taki musi umrzeć. Zabójcę winien zabić mściciel krwi; gdziekolwiek go spotka, może go zabić. Gdyby ktoś drugiemu zadał cios z nienawiści albo rzucił się na niego w zbrodniczym zamiarze, tak iż tamten umarł, albo gdyby w złości zadał ręką cios śmiertelny, wtedy ten, który uderzył, musi być zabity; jest bowiem zabójcą i mściciel krwi może go zabić, kiedy go spotka

Księga Liczb 35:31
Nie możecie przyjmować żadnego okupu za życie zabójcy, który winien jest śmierci. Musi zostać zabity.

Księga Powtórzonego Prawa 21:19-21
Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny, ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, i powiedzą starszym miasta: «Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu». Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się.

Księga Powtórzonego Prawa 13:9-11
Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

Narayana

Post autor: Narayana » 13 sty 2012, 11:09

PRZESŁANIE ISLAMU

Jest więc esencją wielbienia Jedynego Boga, Allaha i odrzucenie wszelkiego kultu osób, miejsc czy rzeczy.

Skoro wszystko jest stworzeniem boskim, można powiedzieć, że islam wzywa do odrzucenia kultu stworzenia a zaprasza do wielbienia wyłącznie Stworzyciela, Tylko Najwyższy jest godny czci. Jeśli człowiek będzie się modlił do bóstw zmaterializowanych jak na przykład do drzewa i jego modlitwa zostanie wysłuchana, nie znaczy to, że owo drzewo odpowiedziało na modlitwę. Jak wiemy Bóg jest niewidzialny, ale nie oznacza to, że jest on owym drzewem. Niektórym wydaje się to jasne, lecz dla wielbiących bożków jest niezrozumiałe. Tak samo modlitwy adresowane do Jezusa, Buddy, Kryszny, Świętego Krzysztofa czy nawet Muhammada nie czynią z nich bogów, gdyż Bóg jest tylko jeden – Allah. Jezus, syn dziewicy Marii (pokój z nimi) nigdy nie nakazał swym uczniom, aby go wielbili, lecz nakazał im wielbić Boga, Swego Pana i Stwórcę:

{I oto powiedział Bóg: O Jezusie, synu Marii! Czy ty powiedziałeś ludziom: Bierzcie mnie i moją matkę za dwa bóstwa, poza Bogiem? On powiedział: Chwała Tobie! Nie do mnie należy mówić to, do czego nie mam prawa. Jeślibym ja tak powiedział, Ty przecież wiedziałbyś o tym. Ty wiesz, co jest w mojej duszy, a ja nie wiem, co jest w Twojej. Zaprawdę, Ty dobrze znasz rzeczy ukryte.} (Koran 5:116)

Jezus nie wielbił samego siebie, lecz wielbił Boga, jak poucza o tym Koran w pierwszej surze Otwierającej (Al-Faatiha) słowami:

{Oto Ciebie czcimy i Ciebie prosimy o pomoc} (Koran 1:5)

Bóg w Koranie powiedział również:

{Powiedział wasz Pan: Wzywajcie Mnie, a ja was wysłucham! Zaprawdę, ci, którzy są zbyt dumni, by Mi oddawać cześć - wejdą do Gehenny, poniżeni!} (Koran 40:60)

Należy zauważyć, że głównym przesłaniem islamu jest odróżnienie Boga od Jego stworzenia. Wszechmocny Bóg nie jest Swym własnym stworzeniem bądź jego częścią, tak samo Jego stworzenie nie jest Nim, ani nie stanowi części Jego samego. Może wydawać się to jasne, lecz wielbione przez człowieka stworzenie Boże zamiast samego Boga wynika w dużej mierze z nieznajomości tego zagadnienia.

Błędna wiara zakładająca, że Bóg jest obecny w Swym stworzeniu lub że Jego boskość jest bądź była obecna w niektórych aspektach Jego stworzenia przyczyniła się do kultu stworzenia. Przesłaniem islamu skierowanym do wszystkich proroków Allaha jest wielbienie wyłącznie Boga. W Koranie Bóg powiedział:

{Posłaliśmy do każdego narodu posłańca: Czcijcie Boga i unikajcie bałwochwalstwa!} (Koran 16:36)

Kiedy spytamy bałwochwalców dlaczego kłaniają się przed bożkami stworzonymi przez nich samych, usłyszymy odpowiedź, że nie wielbią rzeźby z kamienia lecz Boga, którego ona przedstawia. Utrzymują oni, że kamienny idol jest tylko sposobem umożliwiającym zbliżenie się do Boga, a nie samym Bogiem.

Ten, kto twierdzi, że Bóg obecny jest w Jego własnym stworzeniu w pewien sposób akceptuje ten argument bałwochwalców. Lecz ten, kto rozumie główne przesłanie islamu i jego konsekwencje nigdy nie dopuści do siebie takiej myśli, nawet gdyby wydawało się to jak najbardziej racjonalne.

Ci, którzy w różnych epokach uznawali się za bóstwa często bazowali na mylnym założeniu zakładającym obecność Boga w człowieku. Utrzymywanie, że Bóg jest obecny w każdym z nich jest błędną interpretacją przesłania Bożego. Tak też ci, którzy zakładali że dany człowiek ze względu na swoje nienaganne postępowanie w życiu doczesnym powinien nosić miano świętego, byli w błędzie i rozsiewali fałszywą wiarę wśród ludzi wierzących.

Ten, kto rozumie przesłanie islamu i jego konsekwencje nigdy nie zgodzi się na czczenie człowieka i nazywanie go Bogiem jak to ma miejsce w przypadku Jezusa (pokój z nim). Religia Allaha jest wezwaniem do wielbienia Stworzyciela i odrzucenia kultu idoli.

Oto znaczenie częściowe znaczenie szahady: {La ilaaha illa Allah - nie ma boga, jak tylko Bóg!} (Koran 47:19)

Głoszenie go i szczera wiara w nie zapewnia Raj. Zostało to przekazane przez ostatniego proroka islamu, który powiedział:

{Ten, kto mówi: Nie ma boga prócz Allaha i umiera wierząc w to, wejdzie do Raju} (Al-Bukhari i Muslim, według Abu Dharra)

Wyznanie wiary (szahada) polega na poddaniu się Jedynemu Bogu, posłuszeństwie tylko i wyłącznie Jemu i odrzuceniu każdej formy politeizmu.

PRZESŁANIA FAŁSZYWYCH RELIGII

Jest to wiadome wszem i wobec, że istnieje mnóstwo sekt, religii, filozofii i ruchów; wszystkie one uważają się za jedyną, dobrą i prawdziwą drogę. Jak więc rozpoznać, która z nich jest właściwą, a może wszystkie one są? Aby znaleźć odpowiedź wystarczy przymknąć oko na powierzchowne różnice pomiędzy naukami głoszonymi przez różne religie i skoncentrować się na sednie sprawy czyli złożeniu, czy do którego wzywają one w sposób pośredni, czy też bezpośredni. Wszystkie fałszywe religie dzielą ten sam pogląd odnośnie naszego Stwórcy. Jedne utrzymują, że wszyscy ludzie są bogami, inni że pewni ludzie byli bogami bądź ich manifestacją pomijając fakt że Bóg Jest Jeden, inni wierzą, że natura odzwierciedla Boga, bądź że Bóg jest owocem ludzkiej wyobraźni. Można więc stwierdzić, że podstawowym przesłaniem fałszywych religii jest zezwolenie na wielbienie Najwyższego poprzez Jego stworzenie. Zapraszają one człowieka do wielbienia stworzenia wprowadzając w błąd wierzących.

Na przykład, prorok Jezus wzywał swych uczniów do wielbienia Boga, lecz ci, którzy dzisiaj uważają się za jego uczniów, wzywają ludzi do wielbienia Jezusa, twierdząc, że był on Bogiem! Budda zaś był reformatorem, wprowadził pewną liczbę nowych założeń do wierzeń indyjskich. Nigdy nie twierdził on, że jest bogiem, ani nie namawiał swych uczniów do czynienia z niego przedmiotu kultu. Natomiast dziś większość buddystów z poza terytorium Indii uważa go za manifestację Boga i kłania się przed idolami uczynionymi na jego podobieństwo.

Koncentrując się na przesłaniu religii, staje się widoczna błędna wersja co do samego Boga. Czytamy w Koranie:

{Ci, których wy czcicie, poza Nim, to są tylko imiona, którymi wy ich nazwaliście - wy i wasi ojcowie. Bóg nie zesłał z nimi żadnej władzy. Sąd należy tylko do Boga. On rozkazał; abyście czcili tylko Jego. To jest religia prawdziwa, lecz większość ludzi nie wie.” (Koran 12:40)

Utrzymując. że wszystkie religie nauczają dobra, po co więc dochodzić, która jest tą prawdziwą. Odpowiedź jest prosta, wszystkie fałszywe religie źle interpretują prorocze przesłanie Jezusa, zakładając że jest on Stworzycielem we własnej osobie!

Takie mniemania odnoszące się do kultu stworzenia są największym grzechem, jaki człowiek może popełnić, gdyż zaprzeczają celowi samego Stwórcy. Człowiek został stworzony, aby wielbić Jedynego Boga jak nas informuje Bóg w Koranie:

{I stworzyłem dżiny i ludzi tylko po to, żeby Mnie czcili.} (Koran 51:56)

Ten, kto na łożu śmierci pozostaje bałwochwalcą wybrał już swój los w przyszłym życiu. Chciałbym podkreślić, że nie jest to opinia wykreowana przez człowieka lecz fakt ogłoszony przez Boga w Jego ostatnim objawieniu. Czytamy w Koranie:

{Zaprawdę, Bóg nie przebacza tym, którzy Jemu dodają współtowarzyszy, podczas gdy On przebacza, komu chce, mniejsze grzechy. A kto dodaje Bogu współtowarzyszy, ten wymyślił grzech ogromny.} (Koran 4:48 i 4:116)

Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 13 sty 2012, 11:15

Narayan
Czy to są nauki Jezusa zawarte w Ewangeliach czy wstawiłeś fragmenty Starego Testamentu? Jeśli to drugie to zobacz o co Cie prosiłem.

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 13 sty 2012, 11:18

Narayana pisze: PRZESŁANIA FAŁSZYWYCH RELIGII
Jest to wiadome wszem i wobec, że istnieje mnóstwo sekt, religii, filozofii i ruchów; wszystkie one uważają się za jedyną, dobrą i prawdziwą drogę.
Kogo masz na myśli? Tak troche precyzji poproszę. Masz Nas na mysli?
Bo jesli tak to jest bezczelne jak to co zrobili amerykanscy zołnierze poległym Afganczykom.
U nich na podwórku...

Arleta

Post autor: Arleta » 13 sty 2012, 11:48

Visnu-Krsna dasa pisze: Wybacz Droga Arleto, ale nie chcę już dłużej dyskutować z Tobą w taki sposób. Proponuję zawieszenie broni! Nie będziemy już sobie odbijać tej piłeczki.
Moja propozycja jest taka: Wybaczam i proszę przebaczenie! Zgadzasz się?!
Ja nie będę reagować na Twoje wątki a Ty na moje, OK?!
Świadomość Kryszny to świadomość Boga i podobania się Bogu. Bóg nie oczekuje od nas patriotycznych deklaracji, wykrywania spisków żydowskich czy islamskich i obrony polskości lub chrześcijaństwa.

Najwyższy Pan chce, żebyśmy zrozumieli iż jesteśmy wiecznymi duszami, a nie tymczasowymi ciałami materialnymi z przylepionym na czole napisem: "Polak", "Katolik", "Żyd", "Islamista", "Komuch" itp. Utożsamianie siebie lub swoich poglądów z takimi desygnatami oraz przylepianie takich desygnatów innym ludziom powoduje niepotrzebne konflikty, czego przykład widzimy tutaj.

Jako osoba dążąca do świadomości Kryszny nie mogę nikomu obiecywać, że nie będę reagowała na wypisywane na tym forum pseudo-patriotyczne, antysemickie lub antyislamskie brednie oraz wklejanie propagandowych obrazków wzywających do nienawiści religijnej. Nie zamierzam przy tym dyskutować o czyichś indywidualnych poglądach. Trudno komuś zabronić bycia antysemitą. Każdy musi sam dojść do właściwego zrozumienia swojej pozycji jako wiecznej duszy i sługi Boga.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.

Narayana

Post autor: Narayana » 13 sty 2012, 12:05

Mathura pisze:Narayan
Czy to są nauki Jezusa zawarte w Ewangeliach czy wstawiłeś fragmenty Starego Testamentu? Jeśli to drugie to zobacz o co Cie prosiłem.
A istnieje Ewangelia Jezusa( pokój z nim ) ??

A to fragmenty starego testamentu są nie ważne ???

Ewangelia wg św. Mateusza 5:17-20
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego.
trigi pisze:Kogo masz na myśli? Tak troche precyzji poproszę. Masz Nas na mysli?
Bo jesli tak to jest bezczelne jak to co zrobili amerykanscy zołnierze poległym Afganczykom.
U nich na podwórku...
Ten tekst wkleiłem tu ze strony O Islamie.

Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 13 sty 2012, 12:56

Narayan

Ale człowiek prawy nie ma się czego obawiać. Żyj więc zgodnie z bożymi przykazaniami a wszystko będzie dobrze. Jednak staraj się je poznać, zrozumieć i nie przyjmuj niczego na ślepo. Nade wszystko używaj rozumu i nie daj się manipulować różnym cwaniakom, którzy wykorzystywać Cię mogą do własnych celów mówiąc, że krzywdząc innych przypodobasz się Bogu.
Cieszę się, że znalazłeś swoją drogę do Boga. Mam nadzieję, że zaprowadzi Cię ona do Niego. Życzę Ci tego.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ