co robisz? II - c.d. wątku inicjacja dla każdego

System przekazywania wiedzy - parampara, guru-sadhu-śastra, guru i uczeń. "Jeśli słucha się z właściwego źródła, wtedy proces działa bardzo szybko. Na ogół ludzie jednak słuchają od nieautoryzowanych osób. Takie nieautoryzowane osoby mogą być bardzo uczone, biorąc pod uwagę ich akademickie kwalifikacje, ale ponieważ nie przestrzegają one zasad służby oddania, słuchanie od nich staje się po prostu stratą czasu. Czasami teksty są interpretowane zgodnie z modą, dla zaspokojenia własnych osobistych celów. Zatem, po pierwsze, należy wybrać kompetentnego i bona fide mówcę i wtedy słuchać od niego. Kiedy proces słuchania jest doskonały i kompletny, inne procesy stają się automatycznie doskonałymi w ich własny sposób. - 01.08.36 Zn.
yogamaya

Post autor: yogamaya » 16 cze 2007, 14:42

RafalJyot pisze:
RafalJyot pisze:
yogamaya pisze: Obrażasz Aniruddha dasa :(
Posługując się ślokami śastr ośmielił się bronić metody czerpania inspiracji z kultury ulicznej:P.

Poczułem wewnętrzną potrzebę korekty tego nonsensu. Nikogo nie obrażam, nie bądzmy dziewczynkami.
Jeżeli nie poczują się obrażeni (bo w tej chwili dotyczy to też Arka) to luz :roll:

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 16 cze 2007, 15:49

W innym wypadku, nie ma możliwości dyskusji na ekranach Bolywood.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Awatar użytkownika
Divya

Post autor: Divya » 17 cze 2007, 10:24

Kryszna i jego energie sa wszedzie tylko nie wszyscy to dostrzegaja...dlaczego? - bo jeszcze nie wyksztalcili zmyslu widzenia Kryszny wszędzie...ten zmysl jest nam dany przez łaskę Śrila Prabhupada...chwycmy mocno lotosowe stopy Śrila Prabhupada i wspolpracujmy, a nie klocmy sie.
To było ostatnie życzenie Aćarji...
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 cze 2007, 11:04

Divya pisze:Kryszna i jego energie sa wszedzie tylko nie wszyscy to dostrzegaja...dlaczego? - bo jeszcze nie wyksztalcili zmyslu widzenia Kryszny wszędzie...ten zmysl jest nam dany przez łaskę Śrila Prabhupada...chwycmy mocno lotosowe stopy Śrila Prabhupada i wspolpracujmy, a nie klocmy sie.
To było ostatnie życzenie Aćarji...
Ale kiedy SP wysiadał z samolotu to czytał śastry a nie oglądał Charlie Chaplin'a:P jesli pamietasz tą lila, takze transcedentalna nauka również ma swój porządek.
klim krishna klim

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 19 cze 2007, 22:56

Natomiast odnosnie tekstow punkowych - tez nie rozumiem dlaczego Arek je zacytowal, ale kto zna Arka, ten wie ze on tym sie inspiruje i choc ciezko mi to zrozumiec, to jest to ok.
Nie będę lepiej interpretował tej poezji, po to się pisze żeby każdy kto chce mógł się zastanowić a kto nie chce, żeby nie był zaniepokojony.
Poczułem wewnętrzną potrzebę korekty tego nonsensu. Nikogo nie obrażam, nie bądzmy dziewczynkami.
Dziewczynki pewnie by się obraziły już, natomiast poczuj wewnętrzną potrzebę korekty tego nonsensu. Jak nie znasz się na sztuce to też nie kategoryzuj, ta kultura alternatywna zrodziła mnie a ja pojawiłem się po to, aby ją wykorzystać. Nazwy wykonawców cytuję tylko w celu podania źródła, żeby nie przypisywać sobie tych tekstów, żeby nie mylić z moimi. Równie dobrze mógłbym je sam napisać teraz lub zawłaszczyć na potrzeby dyskusji i zaprezentować jako swoje i wtedy musiałbyś je odrzucić razem ze mną:) lub by ci to do głowy nie przyszło nawet wtedy. Nie chodzi mi o propagowanie ww artystów ale o impresję. Czytając można dokonać własnej parafrazy wiersza.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 20 cze 2007, 00:28

Ja nikomu już nie wierzę
Wszyscy oszukują się
Ksiądz się o coś kłuci z sejmem
A tutaj jest ciągle źle
To właśnie my
To Polacy
To ja i ty
Chyba tylko wojny czas
Może znów połączyć nas
Nie ma wspólnych ideałów
Wspólne cele zniknęły też
Jedność tylko wśród pedałów
A reszta ma wszystko gdzieś"
Aha czyli czujesz ze nadajesz na podobnych falach tylko uzywasz na codzien innych słów tak? A moze w tym fragmencie jest jakas ukryta tresc, ktorej nie dostrzeglem?

Np powyższy fragment.

Polska jest krajem skorym do kłótni, wojny i wyrażamy beznadzieje w doświadczaniu takich skłonności, ktore utrudniają współprace, kooperacje, zjednocznie. Pojawia się też narzekanie na bierność oraz anarchizm typu a-ksiadz, a-sejm? Czy jest tu coś więcej? Bo się nie znam..

Zdaje sobie sprawę, że śloki mogą mieć do kilkunastu znaczeń (oryginalnych) ale to chyba niemożliwe w tym wypadku ze względu na stan świadomościowy autora/ów.

Jeśli wiążesz takie rzeczy ze sztuką to jest mi niezmiernie przykro, jeśli nie znajdujesz lepszych rzeczy do parafrazowania to rozejrzyj się po półkach.
klim krishna klim

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 29 cze 2007, 17:55

Bardzo fajna odpowiedz HH Sivanandy Swamiego na temat Łaski vs Wysiłku/Mechaniki (jak np ustawianie muhurty). Odpowiada to na wiele błędnych sformułowań.

6. The Lord’s grace will do everything for me. Why should I do any Sadhana?

This is wrong philosophy. God helps those who help themselves. God’s grace will descend only on those persons who exert. The Lord’s grace will descend in proportion to the degree of surrender. The more the surrender, the more the grace. You cannot expect the Lord to do self-surrender for you. Be up and doing. Strive. Plod. Persevere. The Lord will shower His grace upon you.

Mira abandoned everything. She renounced kingdom, husband, relatives, friends and property. She remembered her Lord Krishna whole day and night. She shed tears of Prem. She sang His praise with single-minded devotion. She gave up food. Her body got emaciated. Her mind was ever absorbed in Lord Krishna. Only then did Lord Krishna shower His grace upon her.
klim krishna klim

Caturmukha dasa

Post autor: Caturmukha dasa » 18 lip 2007, 14:52

Jestem obserwatorem tego tematu i jeśli miałbym być w jury i zakres ocen przypadałby na skalę 1 - 10, to Rafał ma u mnie 10 :D

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 18 lip 2007, 15:35

birds of the same feather flock together
klim krishna klim

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 18 lip 2007, 15:44

Mnie uczyli, że w towarzystwie nie mówi się szeptem, twoja powyższa wypowiedź jest czymś w tym rodzaju :lol: Nieładnie pisać szyfrem. Jaki to język? Forum jest publiczne.

ODPOWIEDZ