Dzisiaj mentalnie zmoletował mnie św.Hubert.padmak pisze: Czy po upadku chrześcijaństwa świat będzie lepszy? ...
Szedłem sobie rano w parku pacze i widze taką jakby kapliczke z krzyzem (myslałem ze to Jezus albo Maryja). Ładna taka z żółtego piaskowca i miała ochronną plexi z przodu. Wewnątrz ukryty był św. Hubert. Niby nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt ze jest patronem leśniczych i myśliwych.
Św. Hubert patron myśliwych, leśników, rzeźników i kuśnierzy. Legenda głosi, że żył w VII wieku i był misjonarzem oraz biskupem. Co ciekawe droga jego wiary nie była prosta. Znamienny jest sposób w jaki się nawrócił. Według opowieści ujrzał w trakcie polowania świetlisty krzyż pomiędzy rogami jelenia. Św. Hubertowi przypisywano, że chroni przed szaleństwem, pogryzieniem przez psy.
Ten wyglądał jak Rumcajs - Robin Hood, z łukiem, rogiem i pistoletem na proch. Obok niego stał jelonek.
Pod spodem była historia mysliwego zabitego przez kłusowników w 1908r.
Co jak co ja wolę na patrona myśliwych Narade Muniego:
Caitanya Caritamrita — Madhya-lila Rozdział 24 Tekst 257
vyadha kahe, --- 'dhanuka bhangile vartiba kemane?'
narada kahe, --- 'ami anna diba prati-dine'
"Myśliwy odpowiedział: 'Jeśli połamię swój łuk, to jak się będę utrzymywał?' Narada Muni odrzekł: 'Nie martw się. Ja będę ci codziennie dostarczał jedzenia.'
ZNACZENIE: Źródło naszych dochodów nie jest w rzeczywistości źródłem naszego utrzymania. Każda żywa istota – od wielkiego Brahmy aż do znikomej mrówki – utrzymywana jest przez Najwyższego Osobowego Boga. Eko bahunam yo vidadhati kaman. Jedna Najwyższa Istota, Kryszna, utrzymuje każdego. Nasze tak zwane źródło dochodów to jedynie kwestia naszego własnego wyboru. Jeśli chcę być myśliwym, będzie się wydawało, że polowanie jest źródłem mojego dochodu. Jeśli zostaję braminem i całkowicie polegam na Krysznie, nie prowadzę żadnych interesów, lecz mimo to Kryszna zapewnia mi utrzymanie. Myśliwy martwił się o swój dochód, więc niepokoiła go myśl, że będzie musiał złamać łuk. Narada Muni dał myśliwemu gwarancję, ponieważ wiedział, że myśliwego utrzymywał nie łuk, lecz Kryszna. Jako reprezentant Kryszny, Narada Muni dobrze wiedział, że myśliwy nie będzie cierpiał z powodu złamania łuku. Nie było wątpliwości co do tego, że Kryszna dostarczy mu pożywienia.
Tekst 258
dhanuka bhangi' vyadha tanra carane padila
tare uthana narada upadeśa kaila
"Otrzymawszy takie zapewnienie od wielkiego mędrca Narady Muniego, myśliwy połamał łuk, padł do lotosowych stóp świętego i całkowicie się podporządkował. Potem Narada Muni podniósł go swą ręką i udzielił mu instrukcji, korzystnych dla jego duchowego postępu.
ZNACZENIE: To jest proces inicjacji. Uczeń musi podporządkować się mistrzowi duchowemu, reprezentantowi Kryszny. Mistrz duchowy, będąc w sukcesji uczniów wywodzącej się od Narady, jest tej samej kategorii co Narada Muni. Jeśli podporządkujemy się lotosowym stopom osoby, która rzeczywiście reprezentuje Naradę Muniego, będziemy mogli uwolnić się od swego grzesznego działania. Narada Muni udzielił instrukcji myśliwemu, gdy ten się podporządkował.
Tekst 259
'ghare giya brahmane deha' yata ache dhana
eka eka vastra pari' bahira hao dui-jana
"Następnie Narada Muni doradził myśliwemu: 'Wróć do domu i wszelkie bogactwa, jakie masz, rozdaj czystym braminom, którzy znają Prawdę Absolutną. Następnie ty i twoja żona powinniście opuścić dom, biorąc ze sobą jako ubranie tylko jedną szatę.'
ZNACZENIE: Jest to proces wyrzeczenia na etapie vanaprasthy. Po pewnym okresie przyjemności życia rodzinnego mąż i żona muszą opuścić dom i rozdać swoje bogactwa braminom lub Vaisnavom. Na etapie vanaprasthy mąż może zatrzymać swą żonę, która będzie mu asystowała. Koncepcja jest taka, że żona będzie pomagała mężowi w duchowym postępie. Dlatego Narada Muni poradził myśliwemu, by przyjął vanaprasthę i opuścił dom. Grhastha nie powinien mieszkać w domu do samej śmierci. Vanaprastha jest przygotowaniem do sannyasy. W ruchu świadomości Kryszny jest wiele młodych małżeństw zaangażowanych w służbę dla Pana. Ostatecznie powinny one przyjąć vanaprasthę, a po etapie vanaprasthy mąż może przyjąć sannyasę w celu nauczania. Żona może wtedy pozostać sama i służyć Bóstwu albo zaangażować się w inne czynności w ruchu świadomości Kryszny.
Tekst 260
nadi-tire eka-khani kutira kariya
tara age eka-pindi tulasi ropiya
"Narada Muni kontynuował: 'Opuśćcie dom i idźcie nad rzekę. Tam wybudujcie małą chatkę, a przed chatką, na podwyższeniu, powinniście hodować roślinkę tulasi.
Podejrzani święci, którzy nie odciągają biednych jiv od ugra karmy i piekielnego przeznaczenia nie powinni być tytułowani swiętymi.
A nazwa KATall idealnie pasuje do ludzi, którzy w doskonały sposób KATują zwierzęta.