Tylko jedna droga jest prawdziwa - droga do Boga. " Prawdziwym interesem wszystkich żywych stworzeń – w istocie, celem życia – jest powrót do domu, do Boga. Jest to korzystne dla nas samych, naszej żony, dzieci, uczniów, przyjaciół, rodaków i całej ludzkości. Ruch świadomości Kryszny może udzielić wskazówek względem zarządzania, dzięki któremu każdy będzie mógł wziąć udział w czynnościach świadomych Kryszny i osiągnąć ostateczny cel." - 07.15.65 Zn.
-
trigi
Arleta pisze:1.Wszystkie takie uogólnienia są bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe.
2.Znany krytyk chrześcijaństwa Karlheinz Deschner napisał (cytuję z pamięci): "Chrześcijaństwo jest najbardziej okrutną, nietolerancyjną i krwiożerczą religią w całej historii świata". I niestety miał rację. Takie były i są praktyczne skutki tej religii, która dużo mówi o miłości, ale nie potrafi nikogo kochać, ani nawet szanować. Jedyne co dobrze potrafi robić to "wycinać" religijną konkurencję. Większość bhaktów była wcześniej chrześcijanami, lecz ciągle nie zdają sobie sprawy jaka ta religia jest naprawdę.
1. Ogólnienia z natury rzeczy sa nieprecyzyjne i "nienaukowe". Równie dobrze mozna dostac w trąbę od niewierzacego, katolika, protestanta, agenta masadu, czy siuksa. Ekstremisci robia fermęt. Odczucia mozna mieć rzecz osobista.
2.Zgadzam sie ze w imie "czystości krwi Chrystusa", żadni majatków i ziem chrześcijanie wybili najwiecej innowierców. Począwszy od wybijania pogan w Europie, wypraw krzyzowych, w czasie inkwizycji,wojny np.: 30letnia, wybijanie kalwinistów w Czechach, podczas kolonizacji obu Ameryk, Afryki. Płaszczykiem było przepojone miłościa krzewienie tajemnicy sukcesu. Tak właśnie sie dzieje jak chodzi jedynie o ten świat doczesny. Przekazmy sobie znak pokoju.
Kraje muzułmańskie tez maja niezle nabity licznik.
-
Purnaprajna
-
Kontakt:
Arleta pisze:Obie te religie są skrajnie materialistyczne i dlatego mają skłonność do dominacji, przemocy i nietolerancji. Ale chrześcijaństwo jest nieporównanie gorsze w tych cechach od islamu.
To fakt. Bodajże sam Śrila Prabhupada stwierdził, że muzułmanie są bardziej pobożni of chrześcijan. I nietrudno to chyba zauważyć. Muzułmanin praktykuje swoją religię, a przeciętny katolik na ogół tylko wierzy.
-
Mathura
Arleta pisze:Obie te religie są skrajnie materialistyczne i dlatego mają skłonność do dominacji, przemocy i nietolerancji. Ale chrześcijaństwo jest nieporównanie gorsze w tych cechach od islamu.
Mieszkamy w kraju chrześcijańskim i możemy spokojnie i publicznie praktykować swoją religię. Czy to samo można powiedzieć o krajach muzułmańskich? Jedź tam i zrób na ulicy harinam.
-
Mathura
A tu coś na dodatek.
W Nigerii masowo giną chrześcijanie
Opublikowano: 11.01.2012 | Kategorie: Wiadomości ze świata
Od zamachu bombowego 25 grudnia 2011 r. do 7 stycznia 2012 r. w Nigerii zabitych zostało z motywów religijnych 100 chrześcijan. W sobotę 7 stycznia podczas nabożeństwa zastrzelono piętnaście osób. Islamiści ze skrajnie radykalnego ugrupowania Boko Haram dążą do stworzenia muzułmańskiego kraju, w którym obowiązywać ma prawo szariatu.
Prezydent Nigerii Goodluck Jonathan jest chrześcijaninem, dlatego władze stanów północnych, gdzie dochodzi do morderstw, nieprzychylnie odnoszą się do decyzji rządu federalnego. Wprowadzenie stanu wyjątkowego na północy Nigerii oraz ogłoszenie w szeregu miast godziny policyjnej nie przeszkodziło fundamentalistom islamskim w dokonywaniu zamachów. Policja nie aresztowała ani jednego sprawcy dokonywanych mordów. Atmosfera strachu i niepewności wpływa na decyzję o emigracji na południe kraju. Część chrześcijan decyduje się na organizowanie samoobrony.
Jak podało Radio Watykańskie, w ostatnich dniach w mieście Mubi zginęło 20 osób, a w Yola – 13.
5 stycznia, kiedy upłynęło ultimatum dane chrześcijanom przez ugrupowanie Boko Haram na opuszczenie północnej Nigerii, terroryści ostrzelali kościół w Gombe, zabijając kilka osób. Islamiści atakują również posterunki wojskowe i policyjne.
Opracowanie: wg
Na podstawie: Radio Watykańskie, Wikipedia
-
padmak
-
Kontakt:
Czy są gdzieś dostępne lub zamieszczone w internecie oficjalne oświadczenia najwyższych władz / zwierzchników islamu, w których Islam oficjalnie odżegnywał by się od morderczych poczynań innych islamistów???
Może jakieś oficjalne przeprosiny za "zalanie krwią dobrego imienia Islamu" i za "splamienie krwią niewinnych ludzi honoru islamu". ???
-
Narayana
Mathura pisze:Mieszkamy w kraju chrześcijańskim i możemy spokojnie i publicznie praktykować swoją religię. Czy to samo można powiedzieć o krajach muzułmańskich? Jedź tam i zrób na ulicy harinam.
Mieszkając w kraju chrześcijańskich można zarówno robić wiele innych rzeczy które chrześcijaństwo zabrania. Jeżeli prawa chrześcijańskie czyli to co jest napisane w Biblii weszło by w życie codzienne do Polski to dzisiejsza sytuacja wyglądała by zupełnie inaczej.
padmak pisze:Czy są gdzieś dostępne lub zamieszczone w internecie oficjalne oświadczenia najwyższych władz / zwierzchników islamu, w których Islam oficjalnie odżegnywał by się od morderczych poczynań innych islamistów???
Może jakieś oficjalne przeprosiny za "zalanie krwią dobrego imienia Islamu" i za "splamienie krwią niewinnych ludzi honoru islamu". ???
Nie wiem czy o to ci dokładnie chodzi ale mam wypowiedzi:
Szeich Sâlih bin Fawzân al-Fawzân:
http://www.youtube.com/watch?v=CjAqDfkz ... ature=plcp
-
padmak
-
Kontakt:
padmak pisze:Czy są gdzieś dostępne lub zamieszczone w internecie oficjalne oświadczenia najwyższych władz / zwierzchników islamu, w których Islam oficjalnie odżegnywał by się od morderczych poczynań innych islamistów???
Nie wiem czy o to ci dokładnie chodzi ale mam wypowiedzi:
Szeich Sâlih bin Fawzân al-Fawzân:
http://www.youtube.com/watch?v=CjAqDfkz ... ature=plcp
Mam nadzieje że sam oglądałeś (słuchałeś) tych wypowiedzi, bo dla mnie tam nie ma nic co można by uznać za "oficjalne przeprosiny"
Pierwszy materiał pt:
dowody muzułmańskich terrorystów dotyczy wątpliwości i tego, że tylko uczeni mogą zrozumieć działania terrorystów.... następnie są modlitwy lub cytaty....następnie na temat lichwy i grzechu...często przewija się temat wprowadzenia "szariatu" czyli prawa (koranicznego?) zezwalającego pośrednio na takie działania jak w Nigerii....
Odpowiadam na Twoje pytanie:
Nie o to mi dokładnie chodziło! Nadal "honor Islamu jest splamiony"
-
trigi
Narayana pisze:Mieszkając w kraju chrześcijańskich można zarówno robić wiele innych rzeczy które chrześcijaństwo zabrania. Jeżeli prawa chrześcijańskie czyli to co jest napisane w Biblii weszło by w życie codzienne do Polski to dzisiejsza sytuacja wyglądała by zupełnie inaczej.
Zgadza sie, dlatego błedem niweczacym starania jest zabijanie niewinnych zwierzat i ludzi w islamie, inaczej spoko moga zyc jak chcą i modlic sie do Allaha.
-
Narayana
padmak pisze:Mam nadzieje że sam oglądałeś (słuchałeś) tych wypowiedzi, bo dla mnie tam nie ma nic co można by uznać za "oficjalne przeprosiny"
Pierwszy materiał pt: dowody muzułmańskich terrorystów dotyczy wątpliwości i tego, że tylko uczeni mogą zrozumieć działania terrorystów.... następnie są modlitwy lub cytaty....następnie na temat lichwy i grzechu...często przewija się temat wprowadzenia "szariatu" czyli prawa (koranicznego?) zezwalającego pośrednio na takie działania jak w Nigerii....
Odpowiadam na Twoje pytanie:
Nie o to mi dokładnie chodziło! Nadal "honor Islamu jest splamiony"
Szeich Sâlih bin Fawzân al-Fawzân w filmiku powiedział "Biorą jeden dowód, a pomijają inne dowody które ograniczają, objaśniają lub precyzują"
Nie chodzi o to że tylko uczeni mogą zrozumieć działania terrorystów tylko o to że terroryści biorą dowody które ograniczają, objaśniają i precyzują a objaśniać Koran mogą tylko uczeni.
Modlitw i cytatów w tym filmiku nie widziałem ani nic na temat lichwy i grzechu.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 18:06 przez
Narayana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
trigi
Narayana pisze:Nie chodzi o to że tylko uczenie mogą zrozumieć działania terrorystów tylko o to że terroryści biorą dowody które ograniczają, objaśniają i precyzują a objaśniać Koran mogą tylko uczeni.
Chyba miało byc uczeni, bo tak to chyba bez sensu. Problem w tym przywódcy duchowi islamu przymykaja oko na akty terroru, traktujac jako zło konieczne walki z niewiernymi (mniejmy nadzieje ze nie popieraja całym sercem lub organizuja). Dlatego maja krew na rekach i sa za to odpowiedzialni. Szkoda mi ich. I nawet nie wiem jakbys sie wił i próbował to tego nie da sie usprawiedliwić (zabijania zwierzat i ludzi).