trigi pisze:A to jest cytat Narajany z wrzesnia 2011:
[...]
I gdzie to sie podziało? Moze przynajmniej posłuchaj sam siebie.
Jak wynika z tego co Narayana napisał gdzieś wcześniej, nie mógł sobie tego w głowie pomieścić, uznał że to za trudne i przestawił się na prostszą ścieżkę. A ta (to już moja interpretacja) sprowadza się do: tylko to jest dobre, wszystko inne jest złe i nie ma prawa istnieć; wyrżnij wszystkich złych, a osiągniesz spokój. Dylemat Ardżuny, czy zabijać krewnych, nawet jeśli życzą mi jak najgorzej - to już za trudne.
Purnaprajna pisze:
A propos, obrażania posłańców Boga i pustyń. Przyjęcie narodzin na terenach pustynnych, gdzie położone są kraje arabskie jest karmiczną karą za znieważanie wedyjskiej kultury bramińskiej, a w szczególności za partycypację w zabiciu bramina. Bhagawatam 6.9.7 mówi:
""W zamian za błogosławieństwo Indry, że zagłębienia w ziemi będą automatycznie zasypywane, ziemia przyjęła ¼ grzesznych reakcji za zabicie bramina. Z powodu tych grzesznych reakcji spotykamy na powierzchni ziemi pustynie."
Znaczenie: Ponieważ pustynie są przejawem chorobowego stanu ziemi, na pustyniach nie można spełniać żadnych pomyślnych rytualistycznych ceremonii. Uważa się, że osoby żyjące na pustyniach dzielą reakcje za grzech brahma-hatya, zabicie bramina."
A to ciekawe. Przecież Radźastan, to w znacznej części pustynia, a jest tam mnóstwo świątyń, w niektórych są nawet czczone Bóstwa ewakuowane z Mathury czy Vrindavan, akurat właśnie z powodu zagrożenia muzułmańskiego, szczególnie za czasów szacha Aurangzeba z dynastii Wielkich Mogołów. Ten to by się Narayanie spodobał.
trigi pisze:Każda wypowiedz Duryodhany miała taki charakter.
Ale mnie nie chodzi o Duryodhanę, tylko o kogoś współczesnego, patrzącego na te wydarzenia zupełnie z boku, bez angażowania po żadnej ze stron. A hstorię zawsze piszą zwycięzcy. Gdyby wizja raju po śmierci w walce nie okazała się wystarczająca i zwolennicy Muhammada przegrali pod Badr, nie byłoby Islamu, a świat poszedłby w zupełnie innym kierunku.
Narayana pisze: A od kiedy istnieje kult Kryszny ?? Dlaczego był martwy tak długo ??
Tzn. jak długo? Nawet religioznawcy datują najwcześniejsze uchwytne początki kultu Kryszny na V w. pne. To ok. 1000 lat dłużej niż Islam.