Arleta pisze:Witam Mastermind!
Nie wiem, kim jesteś i czego się chcesz dowiedzieć. Wydaje mi się, że masz niewielkie pojęcie o waisznawizmie. W naszej wierze akceptacja Najwyższej Osoby Boga jest najważniejsza a Twoje pojmowanie karmy jest bliższe buddyjskiemu.
Nie męcz Wegana89 tego typu pytaniami, bo on nie jest teologiem. Ja też nie będę się z Tobą wdawała w tego typu dyskusje o zbawieniu w waisznawizmie.
Witaj, Arleto i dziękuję za to tak miłe powitanie na forum.
Jakiś czas temu, po wielokrotnych złych doświadczeniach z dyskusjami ze stri, obiecałem sobie nie wdawać się w rozmowy z nimi, z wyjątkami osób typu Govindanandini Matadżi, zdolnych do sensownej, merytorycznej dyskusji. Śledząc Twoje dotychczasowe polemiki, Arleto, miałem wrażenie, że ty też jesteś do tego zdolna, że masz ciekawe poglądy i lubisz dociekać sedna sprawy, co przecież jest sednem filozofii.
Niestety na wielu płaszczyznach, Twoja powyższa wypowiedź jest rozczarowująca.
Na przykład - sensowność odmowy rozmowy w czyimś imieniu, a także dlatego, że coś jest teologiczne. Wątek jest teologiczny, ma w tytule "zbawienie", więc chyba sensowne jest zdefiniowanie tego terminu, żebyśmy się nie mijali w dyskusji. Skąd też wiesz, że Wegan89 nie byłby zainteresowany taką rozmową, lecz że go to "męczy"?
Po drugie, jeśli nie chcesz się wdawać w rozmowę o zbawieniu, to dlaczego się o nim wypowiadasz, a potem masz pretensję i naskakujesz na kogoś, że ten prosi o źródło takiego stwierdzenia? Na kogoś, o kim nic nie wiesz, ale już poddajesz negatywnej ocenie jego wiedzę i pojęcie o czymś?
Co do karmy, jej rozumienie nie różni się w buddyzmie i waisznawizmie czy ogólnie hinduizmie, więc nie wiem, co Twoja uwaga miałaby wnosić i oznaczać.
Nie kwestionowałem chyba też w żaden sposób 'najważniejszości' Boga w waszej, a może naszej[?], religii

Skąd to wysnułaś?
Mam nadzieję, że co nieco Ci wyjaśniłem i w przyszłości trochę inaczej się będziesz do mnie odnosić, a nasze rozmowy, aby w ogóle były możliwe, będą konstruktywne, merytoryczne i pozbawione osobistych ocen i wycieczek.