Tajemnicze przymierze

Co cię porusza, boli, cieszy
Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 20 gru 2009, 08:40

Bolito pisze:Ale oczywiście, Wielki Spisek na pewno istnieje, a ja jestem pożytecznym idiotą, który temu zaprzecza. Przecież o to ONYM chodzi, prawda?
Wielki Spisek istnieje, a jest nim zmowa wszystkich uwarunkowanych żywych istot, aby dobrowolnie stać się marionetkami w rękach mayi. Jako bhakta, dobrze o tym wiesz i wcale temu nie zaprzeczasz. Dlatego nie czyni to z Ciebie idioty, ale wręcz przeciwnie, bardzo inteligentną osobę, co w epoce Kali stanowi ogromną rzadkość. :)

PS. Piszę to tylko tak, aby Cię podnieść na duchu po nieudanej i dość męczącej sesji psychoanalitycznej z dyżurnymi forumowymi psychiatrami. Dobrze przynajmniej, że wizyta była bezpłatna. ;)

Agasti

Post autor: Agasti » 20 gru 2009, 15:35

OGŁOSZENIE!

Zamieszczony tu wcześniej post, który został wniesiony do domu Purnaprajni jako krzywe lustro w celu przejrzenia się, został na wniosek gospodarza domostwa wyniesiony jako zagracający.

Miejsce, do którego został usunięty nie jest bliżej znane. Być może jest to tajemnicą zlecającego wyprowadzenie go z domu.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 11:37 przez Agasti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 20 gru 2009, 16:42

Purnaprajna pisze: PS. Piszę to tylko tak, aby Cię podnieść na duchu po nieudanej i dość męczącej sesji psychoanalitycznej z dyżurnymi forumowymi psychiatrami. Dobrze przynajmniej, że wizyta była bezpłatna. ;)
Nie wiem czy próbujesz mnie do czegoś sprowokować czy też co innego roi Ci się w głowie, ale muszę Cię niestety zasmucić - Twoje podjazdowe zakusy w moją stronę nie robią na mnie wielkiego wrażenia. Celowo zaznaczyłem , że jakieś tam robią, bo gdybym napisał, że żadnego to poczuł byś się znowu boleśnie dotknięty. Tak jak wtedy gdy ośmieliłem się wyrazić wątpliwość w poziom Twoich rzeczywistych realizacji, nie tylko książkowych.
Możesz uprawiać swoją radosną twórczość, ale jak to mówi stare porzekadło: krowa co dużo ryczy mało daje mleka. Życie pokazało mi kilka razy, że powiedzenie to jakoś dziwnie się sprawdza.
Podam Ci dwa przykłady, które przyszły mi na poczekaniu do głowy:
1. Gdy pełniłem służbę wojskową miałem dowódcę plutonu, który był niezwykłym służbistą. czepiał się wszystkiego, wydzierał, ganiał nas i poniżał na każdym kroku. Miał nad nami władzę i mógł sobie na to pozwolić. Pewnego razu podważyłem jego kompetencje na oczach innych żołnierzy. Racja była po mojej stronie i on o tym dobrze wiedział. Jednak jego ego było tak wielkie, że nie był wstanie się do tego przyznać. Znienawidził mnie i od tego czasu stałem się jego wrogiem numer jeden. Karał mnie za byle co i ciągle próbował złamać. Niestety trafiła kosa na kamień. Moja odpowiedzią na jego poczynania był spokój. Co on wlepił mi jakaś karę to ja kasowałem ją dobrymi wynikami w zawodach sportowych, w strzelaniu czy w jakiś inny sposób. Rywalizacja trwała do końca służby. Na koniec, gdy odchodziłem do cywila, uścisnął mi dłoń i powiedział, że szanuje mnie za charakter. Za to, że nigdy mu się nie podlizywałem, umiałem wyrazić swoje zdanie, ale jednocześnie bylem dobrym żołnierzem.
2. Trenowałem kiedyś przez kilka lat sztuki walki. Było to po tym jak wróciłem z wojska. W pierwszym roku, gdy dopiero zaczynaliśmy, przychodził na treningi znajomy trenera. Pomagał mu w prowadzeniu zajęć. Nie znaliśmy go i czuliśmy przed nim respekt. Był dobrze zbudowany i wygimnastykowany. Skakał, biegał i wydziwiał. Dużo krzyczał i poganiał nas aż traciliśmy dech. Pozował na bardzo zaawansowanego. Wszystko to trwało do czasu gdy po kilku miesiącach przyszedł czas na sparingi. Jak myślisz kto pierwszy zgłosił się do sparingu z pomocnikiem trenera? Oczywiście - i niestety dla niego, byłem to ja. Rezultatem tej walki było to, że już przestał przychodzić na treningi, a gdy czasami przychodził to był tylko obserwatorem. Nie trenował już nas i nie poganiał. Powietrze z niego zeszło. Ale powiem Ci, że stał się jakiś normalniejszy, mniej nadęty i napuszony. Zostaliśmy potem dobrymi kolegami. Teraz nie wiem gdzie się podziewa, bo drogi nasze się rozeszły.
Ja mam szczerą nadzieję, że i z Ciebie z czasem zejdzie powietrze i przestaniesz fruwać w obłokach. Kto wie, może kiedyś się poznamy i zostaniemy kumplami :) Dziwne rzeczy czasami się dzieją.

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 20 gru 2009, 20:43

Wytwórnia filmów krótkometrażowych "Purna i spółka" przedstawia dramat sensacyjny zatytułowany: "Świat, w którym żyjemy".

Część pierwsza: "Z Bliska i Personalnie"

Część druga: "Słona Cena Bycia Sobą"

Część trzecia: "Wielka Ucieczka od Małego Dylematu"

Część czwarta: "Rozliczenia w Trawie"

Część piąta: "Wielki Finał"

Serdecznie zapraszam wszystkich z poczuciem humoru do komentarzy i recenzji! :D

Bolito

Post autor: Bolito » 20 gru 2009, 23:22

Agasti pisze:A zapewniam cię z własnego doświadczenia, że rzetelne zbadanie któregokolwiek z tych tematów zmieni twoje spojrzenie na otaczający cię świat (przynajmniej w domenie tzw. mundane knowledge). Jak zmieni, to zależy od głębi i rozległości podjętych studiów.
Chyba się nie do końca zrozumieliśmy. Ja naprawdę chętnie przeczytam sobie te teksty, ale obecnie cierpię na pewien deficyt wolnego czasu. A tu trzeba trochę czasu poświęcić na tłumaczenie, a potem sobie to przemyśleć. Fragment o "trudnych słowach" wstawiłem, bo akurat miałem dość dobry nastrój, co dość żadko mi się zdarza o tej porze roku.

Wytwórnia filmów krótkometrażowych "Purna i spółka"[...]
Jak by to napisali gdzieś w necie: ROTFL :D
Nie jedz na czczo (grafitti)

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 21 gru 2009, 09:26

Teraz Bolito ma mętlik w głowie bo nie wie kogo słuchać i jak wybrnąc z dyskusji, w ktorej wziął udział.

W czoraj byłem w swiątyni w Warszawie, i pewni bhaktowie mi dziękowali za te tematy, które są tu poruszane, że linki dają też znajomym, a np. inny bhakta, który bardzo głęboko poznał temat, powiedział abym nie katował ludzi na forum, ponieważ kto miał wiedzieć to wie, a reszta, ktora nie nadąza czuje niepokój i lepiej aby nie wiedzieli nic i praktykowali w blogiej nieswiadomości duchowość. On sam powiedział, że jest kszatrią i musi wiedzieć jak działac, ale nie wszyscy muszą wiedzieć. Ja jakiś czas temu pochowałem już częśc starych wątków, z założenia miałem poswięcić 2009 rok na taką akcję uswiadamiania w jakim swiecie zyjemy, zapoczatkowałem to artykułami Jagadisha Prabhu na temat przepowiedni, które ukazały się na początku 2009. Ja sam mniej więcej mam jakąś wizję całości, która mi wystarcza, nie wiem jak postapić do konca z wątkami, ktore zamierzałem schowac, bo widzę, że są potrzebne i są czytane. Być może Dział "ŚWIAT WOKÓŁ NAS" I Przepowiednie zamknę i będą dostępne dla zaproszonych albo chętnych. Pisanie do osób, ktore przylączyły się do tego ruchu dlatego, że materialnie mogły zrozumieć duchowość, dlatego, że jest tak podana, że materialista zrozumie jeśli chce, jest ryzykowne i może podwazyc i ch wiarę, kiedy piszę się o sprawach mniej namacalnych dla nich. Dostaję sprzeczne opinie i czasami nie wiem co robić. Nie chcę nie niepokoic innych, ani zrażać poprzez obecność, na forum jest możliwośc aby do każdego działu dawać indywidualny dostęp, może tak zrobię, choć to trochę dodatkowego administrowania, przynajmniej na poczatku będzie.

Filmiki są super!!!

Oto konkluzja wiadomości ze świata:

http://embed.acapela.tv/Embed/GoodOldTi ... 37a3e9eda9
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 21 gru 2009, 11:23

Purnaprajna przemawia w sposób braminiczny, który nie zawsze jest zrozumiały dla pozostałych. Nie wiem czy ktoś to zauważył, od długiego czasu staram się przyciągnąć kszatriów, wybierając tematy artykułow, wykładów, cytaty, dlatego, ze kszatriowie moga zorganizować varnaśramę a nie bramini. Kszatriowie potrafią przelozyc wszystyko na praktyczny język zrozumiały praktycznie dla pozostałych warn, czyli 90% społeczeństwa. Prabhupad mówił, ze kszatria jest prawie tak dobry jak bramin ale kszatria potrafi organizować i czynić coś praktycznym. Rządzą kszatriowie, nie bramini. Bramini są doradcami, kszatriowie wykonawcami. Brak kszatriów to brak organizacji, brak varnaśramy.

Obrazek

A niektórzy pragnęliby aby było tak:

Obrazek

Jak patrzę na ten obrazek to się taki trochę czuję. W imię dobroci dla łotrów, dlatego, ze nie potrafią zrozumiec co i jak, człowiek zaciska zęby i swoją siłe pokazuje na tolerancji akceptacji bólu. Ale to nie jest natura lwa, to nie jest jego dharma. To nie jest religia. Pan Nrsimhadev nie wygląda tak a inaczej:

Obrazek

Pragnąc nauczać i docierać do mas ludzkich, zawsze staram się pisać lapidarnie, unikać języka branżowego, mając nadzieję, że osoby, które w jakiś sposób wyszukując coś w internecie i trafią na nasze forum, będą w stanie zrozumieć o czym mówimy.

Obrazek
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada

Adam Katowice

Post autor: Adam Katowice » 21 gru 2009, 11:46

Mam tutaj jeszcze jeden ciekawy tekst..., a nuż komuś się przyda.

Uporczywe zaburzenia urojeniowe - dawniej paranoja prawdziwa, obłęd (z grec. para - "obok, poza" i noos - "rozum, sens") - usystematyzowane urojenia, najczęściej prześladowcze i oddziaływania, rzadziej wielkościowe lub inne. Omamy występują sporadycznie, struktura osobowości jest zachowana.

Z psychopatologicznego punktu widzenia istotne jest, że urojenia paranoiczne są osądami, które są możliwe do zaistnienia, w przeciwieństwie do urojeń paranoidalnych. Urojenia paranoiczne są usystematyzowane, a wyrażanych urojeniowo treściach występuje spójność.

Występowanie
Paranoja (w obecnej klasyfikacji ICD-10 uporczywe zaburzenia urojeniowe) jest chorobą rozpoznawaną w medycynie dość rzadko, jednak wielu autorów skłania się ku przypuszczeniu, że jest to stan patologiczny występujący znacznie częściej, niż wynika to z oficjalnych statystyk. Wynika to z tego, że w chorobie tej doznawane przez chorego urojenia są na tyle prawdopodobne, że otoczenie traktuje to raczej jako cechę charakteru, niż chorobę. Można pokusić się o stwierdzenie, że każdy zna jakąś osobę, która ma pewne poglądy nie oparte na żadnych przesłankach, które podzielałoby otoczenie i w tych poglądach jest niewzruszona. Choć wszyscy wokół uważają, że poglądy tej osoby są niezwykłe, to jednak wskutek częstego faktu, że człowiek ten właściwie wypełnia swoje role społeczne (pracownika, ojca/matki, kolegi itp.) urojenia paranoiczne nie są uważane przez innych za chorobowe.

Typy paranoi ze względu na treść urojeń:

persecutoria - paranoja prześladowcza
reformatoria - paranoja reformatorska
inventoria - paranoja wynalazcza (przeświadczenie chorego o wspaniałości i wielkości jego wynalazków/pomysłów)
querulatoria - paranoja pieniacza (zespół paranoiczny prowadzący do dochodzenia przez chorego domniemanych krzywd, np. przed sądem lub urzędem)
inividia - paranoja zazdrości
oraz
paranoja indukowana

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich poszukiwaczy Prawdy :)

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 21 gru 2009, 11:56

Tylko ta definicja to nie jest wiedza naukowa a uzytkowa, można dowolnie teraz każdego wg woli tu podpiąć.

"Ten widział to, czego nie było,
ten zaś widział to co było" - Rejestr wariatów - Dezerter

Tak się wymyśla nowe choroby, które nigdy nie istniały, tak Rosjanie traktowali opozycję polityczną i dawali żółte papiery albo zsyłali na Sybir, w ten sposob zapewniajac spkój sumienia wierzącym w ład i porządek. To najważniejsze aby nie robić teraz publicznych egzekucji ale "leczyć" w trosce o zdrowie. Wszystko to opiera się na nawykowym posluszeństwie, na tym, ze masy traktują tych co maja władzę jak autorytety, a tych co władzy nie mają jak chorych ludzi. Cokolwiek zrobi wielki czlowiek, zwykli ludzie podąża za nim - tak mówi Kryszna. Prabhupad powiedział, ze jeżeliby 1% ludzi zostało wielbicielami Kryszny to juz zmienimy swiat. Odbudujmy klasę inteligencji. Sprobujmy dotrzeć do osób, ktore są autorytetami.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OgirKyegOQM[/youtube]

"Gdyby Tylko Ludzkość W Pełni Zrozumiała
Że Nieludzkie Jest Reprezentowanie Niesprawiedliwych Praw
Nie Udałoby Się Nigdy Żadnemu Tyranowi
Zapanować Nad Ludźmi" - Powiedział Gandhi.

Obywatelu, Który Ofiarowałeś Państwu Swoje Ślepe Posłuszeństwo
Obywatelu Z Głęboko Zakorzenioną Dobrowolną Uległością
Z Wiarą W Nienaruszalność Tradycji
Tak Już Jest Więc To Musi Być Słuszne.

Pracujemy, Konsumujemy I Znowu Pracujemy
W Ten Sposób Utrzymujemy Machinę Społeczną
Nasze Posłuszeństwo Jest Podstawą Władzy
Państwo Jest Tworem Niebezpiecznym Jeśli Obywatele Są Mu Posłuszni I Zaangażowani.

Na Świecie Jest Wielu Silnych Ludzi, Zdolnych Pokonać Wyzysk Człowieka
Strach Przed Skutkami Łamania Prawa Paraliżuje Ich
Ludzie Boją Się Postępować Sprawiedliwie
Nie Boją Się Jednak Postępować Zgodnie Z Prawem.

Pomimo Wielu Zmian Na Przełomie Dziesiątków Lat
Większość Ludzi Wciąż Uważa, Że Nic Się Nie Zmieni
Cesarze Twierdzili, Że Imperium Będzie Istniało Zawsze
Dla Właściciela Niewolników Niewolnictwo Było Czymś Naturalnym.

Prawo Zazwyczaj Mija Się Ze Sprawiedliwością
Opór Niezgodny Z Prawem - Blokada, Okupacja
Odmowa, Sabotaż, Ekotaż, Bojkot - Kampania Sprzeciwu
Przesłanie Jest Proste I Czyste - TO SZUKANIE PRAWDY

Narzędzia Demokracji - Aresztowanie, Przesłuchanie
Prawo I Porządek - Czytaj: Podatki I Pałki
Domeną Sprzeciwu Nie Jest Siła Fizyczna
Jest Nią Odwaga, Nieustraszoność.

Nie Mam Złudzeń Jeśli Chodzi O Dobroć Drzemiącą W Ludziach
Nie Mam Też Złudzeń Co Do Drzemiącego W Nich Zła
Czasem Zdarza Mi Się Zobaczyć Ciepły Uśmiech
Wtedy Nie Mogę Zaprzeczyć Istnieniu Dobra.

Niepowodzenie Jest Częścią Naszego Życia
Ale Dobre Rzeczy Również Się Zdarzają
Zdaję Sobie Sprawę, Że W Tym Momencie Wystawiam Się Na Pośmiewisko
Ale Wierzę, Że Istnieją Inne Wartości Niż Pieniądz.

Obywatelskie Nieposłuszeństwo To Droga, Która Może Zrodzić Człowieka
Świat W Którym Nie Będzie Wyzysku I Bezprawia
Walka Uciskanych Przeciwko Niesprawiedliwości Innych
Nasza Walka Zawsze Będzie Także Walką Przeciwko Nam Samym

Droga Oporu - Włochaty

Radical News - Ideał

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kf7zQcrtlrw[/youtube]

Chronione blokowiska
po co wam,
przecież żyjemy w idealnym świecie
Zwolnijcie ochronę,
po co wam policja?
Przecież jest idealnie jest idealnie
i nie trzeba już nic zmieniać
I nie trzeba już nic zmieniać

Czego się boicie?
Wojsko - w jakim celu?
Przecież wielu, a w zasadzie większość
twierdzi, ze wszystko jest w porządku
Że ten świat to taki ma być
Czego się boicie?
Wojsko - w jakim celu?
przecież żyjemy w idealnym świecie (xCool

Wojsko i policja (x3)
chronione blokowiska
Czego się boicie?
Wojsko - w jakim celu?
Czego się boicie?
Chronione blokowiska...

Przecież wielu, a w zasadzie większość
twierdzi, ze wszystko jest w porządku
chronione blokowiska
antywłamaniowe drzwi

W ciągłej wojnie dzieci Ziemi Matki,
Rządy wyciągają ręce po jeszcze więcej
coraz większe podatki
coraz trudniej żyć normalnie
coraz większe kręgi
coraz większej nędzy

Popatrz radykalnie!
Coraz więcej tych, co chcą twoich pieniędzy
pieniędzy których nie masz
bo grabieżcy czają się
a że ten świat, ciemny
to oni są wszędzie
wtopieni w szare mury
są też w telewizji
ubrani w garnitury
Pokaż mi, który z nich bezinteresownie
zrobi chociaż jeden ruch...
Dżungla i dzikie zwierzęta
Coraz bliżej święta (x2)
rzucona przynęta
Pan śmierci rusza na łowy
znów polecą głowy.

przecież żyjemy w idealnym świecie (x20)
… a może nic o innym nie wiecie...?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2009, 16:35 przez Vaisnava-Krpa, łącznie zmieniany 4 razy.

Adam Katowice

Post autor: Adam Katowice » 21 gru 2009, 12:09

Purnaprajna pisze:Wytwórnia filmów krótkometrażowych "Purna i spółka" przedstawia dramat sensacyjny zatytułowany: "Świat, w którym żyjemy".
Część pierwsza: "Z Bliska i Personalnie"
Część druga: "Słona Cena Bycia Sobą"
Część trzecia: "Wielka Ucieczka od Małego Dylematu"
Część czwarta: "Rozliczenia w Trawie"
Część piąta: "Wielki Finał"
Dla mnie filmiki super, a zwłaszcza konkluzja ostatniego :)

ODPOWIEDZ