Dostęp do informacji wyprze religię i przesądy?

Filozofia wedyjska, nauka, wiedza. "Cały świat nauki i technologii opiera się na fałszywej idei, że życie powstało z materii. Nie możemy pozwolić na to, by ta nonsensowna teoria była głoszona bez sprzeciwu. Życie nie pochodzi z materii. Materia została wytworzona z życia. To nie jest teoria; to fakt. Nauka jest oparta na błędnej teorii, toteż wszelkie jej kalkulacje i konkluzje są błędne, a ludzie z tego powodu tylko cierpią. Kiedy więc te wszystkie błędne, współczesne teorie naukowe zostaną skorygowane, ludzie staną się szczęśliwi. Musimy rzucić naukowcom wyzwanie. W przeciwnym razie będą zwodzili całe społeczeństwo." - Śrila Prabhupad - Prawda i Piękno
Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 11 sty 2007, 15:54

...
wątpię, więc jestem

balarama11

Post autor: balarama11 » 11 sty 2007, 16:54

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2007, 20:51 przez balarama11, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert » 11 sty 2007, 17:47

Mithrandir pisze:IdĽ na zootechnikę, to dowiesz się o sposobach rozwoju pasożytów :lol: :D 8) , jeste?cie ?mieszni, znaj?c rzekomo nauki stosowane; biologię, geografię, fizykę i chemię zadajecie pytania na poziomie pantofelka, pomyliłam się przyznaję, nie wszyscy pochodz? od małpy, niektórzy pochodz? w linii prostej od ameby :P Rozbrajaj?ca głupota, w erze lotów na marsa wci?ż istniej? ludzie, którzy maj? fantastyczne, ''logiczne'' teorie na temat wszystkiego i odpowiedzi na wszystkie pytania.Lepiej zajmijcie się poznawaniem naszej niesamowitej planety, obserwowaniem zjawisk przyrodniczych, zbudujcie własny teleskop i popatrzcie na gwiazdy i spróbujcie przez moment chociaż je?li potraficie nie zadawać pytań kto to stworzył i po co, dlaczego i inne bzdety, bo nie znajdziecie na nie odpowiedzi.
Diabeł tkwi w szczegółach. Je?li potrafisz konkretnie odpowiedzieć na te pytania, chętnie poczytam; je?li nie po co to argumentum ad personam ? Zachowujesz się trochę jak nieupierzony fascynat sjentyzmu. Gorliwo?ć godna religijnego fanatyka. Czy Aragorn byłby zadowolony ? :) KONKRETY PROSZĘ NA KONKRETNE PYTANIA :)
Wierzę w las, wierzę w łąkę i w noc w czasie której rośnie zboże (Thoreau)

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 11 sty 2007, 17:56

Raz... dwa... trzy... próba moderatora... raz... dwa... trzy... próba moderatora...

Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert » 11 sty 2007, 18:04

Spoko bhaktowie :) Czuję młod? osobę, która nie wie, co czyni :) Dobrze, że czyta, przecież miała już opu?cić nas. :) Sama sobie zaprzecza: jeste?my duchami w materialnym ?wiecie, nie znajdziecie i tak odpowiedzi... Jak to ? :) Przyznaję jednak, że nasz Aragorn mógłby oprócz Tolkiena zapoznać się z wiedz? przyrodnicz? (nie tylko z podręczników) i zasadami logiki. :)
Wierzę w las, wierzę w łąkę i w noc w czasie której rośnie zboże (Thoreau)

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 11 sty 2007, 18:23

Tez jestem zainteresowana co Mithrandir soba reprezentuje? Jako ze czuje sie wielkim autorytetem w naszym gronie, chcialabym zobaczyc jakis dowod jej przyrodniczej edukacji i blyskotliwosci.

Mam wiec dla niej kilka podstawowych pytan z zakresu ewolucji, na ktore kazdy szanujacy sie absoltwent kierunkow przyrodniczych, a szczegolnie taki ochoczo broniacy teorii ewolucji, powininen blyskawicznie podac odpowiedzi (odpowiedzi moga byc w jednym zdaniu, najlepiej bez sprawdzania z materialami zrodlowymi gdyz pytania sa b.proste, nawet moj student znal odpowiedzi na niektore z nich chociaz studiuje medycyne i nie jest bojownikiem ewolucjonizmu):

1) Czy moglabys mi odpowiedziec na pytanie jaka role prawdopodobnie pelni dilopidyzacja genomow w ewolucji kregowcow lub roslin?

2) Na czym polega regula Hamiltona?

3)Jakie zjawisko prawdopodobnie powodowalo wyewoluowanie chromosomow Y?

4)Na czym polaga pulapka myszy Behego?
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Kula-pavana

Post autor: Kula-pavana » 11 sty 2007, 18:40

albert pisze:Spoko bhaktowie :) Czuję młod? osobę, która nie wie, co czyni :) Dobrze, że czyta, przecież miała już opu?cić nas. :) Sama sobie zaprzecza: jeste?my duchami w materialnym ?wiecie, nie znajdziecie i tak odpowiedzi... Jak to ? :) Przyznaję jednak, że nasz Aragorn mógłby oprócz Tolkiena zapoznać się z wiedz? przyrodnicz? (nie tylko z podręczników) i zasadami logiki. :)
tez tak uwazam. jest to ewidentne nawet z bajkowego nicka. :lol:

a swoja droga to dokladnie studiowalem cykle rozwojowe wielu pasozytow - i na studiach w ramach zoologii i potem samodzielnie, w kontekscie moich zainteresowan zielarskich.

niektore cykle pasozytnicze sa tak skomplikowane, ze wyjasnianie ich w ujeciu typowej ewolucji modelu darwinowskiego nigdzie nie prowadzi. czy jest to samo w sobie dowodem na istnienie inteligientnego stworcy? niekoniecznie. ale przynajmniej wskazuje to wyraznie na ograniczenia teorii ewolucji.

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 11 sty 2007, 19:42

albert pisze:Spoko bhaktowie :)
Ależ Albercie, w Twojej obronie większo?ć z nas, bez problemu rozdeptałaby bos? stop? i samego Gandalfa! :) No, ale skoro nie potrzebujesz pomocy, to ja już se pójde zrobić ten teleskop, i popatrzeć bezmy?lnie na gwiazdy, bez zadawania bzdetnych pytań o cel mojej egzystencji. No to ide. No ide już... ;)

Do Rasasthali: Dzienkujem! :) Bardzo lubim quizy i kszyszufki, i dlatego i tu se pozwolim poprubofać naszych sił.

1) Czy moglabys mi odpowiedziec na pytanie jaka role prawdopodobnie pelni dilopidyzacja genomow w ewolucji kregowcow lub roslin?

OdpowiedĽ: Absolutnie żadnej! Dializator zepsuł się w zeszłym tygodniu.

2) Na czym polega regula Hamiltona?

Odp.: Reguła Marka Hamilla z "Wojen Gwiezdych", polega na przebraniu się w idiotyczny, plastikowy kostium, na zbudowaniu teleskopu z czę?ci znalezionych na marsjańskim złomowisku, a następnie, z twarz? nieskalan? my?l?, wpatrywaniu się w gwiazdy. Ale przede wszystkim, na nie zadawaniu bzdetnych pytań, na które i tak nie ma odpowiedzi.

ObrazekObrazek

3) Jakie zjawisko prawdopodobnie powodowalo wyewoluowanie chromosomow Y?

Odp.: Bez cienia najmniejszej w?tpliwo?ci, była to wyewulo... weleuow... wye... (no wiesz o co chodzi!) "pacmana ludobójcy"

Obrazek

4) Na czym polaga pulapka myszy Behego?

Odp.: Na zasadzeniu się na pana Stefana behapowca, na pomalowaniu go bejc? od stóp do głów , oraz zrobieniu z niego stołu do ping-ponga. Hultajskie mysiory jedne! Małe, zawistne kanalie! :evil: A swoj? drog?, na przyszło?ć, Behe powieniem ich lepiej pilnować, i nigdy nie spuszczać ze smyczy! :roll:

PS. Post służy rosłatowaniu zepsutego powietrza i wywietszeniu sali. Produktem ubocznym może być ewentualne zaniszenie poziomu forum. :)

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 11 sty 2007, 20:03

Purnaprajna pisze: PS. Post służy rosłatowaniu zepsutego powietrza i wywietszeniu sali. Produktem ubocznym może być ewentualne zaniszenie poziomu forum. :)
i opuszczenie ciala przez administratora z powodu pęknięcia ze smiechu

Awatar użytkownika
gndd

Post autor: gndd » 11 sty 2007, 20:58

Mithrandir pisze:Rozbrajaj?ca głupota, w erze lotów na marsa wci?ż istniej? ludzie, którzy maj? fantastyczne, ''logiczne'' teorie na temat wszystkiego i odpowiedzi na wszystkie pytania.
Mithrandirji, sprobuj napisac cos konkretnego, o co Ci chodzi, jakies argumenty. Jesli chodzi o fantastyczne "logiczne" teorie na temat wszystkiego to ja niedawno uslyszalam o pierwszej takiej teorii, ktora ma powstac. Nie wiem kto bedzie autorem, ale o ile zrozumialam od Rasasthali to jej rzecznikiem jest m.in. Dawkins. Z wyzwaniem na ten temat zwroc sie do niego.

Jesli chodzi o odpowiedz na wszystkie pytania to nie wiem kto je twierdzi, ze je ma. Nie widzialam, zeby ktos tutaj to robil.

W koncu bardzo chetnie bym poczytala na temat np. teorii ewolucji, zwlaszcza jesli bylby to jezyk jakos tam dostepny dla laikow, takich jak ja. A Rasasthali juz napisala, ze z wielka checia podyskutowalaby na ten temat z kims, kto sie na tym temacie faktycznie zna. Sprobuj przemoc Twe przekonanie, ze jestesmy glupimi fanatykami i sprobuj napisac na temat tak, jakbys adresowala ten tekst do ludzi, z ktorymi na temat mozna podyskutowac. Moze wtedy znajdziesz jakis konkretny odzew, z pozytkiem dla nas wszystkich. "Sweeping statements" o glupocie reszty dyskutantow nie stanowia zadnej podstawy do owocnej dyskusji.
Govindanandini

We don't get it, so we fear it. (Bob Geldof)
http://podserve.biggu.com/podcasts/show/iskcon-studies
http://www.flickr.com/photos/12994088@N06/sets/72157601908066950/

ODPOWIEDZ