Przemyslenia na temat Harinama Sankirtana

Rozmowy o Krysznie i jego avatarach. "Świadomość Kryszny nie ma nic wspólnego z religią hinduską czy jakimkolwiek systemem religii. Żaden prawdziwy chrześcijanin nie będzie zainteresowany zmianą swojej wiary na hinduizm. Podobnie, żaden prawdziwy hinduista nie będzie chętny, by przyjąć wiarę chrześcijańską. Takie zmiany są dla ludzi, którzy nie mają żadnego określonego statusu społecznego. Jednak każdy będzie zainteresowany poznaniem filozofii i nauki o Bogu oraz poważnym jej potraktowaniem. Trzeba jasno zrozumieć, że ten ruch świadomości Kryszny nie szerzy po prostu tak zwanej religii hinduskiej. Dajemy kulturę duchową, która może rozwiązać wszelkie problemy życia i dlatego jest ona przyjmowana na całym świecie. - A.C. Bhaktiwedanta Swami Prabhupada - Prawda i Piękno -Rozdział 12 - Świadomość Kryszny – hinduska religia czy kultura duchowa
Awatar użytkownika
trigi

Re: Przemyslenia.

Post autor: trigi » 04 maja 2012, 06:50

Martanda Dasa pisze: Hare Kryszna Trigi, mam nadzieje, ze wyjasnilem: "Czyj jestem?"
Martanda Dasa pisze:Śrila Prabhupada Adi-lila 8.21 objaśnienie

"Na tym polega dobrodziejstwo ruchu Pana Caitanyi. Jeśli ktoś w jakiś sposób styka się z ruchem Hare Krsna, to czyni postęp w świadomości duchowej i rozwija miłość do Boga, bez względu na to, czy jest śudrą, vaiśyą, Jagai, Madhai czy kimś jeszcze niższym. Nasze doświadczenie pokazuje, że na całym świecie ruch ten czyni z wielu takich osób miłośników Boga, jedynie poprzez intonowanie maha-mantry Hare Krsna. W rzeczywistości Śri Caitanya Mahaprabhu pojawił się jako mistrz duchowy całego świata. Nie czyni On różnicy pomiędzy bluźniercami i niewinnymi. Krsna-prema-pradaya te: liberalnie wszystkim rozdaje miłość do Boga. Jak oznajmia to następny werset, można tego naprawdę doświadczyć.
Jesli zas chodzi o tekst to jest on samowyjasniajacy sie, poniewaz pochodzi z lotosowych ust
Jego Boskiej Milosci Srila Prabhupada.
Pieknie wyjasniłeś czyj jesteś i życzę Ci (jesli to ma jakieś znaczenie i pomoze cokolwiek) powodzenia w realizacji postanowienia.
A co do tych skinów i ich postepu... podejrzewam ze nie intonowali Hare Kryszna ( choć ktos mógł powiedziec bic Krysznowców!), tez nie chcieli słuchać i ilość obraz była na max poziomie. Szanse mają wszyscy potrzebna jest ich zmiana myślenia. Może na starość któryś z tych kretynów dojdzie do wniosku, że popełnił tyle grzechów i b.żałuje. To będzie efekt działania Maha mantry. Jak nawet w chwili smierci bedzie zatwardziale stał przy swoich nienawistnych, rasistowskich poglądach zejdzie do demonicznych glizdowatych form zycia, wcześniej odbierając ciężkie reakcje.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 04 maja 2012, 16:48

Masz rację Trigi, nie Cię Śri Kryszna do końca ożywi.

Polecam serdecznie przeczytanie całego objaśnienia i tekstu do Adi-lila 8.24. Jest to długi tekst, w którym Śrila Prabhupada omawia 10 obraz popełnianych podczas intonowania Hare Kryszna maha-mantry.

Śrila Prabhupada, Adi-lila 8.25, objaśnienie

"Komentując ten werset, który jest cytatem ze Śrimad-Bhagavatam (2.3.24), Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura zauważa, że czasami maha-bhagavata, czyli bardzo zaawansowany bhakta, nie manifestuje takich transcendentalnych symptomów jak łzy w oczach, chociaż symptomy takie czasami manifestuje w sposób sztuczny kanistha-adhikari, bhakta neofita. Nie oznacza to jednakże, że neofita jest bardziej zaawansowany niż bhakta maha-bhagavata. Sprawdzianem prawdziwej zmiany serca pod wpływem intonowania maha-mantry Hare Krsna jest uwolnienie się od przywiązania do materialnej przyjemności. Na tym polega prawdziwa zmiana. Bhaktir parasyanubhavo viraktir anyatra syat. Jeśli ktoś czyni prawdziwy postęp w życiu duchowym, musi stać się bardzo obojętnym wobec przyjemności materialnej. Jeśli czasami widzimy, że kanistha-adhikari (bhakta neofita) ukazuje sztuczne łzy w oczach podczas intonowania mantry Hare Krsna, lecz nadal jest całkowicie przywiązany do rzeczy materialnych, to jego serce tak naprawdę nie uległo zmianie. Zmiana ta musi przejawić się w prawdziwym postępowaniu.

Obrazek
Zawsze myśl o Śri Vrindavan Dhama i nigdy o Niej nie zapomnij. Nasze wieczne, doskonałe, transcendentalne i słodkie jak nektar przeznaczenie.

http://www.24hourkirtanmayapur.com/
http://mayapur.tv/
http://vrindavan.tv/

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 04 maja 2012, 20:01

Martanda Dasa pisze: niech Cię Śri Kryszna do końca ożywi.

Polecam serdecznie przeczytanie całego objaśnienia i tekstu do Adi-lila 8.24. Jest to długi tekst, w którym Śrila Prabhupada omawia 10 obraz popełnianych podczas intonowania Hare Kryszna maha-mantry.
Oby Twoje słowa stały sie rzeczywistością, dzieki wielkie.
Przeczytałem. Wiem ze je popełniam. Jeszcze raz proszę wybacz mi moje dziecinne zachowanie gdyż jesteś zaawansowanym sługą z Vrindavan Dham.

Arleta

Post autor: Arleta » 04 maja 2012, 23:51

Martanda Dasa pisze:Polecam serdecznie przeczytanie całego objaśnienia i tekstu do Adi-lila 8.24. Jest to długi tekst, w którym Śrila Prabhupada omawia 10 obraz popełnianych podczas intonowania Hare Kryszna maha-mantry.
Zastanawiam się, jak to jest naprawdę mieszkać we Vrindavanie? Czy można tam łatwiej osiągnąć doskonałość w intonowaniu? Bo ogólnie bardzo trudno jest utrzymać cały czas koncentrację podczas intonowania.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 05 maja 2012, 04:30

Arleta pisze:
Martanda Dasa pisze:Polecam serdecznie przeczytanie całego objaśnienia i tekstu do Adi-lila 8.24. Jest to długi tekst, w którym Śrila Prabhupada omawia 10 obraz popełnianych podczas intonowania Hare Kryszna maha-mantry.
Zastanawiam się, jak to jest naprawdę mieszkać we Vrindavanie? Czy można tam łatwiej osiągnąć doskonałość w intonowaniu? Bo ogólnie bardzo trudno jest utrzymać cały czas koncentrację podczas intonowania.
Srila Prabhupada chcial i nadal chce, aby wielbiciele z calego swiata przyjezdzali do Sri Vrindavana Dhama i spedzali jak najwiecej czasu w tej duchowej siedzibie. Nie tylko do Sri Vrindavana Dhama, ale rowniez do Sri Mayapur Dhama. Dzieki lasce duchowej siedziby, rezultat naszych czynnosci: intonowanie, czytanie ksiazek, przyjmowanie prasadam, ogladanie, darsan i modlitwa do Bostw, towarzystwo Waisznawow, kapiel w swietych miejscach (Radha-kunda, Pavana Sarovara itd.), parikrama, okrazanie swietych miejsc (Sri Vrindavana, Sri Giriraja) itd. Te wszystkie rezultaty pomnozone sa przez: TYSIAC RAZY. Dlatego postep duchowy jest szybszy. Zamiast isc kilometr/godzine to lecisz samolotem tysiac kilometrow/godzine. Jak przyjmiesz raz prasadam tutaj to masz korzysc jakbys przyjela 1000 tacek prasadam.

I rowniez jest to adekwatne w naszym intonowaniu. Jezeli intonujesz 16 rund, to masz korzysc jakbys intonowala 16.000. rund. To taka mala duchowa matematyka, ktora jest pomocna, aby wzniecic nasza duchowa chciwosc, aby w koncu osiagnac Sri Kryszne i Jego czystych wielbicieli.
Nasza glowna praktyka jest intonowanie i sluchanie Swietego Imienia, szczegolnie maha-mantra Hare Kryszna. Indywidualnie i zbiorowo.

Dlatego szczerze zachecam Cie do pojawienia sie tutaj: w Sri Vrindavana Dhama. Spedz jak najwiecej swojego cennego czasu, w Sri Vrindavana Dhama dla swojej wlasnej duchowej korzysci.

Mozesz teraz powiedziec, ze: nie mam pieniedzy, nie mam jak wymknac sie z obowiazkow, ktore mam tutaj itd. Ale jedyna rzecza, ktora powinnas zrobic to rozwinac w swoim sercu niesamowite, palace jak ogien pragnienie, aby tu przyjechac i przyjac schronienie w Sri Vrindavana Dhama. To pragnienie mozna wzniecic i kultywowac kiedy czytamy, doceniamy i sluchamy o Sri Vrindavana Dhama. Pamietaj, ze to miejsce coraz szybciej odchodzi i jest coraz bardziej zakrywane przed naszymi oczami. Im szybciej tu sie pojawisz tym lepiej i Twoje zycie duchowe, w ktorym intonowanie i sluchanie Swietego Imienia jest najwazniejsza czynnoscia, bedzie wygladac o wiele lepiej, wlacznie z koncentracja i medytacja o Swietym Imieniu Sri Kryszny. Hare Kryszna.

Obrazek
Zawsze myśl o Śri Vrindavan Dhama i nigdy o Niej nie zapomnij. Nasze wieczne, doskonałe, transcendentalne i słodkie jak nektar przeznaczenie.

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 05 maja 2012, 19:09

Podszeregowy Purnaprajna melduje Kapitanowi Martandzie, że był dzisiaj na harinamie i się spocił. A teraz proszę o pogłaskanie mnie po główce, i o obiecane ciasteczko. :D

Arleta

Post autor: Arleta » 05 maja 2012, 23:19

Martanda Dasa pisze:Te wszystkie rezultaty pomnozone sa przez: TYSIAC RAZY. Dlatego postep duchowy jest szybszy. Zamiast isc kilometr/godzine to lecisz samolotem tysiac kilometrow/godzine. Jak przyjmiesz raz prasadam tutaj to masz korzysc jakbys przyjela 1000 tacek prasadam.
Wiem o tym, ale boję się że przy mojej niedoskonałości i licznych obrazach, jakie popełniam- bo one też będą pomnożone - to ...no łatwo sobie wyobrazić rezultat. Ale naprawdę chcę pojechać do Vrindavan i to na dłużej. Tylko nie wiem, jak przedłużyć wizę indyjską ponad 3 miesiące - mówiono mi, że to niemożliwe.
Martanda Dasa pisze:Dlatego szczerze zachecam Cie do pojawienia sie tutaj: w Sri Vrindavana Dhama. Spedz jak najwiecej swojego cennego czasu, w Sri Vrindavana Dhama dla swojej wlasnej duchowej korzysci.
Mam w domu obrazek i korale tulasi z Vrindavany, mają one wielką moc duchową, więc można sobie wyobrazić o ile większą moc ma cała kraina, z której pochodzą.
Martanda Dasa pisze:Pamietaj, ze to miejsce coraz szybciej odchodzi i jest coraz bardziej zakrywane przed naszymi oczami.
Tego nie rozumiem, Prabhu. W jakim sensie odchodzi? Przecież ta kraina istnieje wiecznie i rasa-lila jest w niej wiecznie obecne.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 06 maja 2012, 12:55

Purnaprajna pisze:Podszeregowy Purnaprajna melduje Kapitanowi Martandzie, że był dzisiaj na harinamie i się spocił. A teraz proszę o pogłaskanie mnie po główce, i o obiecane ciasteczko. :D
Prosze sie nie pocic, bo przewjeje i bedzie bolalo. Martanda Dasa byc bardzo zadowolony z tego, ze Purnaprajna Prabhu byc na Harinama Sankirtana. Jest bardzo milo to byc uslyszec i ja byc bardzo szczesliwy. Oby tak dalej Prabhu, oby jak najczesciej i jak najdluzej i jak najwiecej, im wiecej tym lepiej, a jak troche wiecej to bedzie jeszcze lepiej dla rozwoju swiadomosci Sri Kryszny. Ciasteczko bedzie ofiarowane do rak osobiscie jak Purnaprajna Prabhu sie tutaj zjawi. Wtedy ja z ogromna checia ofiarowac maha-prasadam.
Pozdrawiam z Vrajy w dzien pojawienia sie Radharamana Deva, ukochanego Bostwa Srila Gopala Bhatta Goswamiego.

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 07 maja 2012, 19:39

Srila Prabhupada, Cc.Adi-lila 8.26 tekst i objasnienie

Samo intonowanie maha-mantry Hare Krsna bez popełniania obraz niszczy wszelkie grzeszne czyny. W ten sposób manifestuje się czysta służba oddania, która jest przyczyną miłości do Boga.

Objasnienie: Jeśli ktoś nie uwolnił się od grzesznego życia, nie może być usytuowany w służbie oddania dla Pana. Potwierdza to Bhagavad-gita:

yesam tv anta-gatam papam
jananam punya-karmanam
te dvandva-moha-nirmukta
bhajante mam drdha-vratah

"Osoby, które działały pobożnie w swoich poprzednich żywotach, jak i w życiu obecnym, i które całkowicie wypleniły swoje grzechy, uwolniły się od dualizmów ułudy i z determinacją angażują się w pełnienie służby oddania dla Mojej Osoby." (Bg. 7.28) Osoba, która już uwolniła się od wszelkich śladów grzesznego życia, angażuje się w transcendentalną miłosną służbę dla Pana bez odchyleń czy podwójnego celu. Chociaż w wieku tym ludzie są bardzo grzeszni, samo intonowanie maha-mantry Hare Krsna może uwolnić ich od reakcji ich grzechów. Eka krsna-name: możliwe to jest jedynie dzięki intonowaniu imienia Krsny. Potwierdza to również Śrimad-Bhagavatam (kirtanad eva krsnasya). Nauczał nas tego także Caitanya Mahaprabhu. Idąc drogą, zwykł intonować:

krsna krsna krsna krsna krsna krsna krsna he
krsna krsna krsna krsna krsna krsna krsna he
krsna krsna krsna krsna krsna krsna raksa mam
krsna krsna krsna krsna krsna krsna pahi mam
rama raghava rama raghava rama raghava raksa mam
krsna keśava krsna keśava krsna keśava pahi mam

Jeśli ktoś zawsze intonuje święte imię Krsny, stopniowo uwalnia się od wszelkich reakcji grzesznego życia, pod warunkiem, że intonuje bez obraz i nie popełnia więcej grzechów na mocy intonowania mantry Hare Krsna. W ten sposób zostaje oczyszczony, a jego służba oddania powoduje rozbudzenie jego uśpionej miłości do Boga. Jego życie zostaje oczyszczone po prostu dzięki intonowaniu mantry Hare Krsna i niepopełnianiu grzesznych czynów i obraz, i w ten sposób osiąga piąty stan doskonałości, czyli zaangażowanie w służbę miłości dla Pana (prema pumartho mahan).

Obrazek

Awatar użytkownika
Martanda Dasa

Post autor: Martanda Dasa » 08 maja 2012, 06:15

Arleta napisala:

Wiem o tym, ale boję się że przy mojej niedoskonałości i licznych obrazach, jakie popełniam- bo one też będą pomnożone - to ...no łatwo sobie wyobrazić rezultat. Ale naprawdę chcę pojechać do Vrindavan i to na dłużej. Tylko nie wiem, jak przedłużyć wizę indyjską ponad 3 miesiące - mówiono mi, że to niemożliwe.

To jest roznica pomiedzy zaawansowanaym wielbicielem, a wielbicielem neofita. Wielbciel neofita mysli o sobie, a zaawansowany wielbiciel mysli tylko o Sri Krysznie i zadowoleniu Jego, poswiecajac wszystko dla Jego przyjemnosci. Historia z lekiem (kurz z lotosowych stop wielbicieli Sri Kryszny) i bolem glowy Sri Kryszny. Na razie wystarczy Ci 3 miesiace, zebys zobaczyla jak tutaj wyglada, bo to miejsce to szkola przetrwania, no byc moze nie dla tych, ktorzy maja wystarczajaca ilosc pieniedzy.

Arleta napisala:

Mam w domu obrazek i korale tulasi z Vrindavany, mają one wielką moc duchową, więc można sobie wyobrazić o ile większą moc ma cała kraina, z której pochodzą.

No wlasnie.

Arleta napisala:

Tego nie rozumiem, Prabhu. W jakim sensie odchodzi? Przecież ta kraina istnieje wiecznie i rasa-lila jest w niej wiecznie obecne.

Sri Vrindavana Dhama jest tutaj wiecznie, ale odchodzi bo jest zakrywane. Zakrywa sie Je poprzez budowanie komercyjnych budynkow (wielkich molochow), ktore maja sluzyc materialistycznym ludziom do przebywania tutaj. Budynki te nie maja zadnego powiazania z nastrojem Sri Vrindavana Dhama. Chodzi tutaj, zeby zarobic jak najwiecej kasy, uzywajac Sri Vrindavana Dhama, a jak sie psuje tutaj krajobraz tego duchowego miejsca to mnie to nie obchodzi. Zamiast Sri Vrindavana Dhama to "Betonowy Vana" albo "Asfaltowy Vana".
Inna okrywa sa materialistyczni ludzie, ktorzy uzywaja Sri Vrindavana Dhama, aby zadowolic swoje zmysly, albo rozwiazac swoje materialne problemy. Sri Vrindavana Dhama jest po to, abysmy kultywowali czysta sluzbe oddania dla Sri Kryszny, podazajac sladami wieczynych towarzyszy z Vrajy. Takich osob jest coraz wiecej, a coraz mniej jest prawdziwych sadhu, ktorzy zyja podazajac w slady wznioslych wielbicieli (acaryow).
Jest przepowiedziane w sastrach, ze stopniowo Sri Vrindavana Dhama odejdzie, nie bedzie Sri Yamuny Devi, nie bedzie Sri Giriraja, wszystkie miejsca, ktore jeszcze teraz mozna ujrzec i beda mogly nam przypomniec o rozrywkach Sri Kryszny zostania zakryte, okryte i niewidoczne dla naszych oczu.

ODPOWIEDZ