Dostęp do informacji wyprze religię i przesądy?

Filozofia wedyjska, nauka, wiedza. "Cały świat nauki i technologii opiera się na fałszywej idei, że życie powstało z materii. Nie możemy pozwolić na to, by ta nonsensowna teoria była głoszona bez sprzeciwu. Życie nie pochodzi z materii. Materia została wytworzona z życia. To nie jest teoria; to fakt. Nauka jest oparta na błędnej teorii, toteż wszelkie jej kalkulacje i konkluzje są błędne, a ludzie z tego powodu tylko cierpią. Kiedy więc te wszystkie błędne, współczesne teorie naukowe zostaną skorygowane, ludzie staną się szczęśliwi. Musimy rzucić naukowcom wyzwanie. W przeciwnym razie będą zwodzili całe społeczeństwo." - Śrila Prabhupad - Prawda i Piękno
balarama11

Post autor: balarama11 » 08 sty 2007, 18:48

naturalbeat pisze:
Mithrandir pisze: teologia, teologi?, ale dusza też musi się z czego? składać :lol: 8)
mniemam więc ze znasz nauke o duszy wiesz czym ona jest i z czego się sklada
w sumie te westety wrzuciłem jeszcze przed przeczytanie Twego postu

dusza jest osob? , duchow? osobow? energi? która charakteryzuje się tym ze , jest wieczna i niezmienna ; jest czym? jednorodnym i niepodzielnym , jest wieczn? , niezmienn? indywidualn? osob?, która czuje ,my?li itd no i jest mistyczna he he he

ok pozdrawiam Cię - i życzę łask Pana Wisznu
Ostatnio zmieniony 08 sty 2007, 18:55 przez balarama11, łącznie zmieniany 1 raz.

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 08 sty 2007, 18:53

:wink:

balarama11

Post autor: balarama11 » 08 sty 2007, 18:58

ha ha ha a ja my?lałem,ze to Mithrandir zadała to pytanie , tak czy inaczej pozdrawiam i uciekam

Awatar użytkownika
Kula-pavana

Post autor: Kula-pavana » 08 sty 2007, 19:00

Rasasthali pisze:
gndd pisze:
Rasasthali pisze: Nawet jesli zycie powstalo wedlug procesow czysto chemicznych, nie kloci sie to z teologia vaisznawa. Powiedzialabym nawet ze opisy prakriti czesto zbiegaja sie z teoriami wielkiego wybuchu, moze i ewolucja. Materia jest materia, zainteresowanim teologii nie jest materia lecz jazn, czy dusza.
Czy chcesz przez to powiedziec, ze zycie jest zjawiskiem chemicznym, materialnym, nie majacym nic wspolnego z dusza?
W pewnym sensie, zalezy co masz na mysli mowiac 'zycie'. Szczegolnie w erze sztucznej inteligencji musimy sie zastanowic jak zdefiniowac zycie.
wydaje mi sie ze osoba ktora naprawde doswiadcza realnosci duchowej nie zgodzi sie z takim mechanistycznym podejsciem nawet do naszego ciala.

czy mozna sobie wyobrazic wytworzenie tak skomplikowanego sztucznego ukladu, ze pojawi sie w nim autentyczna swiadomosc? nawet jesli tak, to skad wiesz czy nie bedzie to obudzenie sie jakiejs duszy w takim wlasnie mechanicznym ciele?

czasami w ujeciu wedyjskim choroba to inna zywa istota - i to nie w sensie jednokomorkowej bakterii. tak jak nasze cialo sklada sie z wielu komorek, cialo istoty-choroby sklada sie z wielu komorek bakteryjnych, wirusowych, czy nowotworowych. jest to zblizone do ujecia tego przez szamanizm. zniszcz istote-chorobe to zniszczysz tez chorobe. nawet wielka burza ten moze byc widziana jako zywa istota - kazdy wysoko zorganizowany uklad moze stac sie siedziba zywej istoty.

tantrycy potrafia "ozywic" nawet kukielki ze slomy :wink:

Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 08 sty 2007, 19:06

No, fajnie się gadało, po?miali?cie się, popadacie w skrajno?ć, sprowadzaj?c wszystko do tego, że albo gra neuronów albo dusza i bóg, itp. do niczego nie doprowadzi dalsza dyskusja. Żegnam i nie wracam.
wątpię, więc jestem

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 08 sty 2007, 19:11

Kula-pavana pisze:
Rasasthali pisze:
gndd pisze:
Rasasthali pisze: Nawet jesli zycie powstalo wedlug procesow czysto chemicznych, nie kloci sie to z teologia vaisznawa. Powiedzialabym nawet ze opisy prakriti czesto zbiegaja sie z teoriami wielkiego wybuchu, moze i ewolucja. Materia jest materia, zainteresowanim teologii nie jest materia lecz jazn, czy dusza.
Czy chcesz przez to powiedziec, ze zycie jest zjawiskiem chemicznym, materialnym, nie majacym nic wspolnego z dusza?
W pewnym sensie, zalezy co masz na mysli mowiac 'zycie'. Szczegolnie w erze sztucznej inteligencji musimy sie zastanowic jak zdefiniowac zycie.
wydaje mi sie ze osoba ktora naprawde doswiadcza realnosci duchowej nie zgodzi sie z takim mechanistycznym podejsciem nawet do naszego ciala.

czy mozna sobie wyobrazic wytworzenie tak skomplikowanego sztucznego ukladu, ze pojawi sie w nim autentyczna swiadomosc? nawet jesli tak, to skad wiesz czy nie bedzie to obudzenie sie jakiejs duszy w takim wlasnie mechanicznym ciele?
Wlasnie o to chodzi ze tego nie wykluczam. Sadze ze byloby to bardzo mozliwe. Dusza moze przyjac rozne 'ciala', czemu ograniczac ja do cial jakie my znamy, czemu roznice mialby robic sposob w jakie powstalo cialo? Nawet jesli zycie uda sie wyprodukowac w laboratorium, to dusza moze przyjac takie cialo. Ciekawy punkt poruszyles. Znam bhakte (brata Radhikaramana) ktory sie tym zajmuje tu u nas, zapytam go o to przy okazji co o tym mysli.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym 'mechanistycznym podejsciem'? Tak, mam mechanistyczne podejscie do swiata materialnego. Jednak jazn czy dusza nie jest materialna, jak tez zaznaczylam.

Nasz kolega Mithrandir twierdzi ze dusza z czegos musi sie skladac, jednak nie dopuszcza on innych wymiarow czy poziomow jak materialny. Zupelnie niczego nie rozumie i na pierwszy rzut oka moge powiedziec ze nie zna filozofii czy logiki. Nie jest to naukowe podejscie by na zasadzie ekstrapolacji czy analogii zakladac ze dusza sklada sie z pierwiastkow. Chyba ze co innego ma na mysli? Trudno powiedziec, gdyz jego wypowiedzi sa enigmatyczne.

Podejrzewam, ze nie zna samego ewolucjonizmu, bo ciagle nie odpowiedzial na moje wczesniejsze, proste dla przecietnego ewolucjonsty zreszta, pytania.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
gndd

Post autor: gndd » 08 sty 2007, 19:19

Rasasthali pisze:Nasz kolega Mithrandir
O ile dobrze zrozumialam to nasza kolezanka.
Govindanandini

We don't get it, so we fear it. (Bob Geldof)
http://podserve.biggu.com/podcasts/show/iskcon-studies
http://www.flickr.com/photos/12994088@N06/sets/72157601908066950/

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 08 sty 2007, 19:20

Mithrandir pisze:No, fajnie się gadało, po?miali?cie się, popadacie w skrajno?ć, sprowadzaj?c wszystko do tego, że albo gra neuronów albo dusza i bóg, itp. do niczego nie doprowadzi dalsza dyskusja. Żegnam i nie wracam.
Wroc jak sie podszkolisz z biologii ewolucyjnej, genetyki, i biol. molekularnej lALBO jak porzucisz swoje lekcewazace podejscie do grupy osob o ktorej niewiele wiesz. Dyskusji nie bylo poniewaz nie odpowiadasz na pytania.

Przeczytaj tez moze ksiazke prof. J. Brooke 'Reconstructing Nature: The Engagement of Science and Religion' ktora da ci dobry wstep do religii i nauki. To naprawde lepsze niz fantastyka.

Awatar użytkownika
Kula-pavana

Post autor: Kula-pavana » 08 sty 2007, 19:21

Mithrandir pisze:No, fajnie się gadało, po?miali?cie się, popadacie w skrajno?ć, sprowadzaj?c wszystko do tego, że albo gra neuronów albo dusza i bóg, itp. do niczego nie doprowadzi dalsza dyskusja. Żegnam i nie wracam.
mysle ze za malo nam powiedziales o sobie zeby udalo sie nam dobrac odpowiedzi majace szanse lepszego dotarcia do ciebie. zycze powodzenia na drodze!

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 08 sty 2007, 19:22

gndd pisze:
Rasasthali pisze:Nasz kolega Mithrandir
O ile dobrze zrozumialam to nasza kolezanka.
Punkt dla Ciebie, Govindanandini. Zapomnialam z wrazenia. Szkoda, bo jak juz sie ktos pojawi zainteresowany podobnymi tematami jak ja, to nie umie dyskutowac, obraza bhaktow i ucieka.

ODPOWIEDZ