Nie dzielmy się wiedzą?

Filozofia wedyjska, nauka, wiedza. "Cały świat nauki i technologii opiera się na fałszywej idei, że życie powstało z materii. Nie możemy pozwolić na to, by ta nonsensowna teoria była głoszona bez sprzeciwu. Życie nie pochodzi z materii. Materia została wytworzona z życia. To nie jest teoria; to fakt. Nauka jest oparta na błędnej teorii, toteż wszelkie jej kalkulacje i konkluzje są błędne, a ludzie z tego powodu tylko cierpią. Kiedy więc te wszystkie błędne, współczesne teorie naukowe zostaną skorygowane, ludzie staną się szczęśliwi. Musimy rzucić naukowcom wyzwanie. W przeciwnym razie będą zwodzili całe społeczeństwo." - Śrila Prabhupad - Prawda i Piękno
Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 12 lis 2008, 22:52

Arkadiusz pisze:Jakże łaskawie dziękuję:) Zawsze już coś:) Postudiuję sobie w wolnej chwili. Co do pieniędzy, właśnie akceptuję skład 11 Canto, będzie to niezły rarytas, bo wyszło 397 stron i to są same wersety bez komentarzy Hridayanandy Swamiego, bo byszłoby z 1000 stron, na których wydać nie byłoby nas stać, więc nakład będzie w granicach 108 sztuk. Proponuję robić zapisy i przedpłaty, to moze uda się większy nakład zrobić. Dla mnie to taki nektar, że sam kupię od razu 10 sztuk.
Ja się zapisuję choć na jedną sztukę.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 12 lis 2008, 23:58

menda pisze:Mogę ci wysłać 1 zł. RafalJyot.

niee...ale kosmos...good luck!

często czuję niesmak,gdy spotykam się z podobnym zjawiskiem wśród moich znajomych "NIEWIELBICIELI"-"To jest Pani psychoterapeutką?(na domowym party)Tak.To poradzi mi coś Pani?Skoro chce Pani konsultacji to zapraszam w godzinach pracy..Ależ z pani materialistka!"Szanowni bhaktowie -Rafał ma jak najbardziej oczekiwać prawo zapłaty z pewne informacje...za które ,mniemam,słono kiedyś zapłacił-nieprawdaż?serdeczności dla wszystkich...ciekawe,skąd bierze się podejscie,że"należy mi się za friko"

....a swoją drogą to owe 11 canto można zamawiać i wpłacać zaliczki?
Taka hippiesowska postawa bylaby nawet ok, ale smieszne jest pozniej zdziwienie ze nikt nie traktuje nas powaznie. Najpierw nalezaloby pozbyc sie pozostalosci z lat 60/70 a potem zajac sie nawykami zdobytymi za czasow komunizmu. Jednym to idzie szybciej, drudzy z tym umieraja. Na szczescie taka intenstywnosc tej fatalnej cechy mozna zauwazyc jedynie w krajach postkuministycznych. Czlonkowie Ruchu w innych panstwach mysla innymi kategoriami. Tak ze nie ma sie co zalamywac, jest nadzieja w innych obszarach kuli ziemskiej :)\

Aha i dla jasnosci : nigdy nie pobieralem zadnych pieniedzy za przekazywanie wiedzy. Nawet jesli chodzi o Jyotish, co tutaj mowic o kwestiach Niti czy Vaisnavizmu. Po prostu denerwujaca jest postawa roszczeniowa osoby intelektualnie rozleniwionej.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Waldemar

1 obraza

Post autor: Waldemar » 13 lis 2008, 00:13

sataam nindaa naamnah paramam aparaadham vitanute
yatah khyaatim yaatam katham u sahate tad-vigrahaam

Znieważanie bhaktów dedykujących swe życie nauczaniu chwał Świetych Śri Imion.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 13 lis 2008, 00:28

Jak bylo w Czestochowie :lol: ?
klim krishna klim

Vivecana

Post autor: Vivecana » 13 lis 2008, 08:20

Przykro mi Rafale, ale tak jak Vaśisztha reprezentuje jedno ekstremum, to moherowe, tak ty reprezentujesz drugie. Zbyt często czytając Twoje posty ma się wrażenie, że jesteś nadętym i zarozumiałym bucem. Vaśiszcie potrafię współczuć, ale tobie jakoś nie.

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 13 lis 2008, 10:28

Czyli doszliśmy do wniosku, że:

nie należy nikogo pytać,
należy samemu czytać
i nie nauczać dla dobra ogółu,
każdy sam musi wyjść z mułu,
bo nie rozdaje się wiedzy
będącym w niewiedzy,
a forum jest takie
by objeść innych smakiem
na zrozumienie świata
kosmiczna sałata
bo kto jest dociekliwy
ten jest leniwy,
że nie rzuci wszystkiego
bo dotrzeć do tego
by potem to skrywać
z innych się naigrywać
że są jak buraki
do chrzanu mi taki
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada

Waldemar

Inspiracja

Post autor: Waldemar » 13 lis 2008, 13:14

Nie jestem zainspirowany tym, co niektórzy tu wypisują. Zwłaszcza do przepisywania części 2 wykładu Radhanatha Svamiego.

Niektórzy nawet nie zauważyli, że Rafał obraził Radhanatha Svamiego.

Ciebie Arkadiusz to nie dotyczy.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Re: Inspiracja

Post autor: RafalJyot » 13 lis 2008, 13:27

Vaśisztha das pisze:Nie jestem zainspirowany tym, co niektórzy tu wypisują. Zwłaszcza do przepisywania części 2 wykładu Radhanatha Svamiego.

Niektórzy nawet nie zauważyli, że Rafał obraził Radhanatha Svamiego.

Ciebie Arkadiusz to nie dotyczy.
Vivecana: masz racje, jestem nadętym i zarozumialym bucem. pomysl, tez jaka moze byc przyczyna takiej postawy, warto czasem miec cos z psychologa.
uwazam ze w mojej sytuacji działałbyś zupełnie podobnie, ale to moja karma i robie co moge. która postawa jest bardziej rozwijajaca intelektualnie i duchowo? jak to sie wszystko zaczęło? która wada jest gorsza ? gleboko zakorzenione roszczenie wobec cudzych rzeczy i niezrozumialy gniew kiedy się tego nie dostaje czy wynikajace z mlodego wieku utarczki słowne? zastanow sie co bardziej niszczy nasza kulture Iskconu?

Jeśli dla Ciebie bycie zarozumialym bucem jest gorsze od skrzywionej postawy wobec sastra-devi to masz duży problem z wartościami w zyciu. Uwierz, że bycie zarozumialym bucem stanowi bardzo małe zagrozenie dla spolecznosci/wartosci w realnym życiu.

Vasistha: moja wypowiedz przeczytana w prawidlowy sposob nikogo nie obraża. pomysl po prostu nad tym zdaniem 'to co jest doskonale nie ulega zmianie' w kontekscie tego co napisalem. wiem ze jest to trudne by z jednej strony miec zdroworozsadkowa perspektywe a z drugiej utrzymac szacunek dla swoich autorytetów, ja uwazam ze mi sie to udało piszac moj komentarz wiec niepotrzebny Twoj niepokoj. mam nadzieje ze nikomu nie udzielił się on w podobnym nasileniu. w innym wypadku bedac ograniczony tyloma emocjonalnymi opiniami z kazdej strony mamy naprawdę małe szanse by dodać coś od siebie dla innych.
klim krishna klim

ekangi72

Post autor: ekangi72 » 13 lis 2008, 14:52

Hare Krsna. Po raz pierwszy biorę udział w dyskusji na forum, więc pokornie proszę o wyrozumiałość.

Przed laty mieszkałam w Swiątyni, był to mimo wszystko najwspanialszy okres w moim życiu. Dlaczego tak napisałam"mimo wszystko"?, bowiem przetłumaczony wykład Radhanatha Svamiego pokazuje prawdziwy obraz w naszym Ruchu Świadomości Krsny. Popełniono wiele błędów, i zapewne będzie ich jeszcze wiele, ale żyjemy w świecie materialnym, niedoskonałym, skażonym ignorancją- nie zapominajmy o tym, dlatego uczmy się od Śrila Prabhupady i jego uczniów pokory, służenia- a nie oceniania. Mieszkając w Swiątyni widziałam wielu wspaniałych wielbicieli którzy z powodu błędnego nauczania (a może i złego zrozumnienia) "wypalali się" i odchodzili z procesu. Smutne, ale prawdziwe i wykład dobrze obrazuje jak było.
Nie rozumię tylko dlaczego tak siebie nawzajem atakujecie, dlaczego nie staracie się zrozumieć motywów własnej interpretacji...
ja lubię dyskutować i chętnie przyłączę się do was, ale nie atakujcie siebie na wzajem, raczej skupmy się na znaczeniu wykładu i porozmawiajmy o nim, o tym co nam przekazuje, bo przekazuje bardzo dużo mądrości życiowych.
Vaśisztha Prabhu, ja jestem bardzo zainteresowana kolejnymi wykładami Radhanatha Svamiego i proszę kontynuuj tę służbę dla bhaktów którzy milczą, ale podzielają moje zdanie. O tym trzeba mówić, kiedyś nam nie wolno było- to była maya, obraza- teraz się zmieniło, i jeśli mi ten wykład pomógł ( a uwierz, że pomógł, Ci co mnie znają wiedzą o czym piszę) to rozmawiajmy, ale nie atakujmy.
wasza sługa Ekangi radha dd

Awatar użytkownika
Mathura

Post autor: Mathura » 13 lis 2008, 15:11

Dajcie spokój z tym obrażaniem się na wszystko. Jak tak dalej pójdzie toe faktycznie nie pozostanie nic innego jak siedzieć cicho i nie wypowiadać się, bo a nuż kogoś niechcący się dotknie.
Każdy z nas jest inny i każdy z nas ma inny sposób wyrażania swoich opinii, ale przecież nikt tu celowo nikogo nie chce obrażać.
( Mam taką nadzieję:)

ODPOWIEDZ