Dostęp do informacji wyprze religię i przesądy?

Filozofia wedyjska, nauka, wiedza. "Cały świat nauki i technologii opiera się na fałszywej idei, że życie powstało z materii. Nie możemy pozwolić na to, by ta nonsensowna teoria była głoszona bez sprzeciwu. Życie nie pochodzi z materii. Materia została wytworzona z życia. To nie jest teoria; to fakt. Nauka jest oparta na błędnej teorii, toteż wszelkie jej kalkulacje i konkluzje są błędne, a ludzie z tego powodu tylko cierpią. Kiedy więc te wszystkie błędne, współczesne teorie naukowe zostaną skorygowane, ludzie staną się szczęśliwi. Musimy rzucić naukowcom wyzwanie. W przeciwnym razie będą zwodzili całe społeczeństwo." - Śrila Prabhupad - Prawda i Piękno
yogamaya

Post autor: yogamaya » 17 sty 2007, 23:15

Mithrandir pisze:W Jezusa trudno nie uwierzyć bo był postaci? historyczn? i człowiekiem w końcu 8) a jego nauki zostały wypaczone od samego pocz?tku przez jego wyznawców. Ale co ja tu będę teraz o Jezusie na forum wyznawców Kryszny :?
Waisznawizm: nauczyciela, guru, mistrza, ojca...
należy czcić
pod warunkiem:
osoby te s? w stanie podnie?ć Cię z tego materialnego bagienka do wyższych wymiarów ?wiadomo?ci i obdarzyć miło?ci? do Boga
Należy szanować i traktować te osoby jak samego Boga.
Jedynie w ten sposób można zdobyć trwałe rezultaty na ?cieżce bhakti:
  • * zrozumienia
  • * zaufania
  • * uwielbienia Kryszny...itp

Awatar użytkownika
flipmode

Post autor: flipmode » 18 sty 2007, 10:06

Mithrandir pisze:To taki w ramach prowokacji :twisted: .
A ja Cię przepraszam jeżeli w jaki? sposób Cię uraziłem,nie chciałem tego.
POWODZENIA
Jay ?ri Kryszna!!!

Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 18 sty 2007, 14:18

Nawi?zuj?c do tematu czy dostęp do informacji wyprze religię i zabobony, o jakim dostępie do informacji mowa?Bo je?li chodzi o to,że swiat się kurczy dzięki internetowi i innym Ľródłom i każdy ma dostęp we własnym domu do każdej informacji, to jeszcze o niczym nie ?wiadczy, dzięki temu ludzie mog? zdobywać każd? wiedzę naukow?, religijn? i co każdy chce, religia niestety nie zniknie bo taka jest natura ludzka, człowiek woli cały czas poszukiwać i wierzyć w tajemnicze siły wyższe, przypuszczam, że gdyby którego? dnia w sposób naukowy odkryto przyczynę wszystkiego, znaleziomo odpowiedĽ na najważniejsze pytania i upubliczniono je np. wyst?piłaby jaka? grupa odkrywców w tv w transmisji na cały ?wiat i powiedzieliby słuchajcie jest tak i tak, mamy dowody, wiemy wszystko, to byłoby pewnie tak, że większa czę?ć przyjęłaby to do wiadomo?ci, poczuła ulgę, że wreszcie wiemy co i jak, czę?ć pewnie by nie uwierzyła pos?dzaj?c odkrywców o manipulację, wybuchłoby parę konfliktów religijnych, w najgorszym przypadku zapanowałby totalny chaos i panika, a mogłoby być też tak, że ?wiat byłby dalej taki sam jak jest tylko wzbogacony o przełomowe odkrycie :) , może m?drzejszy i rozumnjejszy, trudno to wszystko przewidzeć.Podobno w 2012 ma być koniec ?wiata więc nie wiadomo czy zd?żymy znaleĽć chociaż czę?ć odpowiedzi i nawi?zać kontakt z cywilizacjami pozaziemskimi :wink: 8) .
wątpię, więc jestem

balarama11

Post autor: balarama11 » 18 sty 2007, 14:57

Mithrandir pisze:Podobno w 2012 ma być koniec ?wiata więc nie wiadomo czy zd?żymy znaleĽć chociaż czę?ć odpowiedzi i nawi?zać kontakt z cywilizacjami pozaziemskimi :wink: 8) .
Nie za bardzo wierzę w koniec ?wiata , no i nie czekam na kontakt z cywilizacjami pozaziemskimi :wink:

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 31 sty 2007, 11:24

Rasasthali pisze:
Proszę o wskazanie, gdzie w Ryg Wedzie znajduj? się takie opisy. Wydaje się, że opisy stworzenia Brahmy w 3 Księdze Bhagawatam s? jasne w tym względzie. A może się mylę ?
Nie posiadam Ryg Wedy, ale jak pojde do biblioteki to na pewno spisze te wersety, bo sama chce je miec. Sadze ze powinnam zrobic troche wiecej badan zanim cos powiem na 100%, gdyz jezyk Wed nie jest dla mnie zbyt zrozumialy.
Przeczytalam kilka tlumaczen z tych fragmentow (wlasciwie to glownie byla to sama veda) i skonsultowalam sie z Sanskrytysta w OCHS i jednak tlumaczenie z ktorego korzystalam nie bylo najlepsze. Nie bylo to tlumaczenie doslowne, jednak prawdziwe tlumaczenie, jak powiedzial ten sanskrytysta (i bhakta) jest czyms pomiedzy doslownym tlumaczeniem a tym tlumaczeniem 'z figurami' na ktorym sie opieralam wczesniej. Musialabym zrobic wiec wiecej badan na ten temat. Jednak ciekawe ze nawet niektorzy hindusi ktorzy tlumaczyli te teksty interesowali sie i akcpetowali ewolucje.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 04 lut 2007, 23:38

Bardzo ciekawe, czyli w hinduizmie wszystko jest do zaakceptowania w sumie jak widzę 8)
wątpię, więc jestem

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 10 lut 2007, 13:16

Mithrandir pisze:Bardzo ciekawe, czyli w hinduizmie wszystko jest do zaakceptowania w sumie jak widzę 8)
Zalezy kogo spytasz :) Problem z hinduizmem jest taki ze nie jest to jednorodna religia, wlasciwie ciezko powiedziec czym hinduizm jest i czy cos takiego wogole istnieje... My reprezentujemy wisznuizm czy tez vaisznawizm, a nawet ten ma wiele szkol czy odrebow.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 16 lut 2007, 02:07

Hinduizm, Buddyzm, Waisznawizm, itp., itd.Sporo tego wszystkiego i skomplikowane to wszystko, ciekawe jaka jest przyszło?ć tej filozofii wschodniej, bo to nie tylko religia z tego co czytałam a styl życia lub co? w tym rodzaju.Ponoć buddyzm miał nie być religi?, tylko wytycznymi jak żyć, sam budda nie chciał, żeby go czcić itd.dopiero potem się to shierarchizowało i stało się religi?.Wiem, nie znam się, nie ?miejcie się poczytuję to i owo forum ot co, nie zagłębiam się w to zbytnio, po prostu ciekawi? mnie wszelkie egzotyczne dziwactwa.
wątpię, więc jestem

yogamaya

Post autor: yogamaya » 16 lut 2007, 08:10

Mithrandir pisze:Hinduizm, Buddyzm, Waisznawizm, itp., itd.Sporo tego wszystkiego i skomplikowane to wszystko
Każdy czas, a chodzi mi o 4 epoki - Satya, Treta, Dvapara, Kali, ma swoje wytyczne co do ?cieżki dharmy. W Kali Yudze do osi?gnięcia celu polecana jest medytacja w formie intonowania Maha Mantry Hare Kryszna. Metoda prosta i skuteczna. Serdecznie polecam.
Mithrandir pisze:ciekawe jaka jest przyszło?ć tej filozofii wschodniej, bo to nie tylko religia z tego co czytałam a styl życia lub co? w tym rodzaju
Może być tylko lepiej ;)

Awatar użytkownika
Mithrandir

Post autor: Mithrandir » 19 lut 2007, 18:47

yogamaya pisze:
Mithrandir pisze:Hinduizm, Buddyzm, Waisznawizm, itp., itd.Sporo tego wszystkiego i skomplikowane to wszystko
Każdy czas, a chodzi mi o 4 epoki - Satya, Treta, Dvapara, Kali, ma swoje wytyczne co do ?cieżki dharmy. W Kali Yudze do osi?gnięcia celu polecana jest medytacja w formie intonowania Maha Mantry Hare Kryszna. Metoda prosta i skuteczna. Serdecznie polecam.
Mithrandir pisze:ciekawe jaka jest przyszło?ć tej filozofii wschodniej, bo to nie tylko religia z tego co czytałam a styl życia lub co? w tym rodzaju
Może być tylko lepiej ;)
Próbowałam parę razy intonować, niestety, na ateistę żadne mantry, modlitwy,litanie itp. nie działaj? :lol: , już nie.
wątpię, więc jestem

ODPOWIEDZ