Homoseksualizm

"Zasady religii, mianowicie asceza, czystość, miłosierdzie i szczerość, mogą być przestrzegane przez zwolenników każdej wiary. Nie ma potrzeby przechodzić z Hinduizmu na Mahometanizm, czy z Mahometanizmu na Chrześcijaństwo, czy na jakąś inną wiarę, i tym sposobem stać się odstępcą i nie przestrzegać zasad religii. Religia Bhagavatam usilnie namawia do przestrzegania zasad religii. Zasady religii nie są jakimiś dogmatami czy przepisami jakiejś określonej religii. Takie regulujące zasady mogą być rożne odpowiednio do czasu i miejsca. Należy dbać o to, aby osiągnięte zostały cele religii. Obstawanie przy dogmatach i formułach bez osiągnięcia rzeczywistych zasad nie jest dobre. Świeckie państwo może nie być stronnicze wobec jakiegoś szczególnego typu wiary, ale państwo to nie może być obojętne wobec zasad religii. - A.C. Bhaktiwedanta Swami Prabhupada - 01.17.32 Zn.
Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 30 mar 2008, 18:16

kkd pisze:bolo hari!

witam serdecznie,
staram się mieć jakiekolwiek życie duchowe, jednakże "być tu w tym świecie" i jednocześnie "tam z dala od materialnych trosk" proste nie jest...

Arek zasugerował by powstał osobny wątek na forum "nielegalny seks", jednakże wytworzyła się tu całkiem ciekawa dyskusja, z której chciałbym coś wynieść dla siebie, dlatego poniekąd odejdę od tematu i skoncentruje się na sprawie nielegalnego seksu właśnie.

mam wrażenie, że z tego powodu porzuciłem życie duchowe i z tego też powodu chcę powrócić. pokręcone troche!

temat nigdy nie był dla mnie prosty, był czymś czemu nie mogłem sprostać ... co to znaczy niedozwolony seks? czy jeśli już angażuje się w intymne sytuacje z moją połową to znaczy, że jestem przegrany?
czy "robiąc te rzeczy" mogę nadal uwazać się za część społeczności vaisznava, czy też lepiej dla mnie i dla innych będzie jak zostane "w swoim własnym sosie"?

być może pytania, które zadałem są nie na miejscu, coś czego dżentelmeni nie robią. nie szukam też usprawiedliwienia dla swojego działania. z jakichś względów dzielenie się doświadczeniem znaczy dla mnie więcej niż teoria i tylko (a może aż) o to mi chodzi :wink:
Tradycyjnie wszyscy grhasta-bramini uprawiają seks i w tym samym czasie rozwijają się duchowo, także nie przejmuj się. Poznaj działanie energii seksualnej wtedy będziesz mógł nią manipulować wg. Twojej woli. Nie ma żadnego powodu dla którego należałoby porzucić życie duchowe.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Awatar użytkownika
kkd
Kontakt:

Post autor: kkd » 30 mar 2008, 21:08

RafalJyot pisze:
Poznaj działanie energii seksualnej wtedy będziesz mógł nią manipulować wg. Twojej woli. Nie ma żadnego powodu dla którego należałoby porzucić życie duchowe.
dzięki Prabhu za pomoc... hmmm, a co to znaczy poznanie działania energii seksualnej?
pytanie może wydać się głupie, ale jak podpowiada mi doświadczenie lepiej wychodzę kiedy zadam pytanie niż nie!
wiesz, niby coś o bhakti wiem, ale gdybym naprawdę wiedziałł to nie był bym w miejscu, w którym teraz jestem...

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 30 mar 2008, 22:22

kkd pisze:
RafalJyot pisze:
Poznaj działanie energii seksualnej wtedy będziesz mógł nią manipulować wg. Twojej woli. Nie ma żadnego powodu dla którego należałoby porzucić życie duchowe.
dzięki Prabhu za pomoc... hmmm, a co to znaczy poznanie działania energii seksualnej?
pytanie może wydać się głupie, ale jak podpowiada mi doświadczenie lepiej wychodzę kiedy zadam pytanie niż nie!
wiesz, niby coś o bhakti wiem, ale gdybym naprawdę wiedziałł to nie był bym w miejscu, w którym teraz jestem...
Jeśli nie zrozumiesz w sposób dostatecznie szczegółówy na jakiej zasadzie energia seksualna obniża Twój potencjał duchowy, wtedy nie zdobędziesz dostatecznej siły i wygody by odrzucić pokusy Twojego umysłu i umysłu Twojej żony/partnerki.

Energia seksualna jeśli nie jest transformowana a sztucznie zatrzymywana prowadzi do schorzeń natury intymnej jak impotencja itd.; mówi o tym Ajurweda oraz zachodnia medycyna. Najsilniejsze energie, które posiadamy to w kolejności : energia kundalini, energia seksunalna oraz energia mowy.

Zatem jeśli Twój umysł i ciało potrzebuję takich doznań (95% społeczności) wówczas zostaje uregulowanie gdyż JEDYNIE nieuregulowane życie seksualne jest przyczyną upadku, uregulowane życie seksualne hamuje życie duchowe ale cały czas możemy iść do przodu.

Jeśli chodzi o tą wiedzę to na początek polecam studiować połączenie ruchu shukra (spermy) / apanavayu z praną a następnie związek prany z umysłem i chakramami. Każdy orgazm przywiązuje do ciała materialnego a świadomość automatycznie schodzi do svadhisthana chakry. Po stosunku seksualnym wykonujesz 1) pranayame by odbić prane do domyślnego chakramu (czyli tam gdzie doszedłeś duchowo) 2) nadrabiasz ojas - migdały, mleko, daktyle itd. Aha i jeśli podczas seksu będziesz się katował myślami o upadku wtedy stracisz jeszcze więcej ojasu [charaka samhita: im większa przyjemność tym mniejsza strata], także zaplanuj rolę seksu w swoim życiu zgodnie ze swoim poziomem, przyjmij go świadomie jako swój i przestań sie droczyć mając na uwadze ostateczny cel jako Krsna-prema. W ten sposób wszystkie Wasze (Twoje i Twojej partnerki) cele zostaną spełnione.
klim krishna klim

Awatar użytkownika
kkd
Kontakt:

Post autor: kkd » 30 mar 2008, 22:49

RafalJyot pisze:
Jeśli nie zrozumiesz w sposób dostatecznie szczegółówy na jakiej zasadzie energia seksualna obniża Twój potencjał duchowy, wtedy nie zdobędziesz dostatecznej siły i wygody by odrzucić pokusy Twojego umysłu i umysłu Twojej żony/partnerki.

Energia seksualna jeśli nie jest transformowana a sztucznie zatrzymywana prowadzi do schorzeń natury intymnej jak impotencja itd.; mówi o tym Ajurweda oraz zachodnia medycyna. Najsilniejsze energie, które posiadamy to w kolejności : energia kundalini, energia seksunalna oraz energia mowy.

Zatem jeśli Twój umysł i ciało potrzebuję takich doznań (95% społeczności) wówczas zostaje uregulowanie gdyż JEDYNIE nieuregulowane życie seksualne jest przyczyną upadku, uregulowane życie seksualne hamuje życie duchowe ale cały czas możemy iść do przodu.

Jeśli chodzi o tą wiedzę to na początek polecam studiować połączenie ruchu shukra (spermy) / apanavayu z praną a następnie związek prany z umysłem i chakramami. Każdy orgazm przywiązuje do ciała materialnego a świadomość automatycznie schodzi do svadhisthana chakry. Po stosunku seksualnym wykonujesz 1) pranayame by odbić prane do domyślnego chakramu (czyli tam gdzie doszedłeś duchowo) 2) nadrabiasz ojas - migdały, mleko, daktyle itd. Aha i jeśli podczas seksu będziesz się katował myślami o upadku wtedy stracisz jeszcze więcej ojasu [charaka samhita: im większa przyjemność tym mniejsza strata], także zaplanuj rolę seksu w swoim życiu zgodnie ze swoim poziomem, przyjmij go świadomie jako swój i przestań sie droczyć mając na uwadze ostateczny cel jako Krsna-prema. W ten sposób wszystkie Wasze (Twoje i Twojej partnerki) cele zostaną spełnione.
łał, dzięki za tak szczegółowy opis... a możesz mi jeszcze podać pisma, w których znajdę instrukcje dotyczące tego czemu powinnienem się przyjrzeć/studiować w swoim życiu, by było ono bardziej świadome?

doceniam Twoją pomoc!

haribol

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 30 mar 2008, 23:04

kkd pisze:
RafalJyot pisze:

łał, dzięki za tak szczegółowy opis... a możesz mi jeszcze podać pisma, w których znajdę instrukcje dotyczące tego czemu powinnienem się przyjrzeć/studiować w swoim życiu, by było ono bardziej świadome?

doceniam Twoją pomoc!

haribol
Instrukcji niestety nie ma w książkach, ale są podstawy:

Jeśli chodzi o duchowość to Bhagavata Purana.

Jeśli chodzi o życie seksualne to Sivananda Swami.

Jeśli chodzi o Ajurwede to Frawley jest dość przystępny.

Jeśli chodzi o klasyki to: wszystko co związane z yogą, Upanishady (które opisują nadi, chakramy, prane) ayurveda-sastra jak charaka-samhita, susruta samhita, ashtanga hrdaya. Wszystko można nabyć w Indiach a najciekawsze kąski są na tylko na ustach braminów.
klim krishna klim

dianka
Kontakt:

Re: Homoseksualizm

Post autor: dianka » 31 mar 2008, 15:03

Arkadiusz pisze:1. Czy są jakieś wskazówki dla homoseksualistów lub przykłady w wedach homoseksualizmu?
2. Jakie jest stanowisko ISKCON wobec homoseksualistów?
3. O co chodzi z tym seksualizmem? Rozmawiam z takimi ludźmi, mówią że to nie dla seksu a dla bycia z kimś. Nie mogą być kolegami/koleżankami?

W sobotę był w Krakowie marsz tolerancji i dni kultury gejowskiej i kontra marsz tradycji i kultury organizowany przez młodzież wszechpolską i zwolenników radio Maryja.

4. Co myślicie o takich manifestacjach?
5. Czuję, że nie jestem po żadnej stronie, ale nie chcę być obojętny, jakieś zdanie trzeba mieć. Do czego mnie przekonacie?
Hare Kryszna!
Istnieje organizacja bhaktow homoseksoalistow. Maja swoja strone www.galva108.org. Bardzo ciekawe. Ja nie slyszalam od Maharadzy zadnych wykladow na ten temat, ale moj narzeczony byl na takim wykladzie, u jednego svamiego z Indii Z tego co zapamietalam, sa 2 grupy homoseksualistow, Pierwsza to ci , ktorzy uprawiaja seks z wieloma partnerami a drudzy to ci , co moga kochac i uprawiac seks z jedym partnerem przez cale zycie i byc wiernym. Homoseksualizm jest tez karma z poprzednich wcielen,. tzn, osoba taka byla w poprzednim zyciu kobieta (mezczyzna) w tym zyciu otrzymala cialo mezczyzny a psychika kobiety pozostala lub kobiety z psychika mezczyzny. Nie jetesmy tym cialem. Homoseksualizm nie oznacza wylacznie seksu oznacza to ze osoba kocha druga osobe o tej samej plci i nie jest w stanie pokochac osobe o odmiennej plci, taka jest bowiem jej natura. Sa homoseksualsici, ktorzy sa wierni jednemu partnerowi i chca ten zwiazek zalegalizowac, czy cos w tym zlego? uwazam ze nie. Znam historie kiedy jednemu homoseksualiscie umarl jego partner, ktorego kochal , rodzina go nie zaprosila na pogrzeb, stwierdzila ze jest zboczencem. Zacofanie ludzkie nie zna granic. Pamietacie historie jak Kryszna zamienil sie w kobiete Syamali?
Co sie tyczy transwestytow to ogladalam taki film o Indiach, ze tam sa tacy mezczyzni, co przebieraja sie za kobiety , oni sie tam jakos nazywaja nie pamietam jak, i jak taki tranzwestyta przyjdzie na slub to jest to bardzo pomyslne :-)
Z tego co slyszalam, podobne istnieje planeta , gdzie sa tylko homoseksualisci
Jay Sita Ram!
dianka
dianka

dianka
Kontakt:

Post autor: dianka » 31 mar 2008, 15:49

balarama11 pisze:
Rasasthali pisze:Moze wielu ale nie kazdy. .
No jak najbardziej nie każdy -choć akurat przestrzeganie tej zasady regulującej jest dla sporej liczby osób problemem .Zapewne też jest wiele osób , które poprzez intonowanie Swiętych Imion-koncentrując się na Najwyższym , rozbudzając swa Wiarę poprzez paktykę intonowania ŚwiętychImion - rozwinęli wyższy smak ,porzucając niższe pragnienia
-pewnie wielu stopniowo uczyni to w przyszłości -dlatego powinno się przyjąć proces intonowania Hare Kryszna , które jest lekarstwem dla uwarunkowanych dusz - szczególnie w tym wieku Kali
Temat tego czym jest 'nielegalny' seks jest osobna dyskusja
Cztery zasady regulujące , które dał Szrila Prabhupada i których przestrzeganie obiecywali jego uczniowie podczas inicjacji
-nie jedzenie mięsa jaj i ryb
- nie uprawianie seksu z innymi kobietami, poza własną żoną i to w celach prokreacji
- nie toksykowanie się
- nie uprawianie hazardu

Więc angażowanie sie w stosunki homoseksualne jest aspektem nielegalnego seksu i chciałem zaznaczyc ,ze to nie jest jedyny rodzaj nielegalnego seksu -żeby nie wyglądało na to ,ze tylko oni łamią tą zasadę i to tylko ich dotyczy .
Pożądanie w sercu , które się z tym wiąże jest bardziej ogólnym problemem
Dlatego do tego nawiązuję :-]
Haribol

Ciekawa jestem to ile bhaktow uprawia seks tylko dla prokreacji. Prabhupada zezwolil na seks ale nie za czesto,. Jest Kali Yuga a w tym wieku wstrzemiezliwosc seksualna oznacza seks tylko z wlasna zona (mezem) A co do celow prokreacji to tylko dla braminow. NIe badzmy fanatykami
Jay Sita Ram!
dianka

Awatar użytkownika
drzewo

Post autor: drzewo » 31 mar 2008, 16:31

Wydaje mi sie ze Galva powstala na wzor podobnych organizacji Chzresjaskich. Moj znajmy kiedys pisal prace magistrska na ten temat. Sa to chzrescijanie, z regoly bardzo wierzacy. Jednak ich wlasna religja mowi o nich samych ze sa uosobiniem gzrechu. Z jednej strony oni wierza, chdza do koscioala, z drugiej sa okreslni prez nauke i doktryne jako grzech. wiec zalzyli organizacje wewantrz koscialow chzresjaskich by to zminiac.

Mysle, ale trche strzelam, ze podobna organziacja u bhtow mogla miec zrodlo z podpatzenia jak to robia wlasnie w innych wzyznaniach.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 31 mar 2008, 16:42

dianka pisze:A co do celow prokreacji to tylko dla braminow.
Nie, manusamhita podaje, ze bramini uprawiają seks.

Brahmacarya jest dla pozostałych aśramów.
klim krishna klim

dianka
Kontakt:

Post autor: dianka » 31 mar 2008, 19:22

RafalJyot pisze:
dianka pisze:A co do celow prokreacji to tylko dla braminow.
Nie, manusamhita podaje, ze bramini uprawiają seks.

Brahmacarya jest dla pozostałych aśramów.
W sumie w tym wieku Kali wszyscy jestesmy na poziomie siudrow ( to i tak dla nas bardzo wysokie okreslenie ;-) )

Jay Sita Ram!
dianka

ODPOWIEDZ