Co to wogóle jest ten ruch Hare Kryszna? ? ?Na czym polega?

Pytania i odpowiedzi na różne tematy, forum dla laików i początkujących. " Nie ma nic bardziej wzniosłego i czystego w tym świecie nad wiedzę transcendentalną." - 04.38. Niewiedza jest przyczyną naszej niewoli, a wiedza jest drogą do wyzwolenia. Wiedza ta jest dojrzałym owocem służby oddania. Kto ją posiadł, ten nie musi już nigdzie szukać spokoju, gdyż raduje się pokojem będącym w nim samym. Innymi słowy, wiedza ta i pokój kulminują w świadomości Kryszny. Jest to ostatnie słowo Bhagavad-gity. -04.38 Zn.
Awatar użytkownika
AST

Co to wogóle jest ten ruch Hare Kryszna? ? ?Na czym polega?

Post autor: AST » 30 kwie 2007, 18:55

Witam! Mam pytanie, nie wierze w nic... ale ostatnim czasy zaczalem sie interesowac Hare Kryszna i nawet mi się to podoba, fajna muzyka i wogole:D szczeze to niewiele o tym wiem, nie wiem o co w tym chodzi, co o tym myslec... katolicy mowia ze to sekta, ale przecierz oni uwazaja za sekte wszystkich ktorzy nie chodza do kosciola! nudzi mnie religia katolikow! jest nudna! chcialbym poczuc moc Kryszny, ale nie wiem jak to zrobic! nie wiem o co tu wogole chodzi! prosze o kilka slow wyjasnienia!

Awatar użytkownika
Kula-pavana

Re: Co to wogóle jest ten ruch Hare Kryszna? ? ?Na czym pole

Post autor: Kula-pavana » 30 kwie 2007, 19:06

AST pisze:Witam! Mam pytanie, nie wierze w nic... ale ostatnim czasy zaczalem sie interesowac Hare Kryszna i nawet mi się to podoba, fajna muzyka i wogole:D szczeze to niewiele o tym wiem, nie wiem o co w tym chodzi, co o tym myslec... katolicy mowia ze to sekta, ale przecierz oni uwazaja za sekte wszystkich ktorzy nie chodza do kosciola! nudzi mnie religia katolikow! jest nudna! chcialbym poczuc moc Kryszny, ale nie wiem jak to zrobic! nie wiem o co tu wogole chodzi! prosze o kilka slow wyjasnienia!
trudno to tak ujac w kilku slowach... czytales na pewno o nas troche, nawet sporo jest tu na naszej stronie, moze masz jakies konkretne pytania?

jesli chodzi o "moc " Kryszny to mozesz jej doznac tylko wtedy, kiedy Kryszna zdecyduje dac ci jej smak - samemu nie da sie tego wykrzesac :)

Awatar użytkownika
Green_lake
Kontakt:

Post autor: Green_lake » 30 kwie 2007, 20:49

Wystarczy zadać sobie trochę trudu i poczytać.
Wszystko jest wyjaśnione, tym bardziej, że koledze, jak wynika z jego postu, się nudzi:)
A z tą mocą Kryszny to nie ma żartów!
Z całą pewnością to nie jest to samo co moc EB czy innego wynalazku z procentami...
[i]"Jedyną stałą rzeczą jest zmiana"[/i]

Awatar użytkownika
AST

Post autor: AST » 30 kwie 2007, 21:06

trudno to tak ujac w kilku slowach... czytales na pewno o nas troche, nawet sporo jest tu na naszej stronie, moze masz jakies konkretne pytania?

jesli chodzi o "moc " Kryszny to mozesz jej doznac tylko wtedy, kiedy Kryszna zdecyduje dac ci jej smak - samemu nie da sie tego wykrzesac :)
a co wy zrobiliscie ze uwiezyliscie w Kryszne? co on takiego zrobil? wyjasnijcie mi to!
POZDRAWIAM!

Vaisnava-Krpa
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 30 kwie 2007, 21:54

Kryszna nic nie musiał robić aby stać się Bogiem. Pojawił się w tym swiecie aby pokazać nam swoje rozrywki jakie mają miejsce w świecie duchowym, odnowić zasady religii i oczyścić brzemię ziemi. Polecam Książkę KRYSZNA, ŹRÓDŁO WIECZNEJ PRZYJEMNOŚCI. Kryszna nie urodził się jak zwykły człowiek i potem nie osiagnąl czegoś niezwykłego ponad przeciętność. Kryszna od początku manifestował niezwykłe czyny, mimo że narodził się z łona kobiety, która we wcześniejszych życiach modliła się o to, aby narodził się jako jej syn, zaraz po narodzeniu zaprezentował rodzicom swą dojrzałą czteroramienną formę, potem na prośbę rodziców, którzy poczuli że nie mogą kochać go w takiej formie jak syna, przyjął spowrotem postać dziecka a na rodziców zesłal energię zapomnienia tego co zaszło. Kryszna nie starzał się jak każdy człowiek, mimo, że przebywał na ziemi ponad 120 lat dorastał tylko do wieku 16 lat i zawsze wyglądał na nie więcej niż 20. Kryszna odszedł ugodzony przez myśliwego w lesie, który myślał że to zwierzę, mimo, ze od strzały w stopę się nie umiera, a Kryszna miał duchowe ciało. Jednak musiał jakoś odejść a łaskawie przyjął na siebie klątwę królowej Kunti. Pytaj dalej.

Awatar użytkownika
AST

Post autor: AST » 30 kwie 2007, 22:50

A gdzie mozna nabyc taka ksiazke? w jaki sposob wy sie modlicie? prosicie w jakis sposob o cos Kryszne? aby wam dal zdrowie lub o cos takiego? mowicie ze Kryszne mozna spostrzegac na rozne sposoby, wiec dajcie wskazowke... jak? jak mam z nim rozmawiac? w jaki sposob wogole z nim nawiazac kontakt duchowy?

Awatar użytkownika
Kula-pavana

Post autor: Kula-pavana » 30 kwie 2007, 23:00

AST pisze:

a co wy zrobiliscie ze uwiezyliscie w Kryszne? co on takiego zrobil? wyjasnijcie mi to!
POZDRAWIAM!
dla mnie osobiscie byla to naturalna progresja od praktyki jogi.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 01 maja 2007, 00:07

AST pisze: ale ostatnim czasy zaczalem sie interesowac Hare Kryszna i nawet mi się to podoba, fajna muzyka i wogole:D
Mamy też inne fajne rzeczy.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

asia

a co macie fajnego?

Post autor: asia » 03 lip 2007, 22:23

:D :D a co macie fajnego? :D

balarama11

Re: a co macie fajnego?

Post autor: balarama11 » 03 lip 2007, 22:44

asia pisze::D :D a co macie fajnego? :D
To dobre pytanie - zależy czego oczekujesz ?

W sumie najfajniejsza jest mozliwość osiagnięcia miłości do Boga

ODPOWIEDZ