Grochówka wegetariańska ???
- Yogi Krishnaram
Grochówka wegetariańska ???
Mam pytanie - takie jak postawione w temacie
- czy grochówka jest wege? Bo ktoś mi niedawno mówił, że jest robiona na mięsnym bulionie. Wie ktoś może coś więcej o tym? (Tak dla doprecyzowania to chodzi mi o taką grochówkę co podają w jakiejś stołówce czy barku).
- Yogi Krishnaram
Ja się pytałem bo parę dni temu byłem na obozie, gdzie nam dawano żarcie w stołówce i niestety, nie wiedząc o sposobie produkcji, zjadłem parę łyżek grochówkiMeghamala pisze:Grochówka sprzedawana w tzw. lokalach gastronomicznych które nie są wege jest na 100% gotowana na kościach i boczku!!! Stąd ten niepowtarzalny smaczekI generalnie większość zup w takich miejscach jest gotowanych na gnatach, wg kucharzy inaczej ugotować zupy się nie da!
No jesli pływały w tej zupie kawałki mięsa to chyba oczywiste że nie była ona wege. Nie ma znaczenia czy je odgarnąłeś czy nie, i tak się w niej gotowały. To jest podstawowy błąd rozumowania, nie wystarczy z przykładowej zupy wyjąć mięso aby się stała zupą wegetariańską, trzeba ją ugotować bez mięsa i tyle. Ostatnio jak przebywałam w szpitalu panie salowe nie mogły pojąć czemu nie chcę sosiku do ziemniaczków, przecież tak się starały aby mięsko specjalnie dla mnie było wyjęteYogi Krishnaram pisze:Ja się pytałem bo parę dni temu byłem na obozie, gdzie nam dawano żarcie w stołówce i niestety, nie wiedząc o sposobie produkcji, zjadłem parę łyżek grochówkiMeghamala pisze:Grochówka sprzedawana w tzw. lokalach gastronomicznych które nie są wege jest na 100% gotowana na kościach i boczku!!! Stąd ten niepowtarzalny smaczekI generalnie większość zup w takich miejscach jest gotowanych na gnatach, wg kucharzy inaczej ugotować zupy się nie da!
, choć wprawdzie unikałem kawałków mięsnych i wcześniej to Krsnie ofiarowałem. A są jakieś procesy duchowe, które się podejmuje jeżeli się niezamierzenie i bez wiedzy spożyje przypadkiem mięso?
Krsna chyba nie przyjął zupki w której pływało mięsko, na przyszłość lepiej ofiaruj coś Krsnie co na pewno wiesz że jest wege
- Yogi Krishnaram
-
Vaisnava-Krpa
- Kontakt:
Nie, najpierw wrzucają kości, a potem warzywa, bo kości i wogóle mięso długo się gotuje, a warzywa bardzo krótko.
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada