Nurbi pisze:1. nie byłam jeszcze w świątyni, nie mam inicjacji ani mistrza duchowego (choć zamierzam w przyszłości) i dopiero zaczynam wchodzić na jedyną słuszną ścieżkę? (dodam, że z miłością do Pana Kryszny nie mam problemu i naprawdę gorąco pragnęłabym sprawić mu przyjemność gotowaniem)
Cos ze mna jest nie tak chyba bo mecze sie i mecze, entuzjazmu brak o co tu chodzi?
Siedział kiedys jogin w jaskini, mistyk jeden i medytował przez lat wiele.Az tu pewnego dnia ( jaskinia była wykuta w skale ) spadł z góry człowiek z okrzykiem ha`ram!!!!! Po chwili jogin za pomocą trzeciego oka zobaczył jak ten nieszczęśnik udaje sie w towarzystwie Visnudutów na Vaikunty. Bardzo sie zirytował yogin mistyk bo siedział długie lata medytował i nic. A tu ktoś spada i udaje sie na Vajkunty. Nieszczesnik chciał sie wypróznić w lesie nad jaskinia mistyka ale przypałetał sie dzik co miał ochote na ekstrementa. Zaczął gonić nieszczesnika domagając sie dokładki, a nieszczęsnik krzyczał przerażony ha`ram!!! ha`ram!!! co znaczyło pomocy!!! Dlatego ze spadł z urwiska i momencie smierci nieswiadomie intonował imie RAM udał sie na Vaikunty co bardzo zdziwiło mistyka yogina tak jak ja sie zdziwiłem ze innym tak łatwo idzie kochanie Kryszny.
http://translate.google.com/translate?h ... _test.html
W komentarzu do Śrimad-Bhagavatam Śrila Prabhupada pisze: "Celem istoty ludzkiej jest samorealizacja i dlatego nie powinna ona jeść niczego, co nie zostało najpierw ofiarowane Panu. Pan przyjmie od Swojego bhakty wszystkie rodzaje pokarmu przyrządzonego z warzyw, owoców, produktów mlecznych i zbóż. Należy Panu ofiarować różne rodzaje owoców, warzyw i produktów mlecznych i gdy Pan przyjmie ten pokarm, bhakta może zjeść prasadam, który uśmierzy wszystkie cierpienia w jego walce o egzystencję.
Mantry intonowane podczas ofiarowania jedzenia Krysznie x3
Śri Prabhupada Pranama
nama om visnu-padaya krsna-presthaya bhu-tale,
shrimate bhaktivedanta-svamin iti namine.
namas te sarasvate deve gaura-vani-pracharine,
nirvisesa-sunyavadi-paschatya-desha-tarine.
Składam moje pełne szacunku pokłony Jego Boskiej Miłości A.C. Bhaktivedancie Swamiemu Prabhupadzie, który jest bardzo drogi Panu Krsnie, przyjąwszy schronienie u Jego lotosowych stóp. Składamy pełne szacunku pokłony tobie, o mistrzu duchowy, sługo Sarasvatiego Gosvamiego. Łaskawie nauczasz przekazu Pana Caitanyi i wyzwalasz zachodnie kraje, które przepełnione są impersonalizmem i filozofią pustki.
Śri Gauranga Pranama
namo maha vadanyaya krsna-prema-pradaya te
krsnaya krsna-caitanya-namne gaura-tvise-namoh
O najhojniejsza inkarnacjo! Ty jesteś Samym Kryszną, który pojawił się jako Śri Caitanya Mahaprabhu. Przyjąłeś złoty kolor Śrimati Radharani i rozdajesz za darmo czystą miłość do Kryszny. Ofiarowuję Tobie moje pełne szacunku pokłony.
namo brahmanya-devaya go-brahmanya-hitaya ca
jagad hitaya krsnaya-govindaya namo namah
Mój drogi Panie, Ty jesteś dobroczyńcą krów i braminów oraz całego ludzkiego społeczeństwa i świata.
Wystarczy jeśli będziesz intonował te mantry w sanskrycie ze świadomością jakie mają znaczenie. Podczas ofiarowania intonuj:
Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare
poprzedzając to intonowaniem:
(jaya) śri-krsna-caitanya prabhu nityananda
śri advaita-gadadhara śrivasadi-gaura-bhakta-vrnda
Jak nie masz ołtarzyka możesz użyć obrazków z ksiązek bo one są jak bóstwa tak łaskawe ze do Ciebie przemówią jak weżmiesz do ręki (ksiażki Srila Prabhupada), nie dość ze ofiarujesz prasadam to uhonorujesz książki, wiedza z nich - sens i znaczenie lepiej się objawi. ( W CCaritamricie jest SPrabhupad i Panca Tattva na okładkach i 7Canto z PNrsimha)