tylko te dwa składniki? A to mleko ubić też ?Asikunda pisze:najprostsze lody - TYLKO 2 SKŁADNIKI:
2 schłodzone ?mietany 36% kremówki (=400ml) np. z Pi?tnicy, lekko ubite
+ 1 mleko skondensowane z puszki, słodzone
dobrze wymieszać
i zamrozić
* to baza, do której można dodawać owoce, bakalie, czekoladę, itd...
albo polewac musami, sosami
i posypywać czym kto lubi.....
** polecam tort: baza / mus jabłkowy / herbatniki / mus / baza
Czy ktoś zna przepis na super lody?
Re: Czy ktoś zna przepis na super lody?
To są lody w odróżnieniu od tych:
Sztuczne barwniki, aromaty i rozpuszczalniki na dobre zadomowiły się w przemyśle lodziarskim. To szokujące - bo wraz z lodem, można zjeść nawet środek przeciw wszom!
Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym cząsteczki orzechów włoskich... Nic bardziej mylnego! Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.
Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą.
Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.
To dlatego lody faszeruje się chemią. Dlatego lody waniliowe rozbi się nie z wanilii, tylko piperonalu – środka, którego używa się także do tępienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.
– Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych – mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu
Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:
1. Aldehyd C-17 – W przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
2. Piperonal – Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
3. Octan etylu – Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
4. Aldehyd masłowy – Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
5. Octan anylu – Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
6. Octan benzylu – Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
7. Aldehyd C-18 – Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
Sztuczne barwniki, aromaty i rozpuszczalniki na dobre zadomowiły się w przemyśle lodziarskim. To szokujące - bo wraz z lodem, można zjeść nawet środek przeciw wszom!
Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym cząsteczki orzechów włoskich... Nic bardziej mylnego! Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.
Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą.
Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.
To dlatego lody faszeruje się chemią. Dlatego lody waniliowe rozbi się nie z wanilii, tylko piperonalu – środka, którego używa się także do tępienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.
– Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych – mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu
Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:
1. Aldehyd C-17 – W przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
2. Piperonal – Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
3. Octan etylu – Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
4. Aldehyd masłowy – Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
5. Octan anylu – Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
6. Octan benzylu – Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
7. Aldehyd C-18 – Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
Re: Czy ktoś zna przepis na super lody?
Trigi - super przepis, tylko gdzie kupie te wszystkie składniki ?
Re: Czy ktoś zna przepis na super lody?
W tanich lodach w sklepie.
Re: Czy ktoś zna przepis na super lody?
Sprawdzony i pyszny sorbet cytrynowy
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
1 szklanka soku z cytryn (u mnie to było jakieś 5-6 cytryn)
W małym rondelku, doprowadzić cukier i wodę do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia cukru. Wymieszać skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszać z syropem. Wlać mieszaninę do naczynia (blaszki, pudelka po lodach, czegokolwiek (co nie rozpuści się pod wpływem gorąca ). Wstawić do zamrażalki. Co jakies 45min zamieszać.
*jesli ktoś posiada maszynę do lodów to można jej użyć i wtedy zamrozić.
Zamarza jakies 4 godzinki
Smacznego! (naprawdę smaczne)
Cytrynkę można zastapić jakimkolwiek innym cytrusem i będzie wspaniale! :>
A wygląda to mniej wiecej tak:
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
1 szklanka soku z cytryn (u mnie to było jakieś 5-6 cytryn)
W małym rondelku, doprowadzić cukier i wodę do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia cukru. Wymieszać skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszać z syropem. Wlać mieszaninę do naczynia (blaszki, pudelka po lodach, czegokolwiek (co nie rozpuści się pod wpływem gorąca ). Wstawić do zamrażalki. Co jakies 45min zamieszać.
*jesli ktoś posiada maszynę do lodów to można jej użyć i wtedy zamrozić.
Zamarza jakies 4 godzinki
Smacznego! (naprawdę smaczne)
Cytrynkę można zastapić jakimkolwiek innym cytrusem i będzie wspaniale! :>
A wygląda to mniej wiecej tak:
bhajahu re mana sri-nanda-nandana-abhaya-charanaravinda re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re