Mieszanki - masala

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
yogamaya

Mieszanki - masala

Post autor: yogamaya » 19 kwie 2007, 08:19

Chciałbym zapytać doświadczonych kucharzy o skład masala:
- PUNJABI GARAM MASALA
- SABJI MASALA
- SAMBAR MASALA
- CHANA MASALA
- CHAAT MASALA
- INNE

I co to jest:
- GALANGAL
- TAPIOKA
- AIDŻWAN
- DABUR CHYAWANPRASH

DzięX z góry :)

Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

Re: Mieszanki - masala

Post autor: Asikunda » 20 kwie 2007, 13:15

yogamaya pisze:I co to jest:
- GALANGAL
- TAPIOKA
- AIDŻWAN
- DABUR CHYAWANPRASH DzięX z góry :)
Galangal
to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej do zup i curry. Surowcem jest suszone kłącze rośliny Kaempferia Galanga, spokrewnionej z imbirem.

Ajwan
przyprawa, ususzone owoce, nie tylko nasionka z rośliny Trachyspermum ammi [L.] - drobne, brązowawe, o silnym aromacie,
używane do przyprawiania smażonych w oleju i ghee potraw, ziemniaków, grochu, fasoli, również dodawany do ciasta
smażonych przekąsek typu samosy, puri, itp.
Olejek - tymol - uzyskany z nasion, stosowany w tradycyjnej medycynie indyjskiej jako składnik leków poprawiających trawienie, p/gorączkowych, syropów na nieżyt gardła...


Tapioka
Tapioka - powstaje ze skrobi manioku***
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hypoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i będąc produktem roślinnym pozbawiona jest cholesterolu.
Tapioki w postaci mąki (kassawa) używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin i budyniów.

CHYAWANPRASH
http://www.dabur.com/en/products/Health ... awanprash/
to taki medykament w formie i smaku dżemiku, o działaniu wszechstronnym: ogólnie wzmacniającym, tonizującym prace serca, poprawiającym przemianę materii, chroni przed infekcjami, działaniem stresu, itd... Zażywa się go rozpuszczony w mleku, lub z pieczywem.

a Dabur, to firma...
http://www.dabur.com/en/home/home.asp




*** Maniok
(Manihot Mill. Gard.Dict.Abr.ed4 1754) - rodzaj krzewów i bylin z rodziny wilczomleczowatych. Jest uprawiany głównie w południowej i środkowej Ameryce (także w krajach Afryki).

Gatunki
-- maniok jadalny (Manihot utilissima) - z bulw korzennych manioku otrzymuje się w drodze przetwarzania mączkę (tzw. kassawa) lub granulki (tzw. tapiokę), bądź też uzyskuje się kauczuk (m. in. w Brazylii).
-- maniok kauczukodajny (Manihot glaziovii) - roślina kauczukodajna.
-- maniok słodki (Manihot dulcis (Gmel.) Pax) - jest blisko spokrewniony z maniokiem jadalnym, którego bulwy zawierają mniej manihotoksyny, jest więc mniej trujący i nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Źródło: "http://pl.wikipedia.org
Life's a game,
soul is serious

Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

Re: Mieszanki - masala

Post autor: Asikunda » 20 kwie 2007, 13:23

yogamaya pisze:Chciałbym zapytać doświadczonych kucharzy o skład masala:
- PUNJABI GARAM MASALA
- SABJI MASALA
- SAMBAR MASALA
- CHANA MASALA
- CHAAT MASALA
- INNE DzięX z góry :)
BBhakti ma je ( wszystkie?) w sklepiku,
na opakowaniu jest skład i jak tam będę to zerknę :-)

I w którejs polskiej bhaktowskiej książce, na końcu, są przepisy na masale, ze składem i proporcjami :-) Nie mam ich teraz pod ręką
Life's a game,
soul is serious

Awatar użytkownika
gndd
Posty: 457
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:24

Post autor: gndd » 20 kwie 2007, 16:18

CHAT MASALA

2 lyzki stolowe (30 ml) ziaren kminku
1/2 lyzki (7 ml) ziaren kopru wloskiego
1 lyzka (15 ml) garam masali
1 lyzka (15 ml) sproszkowanego mango (amchoor)
1 lyzeczka od herbaty (5 ml) pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki (2 ml) zoltej asofetidy (hing)
1/4 lyzeczki (1 ml) sproszkowanego imbiru

Ziarna kminku i kopru wloskiego prazyc na suchej patelni przez ok. 5 minut az kminek sciemnieje o kilka odcieni. Zmielic je w mlynku do kawy. Dodac reszte skladnikow i mielic pulsujac, aby sie wymieszaly.
Govindanandini

We don't get it, so we fear it. (Bob Geldof)
http://podserve.biggu.com/podcasts/show/iskcon-studies
http://www.flickr.com/photos/12994088@N06/sets/72157601908066950/

ODPOWIEDZ