bakaliowe kulki

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
gosia
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2007, 21:39
Lokalizacja: Torunia

bakaliowe kulki

Post autor: gosia » 22 mar 2007, 19:29

10 dag suszonych ?liwek, 10 dag suszonych daktyli ( bez pestek), 10 dag suszonych moreli,
2 - 3 Łyżki płynnego miodu, 2 dag startych migdalów, po 2 dag orzechów włoskich i laskowych ( ewentualnie wiórki kokosowe)

1. Suszone owoce zemleć w maszynce. Powstał? owoow? masę wymieszać z miodem tak, by wszyskie składniki dobrze sie skleily. Uformować kulki.

2. Kulki obtoczyć w rozdrobnionych i wymieszanych orzechach włoskich oraz laskowych i migdalach. Można też czę?ć kulek obtoczyć w migdałach a czę?ć w orzechach.

3. Ewentualnie do obtoczenia kulek można zamiast orzechów użyć wiórków kokosowych.

Same kulki można też przyrz?dzić inaczej, np. zmniejszaj?c do 7 dag ilo?ć daktyli, moreli i ?liwek,jednocze?nie dodaj?c jeszcze 7 dag rodzynek.

ODPOWIEDZ