Gotowe mieszanki sa zwykle uzywane do pieczenia chleba w automacie do chleba.Mam taka maszyne i kiedys jej uzywałam ale niestety nie da sie w niej zrobic chleba na zakwasie nadaje sie jedynie do wypieku chleba na drożdzach.
Najbezpieczniej kupic make samemu (a najlepiej kupic ziarno i samemu je zmielic wtedy to juz doskonalosc) wtedy ma sie gwarancje chleba bez polepszaczy itp
Domowy wypiek chleba
Fungicydy
Od pewnego czasu zauważyłam, że do wszystkich ziaren (np. maku, sezamu, kminku, słonecznika), bakalii itd. producenci dodają jakieś silne fungicydy (środki grzybo- i pleśniobójcze). Po dodaniu ich chleb i ciasto na drożdżach nie rosną dobrze. Zaczęłam płukać wielokrotnie te ziarna i bakalie w wodzie na sitku, przed dodaniem do ciasta i od tej pory nie ma problemu z prawidłowym rośnięciem ciasta.
CZYLI UWAGA NA FUNGICYDY W ŻYWNOŚCI! Na pewno są szkodliwe dla zdrowia.
CZYLI UWAGA NA FUNGICYDY W ŻYWNOŚCI! Na pewno są szkodliwe dla zdrowia.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.