Strona 1 z 1

Płatki na wodzie

: 27 sie 2009, 23:43
autor: canidae1991
W związku z tym, że moja siostra nie je żadnych przetworów mlecznych ani mleka, zrobiła mi kiedyś w domciu pyszne płatki na wodzie.

Oto przepis:
Bakalie np:
-2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
-2 łyżki migdałów
-4 łyżki rodzynek
- i praktycznie wrzucajcie sobie ile chcecie owoców suszonych
-1 szklanka płatków owsianych

Bakalie namoczyć w gorącej wodzie po wstaniu albo wieczorem będą słodsze. Kwadrans przed posiłkiem dodać płatki i zalać wrzącą wodą ok. 2 cm powyżej poziomu płatków. Odstawić pod przykryciem, żeby nie zastygły.

Smacznego :*

: 28 sie 2009, 10:48
autor: Waldemar
Przyrządzam podobne danie z płatków owsianych i bakalii.

Kupuję wszystkie bakalie jakie dostanę i mieszam je w wielkim garze. Dodaję jeszcze do nich siemię lniane.
Przed śniadaniem wlewam do garnka dwie szklanki wody, dodaję dwie łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych, 5 łyżek bakalii z gara, i łyżkę oleju z pestek winogron.
Podgrzewam wszystko do zagotowania. Chwilę poczekam, aż danie ostygnie i śniadanie gotowe.
Zjem jeszcze jakiś owoc, kromkę Grahama z masłem, ogórkiem, i pomidorem, i wystarcza mi do obiadu. :)

: 28 sie 2009, 13:00
autor: Indulekha
Waldemar pisze:Przyrządzam podobne danie z płatków owsianych i bakalii.

Kupuję wszystkie bakalie jakie dostanę i mieszam je w wielkim garze. Dodaję jeszcze do nich siemię lniane.
Przed śniadaniem wlewam do garnka dwie szklanki wody, dodaję dwie łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych, 5 łyżek bakalii z gara, i łyżkę oleju z pestek winogron.
Podgrzewam wszystko do zagotowania. Chwilę poczekam, aż danie ostygnie i śniadanie gotowe.
Zjem jeszcze jakiś owoc, kromkę Grahama z masłem, ogórkiem, i pomidorem, i wystarcza mi do obiadu. :)
Siemię lniane mielone?
Słyszałam ze w ziarnie nie jest zbyt polecane

: 28 sie 2009, 13:58
autor: canidae1991
A to czemu???

: 28 sie 2009, 17:39
autor: Waldemar
Jeszcze go nie mielę.

W internecie piszą, że:
Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeżeli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań. Stosowane jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, a także oddechowego, oraz zewnętrznie.
Przede wszystkim posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych, sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów, wiele mikroelementów (a szczególnie cynk), duże ilości lecytyny, oraz wiele innych cennych substancji.

: 28 sie 2009, 23:54
autor: Indulekha
W postaci niezmielonej
dobroczynne właściwości nie są tak przyswajane przez organizm.

Re: Płatki na wodzie

: 29 sie 2009, 20:09
autor: Green_lake
canidae1991 pisze:W związku z tym, że moja siostra nie je żadnych przetworów mlecznych ani mleka, zrobiła mi kiedyś w domciu pyszne płatki na wodzie.

Oto przepis:
Bakalie np:
-2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
-2 łyżki migdałów
-4 łyżki rodzynek
- i praktycznie wrzucajcie sobie ile chcecie owoców suszonych
-1 szklanka płatków owsianych

Bakalie namoczyć w gorącej wodzie po wstaniu albo wieczorem będą słodsze. Kwadrans przed posiłkiem dodać płatki i zalać wrzącą wodą ok. 2 cm powyżej poziomu płatków. Odstawić pod przykryciem, żeby nie zastygły.

Smacznego :*
takie płatki są przepuszne, ja dodaję jeszcze do tego takiego jakby dżemu ajurwedyjskiego z różnych ziół jest do kupienia na stronie www.harekrysznamarket.pl

: 01 wrz 2009, 16:13
autor: Waldemar
Zapomniałem napisać, że do płatków na wodzie dodaję jeszcze łyżkę soku z aloesu. :)